Ένα “αντί-” για την Αντίσαμο και κάθε “Αντίσαμο”.

Ένα “αντί-” για την Αντίσαμο και κάθε “Αντίσαμο”.

Από τις εξορύξεις και την γεωπολιτική... αναβάθμιση μέχρι και μια μικρή επένδυση σε μια περιοχή ιδιαίτερης μοναδικότητας, η “αναβάθμιση” τίθεται πάντοτε ως πολιτική προτεραιότητα και επικοινωνιακή... αποτύπωση.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σάμης, όπως μετέδωσε το πάντα έγκυρο vlahatasamis.blogspot και ο Τάσος Καβαλλιεράτος, ανακοινώθηκε ως θέμα από το Προεδρείο αν και τελικά δεν πάρθηκε σχετική απόφαση, αίτηση ιδιώτη που διαβιβάστηκε από τις οικείες Λιμενικές Αρχές που ανήκουν στο ΥΕΝ, στο κράτος δηλαδή, σχετικά με την τοποθέτηση προβλήτας στην όμορφη και αγαπημένη παραλία της Αντισάμου, με σκοπό την εξυπηρέτηση σκάφους ημερήσιων εκδρομών που δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά.

Προφανώς αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα δεν προβλέπεται για ένα Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, μια Νομοθεσία που εξυπηρετώντας πλήρως την εδώ και χρόνια και με διαχρονικές κυβερνήσεις στενή σχέση κεντρικού κράτους-ιδιωτών επενδυτών, παραχωρεί συχνά με παραβίαση ακόμη και περιβαλλοντικών προστατευτικών όρων στολίδια του φυσικού και περιβαλλοντικού μας πλούτου σε κάθε λογής και μεγέθους ιδιώτες επενδυτές. Χωρίς ούτε στο ελάχιστο να ρωτά τις πλέον… αρμόδιες τοπικές κοινωνίες.

Εξίσου προφανές ότι σε συνθήκες μιας ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά όπως αυτή η…. “ελευθερία” έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία, αποτελεί δικαίωμα του ιδιώτη επιχειρηματία να αιτείται την άσκηση ή την επέκταση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, να επιθυμεί δηλαδή ένα ευρύ πεδίο άσκησης των οικονομικών συμφερόντων του. Από εκεί και πέρα, για την άσκηση αυτής ακριβώς της δραστηριότητας του ιδιώτη, η επίσημη Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αποφασίζει και να πράττει με γνώμονα ένα μεγαλύτερο πυρήνα ζητημάτων από την απλή αύξηση των κρατικών ή τοπικών εσόδων και μόνο αυτών ή την εξυπηρέτηση -έστω και καλοπροαίρετα- κάποιων παράλληλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πραγματικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, είτε σε μεγάλες επενδυτικές “εκστρατείες” είτε σε μικρότερες τοπικές ή… κλαδικές επενδύσεις, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να αναλάβουν από τους Ο.Τ.Α και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες τα ηνία των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, περιορίζοντάς αυτές στην καλύτερη των περιπτώσεων σε επίπεδα γνωμοδότησης, συχνά άνευ ουσιαστικής σημασίας. Και ειδικά σήμερα, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τουλάχιστον από τα πρώτα δείγματα γραφής της και σε απόλυτη συμφωνία με το νεο-φιλελεύθερο πρόγραμμά της, σχεδιάζει να καταστήσει το κράτος, τα υπουργεία και τις Αρχές τους, σε έναν επίσημο διαμεσολαβητή-μεσίτη παραχωρήσεων του εθνικού μας πλούτου. Επιθυμώντας στα πλαίσια αυτά να αναλάβει ακόμη και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Επανερχόμενοι στο θέμα του πρόσφατου Δ.Σ της Σάμης, εντύπωση προκαλεί, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Καβαλλιεράτου, η θέση του δημάρχου Σάμης Μάκη Μονιά (όπως και άλλων Δημοτικών Συμβούλων) για μια τέτοια επένδυση στην Αντίσαμο ότι “κάτι τέτοιο αναβαθμίζει τη περιοχή και θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που δεν θα παρεμποδίζει άλλες δραστηριότητες στη παραλία”. Μια τοποθέτηση που αν όντως είναι αυτή ακριβώς στην διατύπωση και το περιεχόμενό της, θέτει μοναδικό… πρόσταγμα για τον επικεφαλής του δήμου, την μη παρεμπόδιση άλλων… δραστηριοτήτων στην δημοφιλή παραλία.

Την έννοια της “αναβάθμισης” μιας περιοχής, οι τοπικές κοινωνίες την έχουν ακούσει και συχνά “καταπιεί” αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Από τις εξορύξεις και την γεωπολιτική… αναβάθμιση (ναι, αυτή με τους πολέμους, τις διεκδικήσεις, τα θερμά επεισόδια κοκ) μέχρι και μια μικρή επένδυση σε μια περιοχή ιδιαίτερης μοναδικότητας, η “αναβάθμιση” τίθεται πάντοτε ως πολιτική προτεραιότητα και επικοινωνιακή… αποτύπωση. Το ζήτημα είναι η επικαλούμενη σε κάθε περίπτωση “αναβάθμιση” τι ακριβώς εννοεί και για ποιον, με ποιους όρους, ποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με ποιες συνέπειες. Και τέλος πάντων, με ποια ακριβώς ανάλυση ή στοιχεία, με ποιους δείκτες, ποιες μελέτες και ποια εργαλεία προκύπτει το κάθε αξίωμα ή θεώρημα… αναβάθμισης.

Για πολλούς και πολλές, πιθανόν μιας άλλης αντίληψης ή αισθητικής και ενδεχομένως κάποιας προχωρημένης ηλικίας που στάθηκαν τυχεροί να μεγαλώσουν ή να απολαύσουν την Αντίσαμο σε εποχές απόλυτης… ησυχίας, ο πανέμορφος αυτός κολπίσκος είναι ήδη επιβαρυμένος. Για άλλους και άλλες πάλι, έχει… αναβαθμιστεί κατά τους θερινούς μήνες στα ζωντανά και ίσως ζωηρά επίπεδα γνωστών παραλιών σε άλλα νησιά στην άλλη πλευρά της χώρας. Κανείς και καμιά επίσης δεν μπορεί να λησμονήσει ότι η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Σάμης “ανατρίχιασε” κάποια στιγμή στο παρελθόν και μόνο στην ιδέα ανέγερσης μεγάλων τουριστικών μονάδων στις πανέμορφες πλαγιές της καταπράσινης παραλίας.

Από και πέρα, η κατασκευή μιας προβλήτας σε ένα θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον μοναδικής φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς, παρά τις Νομοθεσίες και τις κεντρικές κυβερνητικές οδηγίες, δεν είναι απλά ένα θέμα συντρέχουσας γνωμοδότησης αλλά ένα κρίσιμο ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά όταν στην πορεία η μια προβλήτα μπορεί να φέρει την άλλη, το ένα σκάφος, το δεύτερο, ο ένας επενδυτής πολλούς επόμενους κοκ. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η τοπική κοινωνία έχει λίγα χιλιόμετρα παρακάτω από την Αντίσαμο ένα έτοιμο λιμάνι (Σάμη) πρόσδεσης σκαφών και δραστηριότητες ενός ευρύτερου οικονομικού κύκλου που όχι απλά δεν θα… παρεμποδιστούν, αλλά το αντίθετο θα ενισχυθούν.

Και είναι αυτές, οι τοπικές κοινωνίες δηλαδή, που πρέπει να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν, στη πορεία ίσως και να αγωνιστούν, αν επιθυμούν η κάθε… Αντίσαμος και πιθανόν στο μέλλον και άλλες περιοχές σπάνιας ομορφιάς να παραμείνουν “αντί-” ή να επιβαρυνθούν με κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και μέσω… εύκολων δημαρχιακών διακηρύξεων περί αναβάθμισης, αγνώστων λοιπών, περιβαλλοντικών και άλλων, στοιχείων.

φωτό: Σπ. Σακαλής (από προηγούμενο αφιέρωμα στα Κεφαλονίτικα Νέα)