H Κυρία PdF

H Κυρία PdF

Η οθόνη ανοίγει ξανά στο κανάλι των ακλόνητων πεποιθήσεων. Παρελάσεις πανηγυρισμών κατακλύζουν την συναινετική εκδοχή της κοινοβουλευτικής ορατότητας μέσα στην ομίχλη αντιπροσωπευτικών αδιεξόδων. Όρθιοι χειροκροτητές, έντονα χαμόγελα, παφλασμοί ενθουσιασμών για την ύπατη καταξίωση της πολιτειακής γονιμότητας. Μια γυναίκα, μια πρόεδρος, μια κάποια δικαιοσύνη, ένας αστικός μύθος, πολλά μεταπολιτευτικά παραμύθια. Ένας ανίκητος μποξέρ μέσα σε ένα τσούρμο γελωτοποιών*.

Σε ζωντανή σύνδεση η ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι  μαρτυρά το κοινότυπο της συνταγματικής απλότητας. Μια δήλωση, ένας χαιρετισμός, ένα μισό χαμόγελο, τα όργανα της τάξης επιβάλλουν την θεσμική ακινησία στην συνοικία που κάποτε έχτιζαν όνειρα μέσα στους δρόμους. Η δημοκρατία νίκησε, οι θεσμοί θριάμβευσαν και αυτοί, μάχη καμιά, νικητές αναρίθμητοι. Οι κάμερες μετρούν φωτεινά χαμόγελα, διάφοροι ειδικοί αναλύουν τον θρίαμβο της κανονικότητας. Στα πάνελ συνταγματολόγοι, στις λαϊκές μικροπωλητές, στις περιουσίες  δικαστικοί επιμελητές, στα λεωφορεία ελεγκτές πετούν στο δρόμο όσους περισσεύουν  από τα άρθρα της δημοκρατικής κατανομής.

Λίγο πιο κάτω, στα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Θλίψης, ουρές ασθενών αναμένουν την αντικαρκινική θεραπεία. Τα φαρμακεία κλειστά, οι εισαγωγείς σε εμπορικό οργασμό, περιμένουν τις νέες συμβάσεις για να τρέξει επιτέλους ο ταμειακός κλειδάριθμος. Στις ίδιες συνοικίες, προεδρικές σουίτες σε πανηγυρικούς οργασμούς, κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας αποφαίνονται για την πλήρη ίαση ετοιμοθάνατων καρδιοπαθών. Ικανότητα εργασίας στο ακέραιο, πόδια μισά, καρδιές σακατεμένες, καρκίνοι που έκλεισαν τα έξι τους, μάτια που βλέπουν ακόμη και χωρίς αμφιβληστροειδείς. Συναινετικά θαύματα στη Βουλή, τραύματα ζωντανά στην σάρκα της κοινωνίας.

Μια πρόεδρος, πολλές χώρες, σε κοινή αεροστεγή συσκευασία. Η μια των εφοπλιστών-δωρητών κλινοσκεπασμάτων, η άλλη των ξεσκέπαστων περιθωρίων στα λιπάσματα και τα ναυπηγεία. Ψωμί με το κουπόνι, παντεσπάνι με το κιλό, δεξιώσεις σε επενδυτικό παροξυσμό, συσσίτια στις ουρές των Μη Κυβερνητικών. Κολέγια με γυψοσανίδες ξεπουλάνε πτυχία, πανεπιστήμια με ιδρώτα διαφημίζουν την ανεργία. Μεταρρυθμίσεις, μεταπωλήσεις, μετεωρίσεις. Το σύστημα σώζεται, οι επικουρικές στα 40 ευρώ, κοπή βασιλόπιτας 12.000 χωρίς ΦΠΑ.

Σταθερή πορεία. Ανάμιξη εξουσιών, μίγματα πολιτικών, ανακάτεμα μετεκλογικό. Το πολίτευμα του θεάματος, ο θεσμός της ΠτΔ,  η Προεδρευομένη Τηλεοπτική Δημοκρατία σε παροξυσμό, το ανώτατο αξίωμα με σταθερό διατραπεζικό επιτόκιο. Υπογραφές, μνημόνια, αποφάσεις, προκηρύξεις, έγγραφα, εγκύκλιοι, νόμοι. Μια χώρα τυλιγμένη σε ένα αρχείο, ένα πολίτευμα εγκλωβισμένο στο γυαλί. Στη επιφάνεια μια γυαλισμένη εκδοχή, στο βάθος κήπος PvC, πλαστικό γρασίδι για έναν μαραμένο λαό. Εκτυπώσεις Συνταγμάτων, αναπαλαιώσεις πολιτευμάτων, τιμολόγια εθνικών εμπορευμάτων, επικεφαλής μια κυρία PdF.