Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμης για την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της περιοχής

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμης για την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της περιοχής

Οι κυβερνήσεις και οι διοικητές αλλάζουν αλλά παραμένει σταθερά η ίδια πολιτική που βλέπει και το κοινωνικό αγαθό της υγείας ως εμπόρευμα, στην λογική του κόστους οφέλους.

Η κατάσταση στο Κ.Υ Σάμης, στα Νοσοκομεία (Γ.Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειο  Ληξουρίου), καθώς και στις υπόλοιπες δομές υγείας του νομού μας (Κ.Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία) επιδεινώνεται καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα,το Γ.Ν.Αργοστολίου, λειτουργεί οριακά με εντατικοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών, οδηγώντας έτσι όλο το σύστημα υγείας στο Νομό σε κατάρρευση.. Στο Μαντζαβινάτειο που έβρισκαν παλαιότερα αρκετοί ασθενείς της περιοχής μας διέξοδο και νοσηλεία , ήδη έχει σταματήσει η λειτουργία της παθολογικής κλινικής εδώ και δύο χρόνια περίπου, ενώ λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να βγουν ούτε ακόμη και αυτές οι καθημερινές εφημερίες. Πρόσφατα μετά την μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Παλικής η 6η ΥΠΕ, αντί να διορίσει και άλλους μόνιμους γιατρούς, «μετάγγισε» ιατρικό προσωπικό από το ΚΥ Σάμης και τα Αγροτικά Ιατρεία της Λειβαθούς για να λύσει το πρόβλημα των εφημεριών του Μαντζαβινάτειου. Αυτή η επιλογή με την σειρά της δημιούργησε νέα προβλήματα στην λειτουργία του Κ.Υ.Σάμης 

Πρόσφατα κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων και του Δήμου Σάμηςεπισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σάμης και ενημερώθηκε από το προσωπικό, για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα. Τα πολλά λόγια περιττεύουν μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει και αυτή η Δομή υγείας  στο νομό μας.

Στον τομέα του προσωπικού

  • Έχουν μείνει 2+1(από Π. Ιατρείο) ιατροί γενικής ιατρικής και μια παιδίατρος, που 

εκτός του κανονικού ωραρίου, φτάνουν να πραγματοποιούν έως και 17 εφημερίες 

τον μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες

  • Όταν προκύπτει περιστατικό μεταφοράς ασθενούς με συνοδεία ιατρού σε εφημερία, επιστρατεύεται και έρχεται ο ιατρός που δεν εφημερεύει για να καλύψει το Κ.Υ 
  • Χάνονται ολόκληρες άδειες των ιατρών και πάνω από 300 ρεπό
  • Δεν υπάρχει προσωπικό συντήρησης (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κ.λ.π.)
  • Γίνονται βάρδιες αρκετές φορές χωρίς νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό
  • Δεν λειτουργούν τα περισσότερα Αγροτικά Ιατρεία, με αποτέλεσμα ακόμα και για συνταγογράφηση φαρμάκων να πρέπει να πηγαίνουν στο Κ. Υγείας Σάμης
  • Δεν λειτουργεί και το Περιφερειακό Ιατρείο Ερίσου. Στον τομέα των υποδομών και των υλικών μέσων, Το κτίριο του Κ. Υγείας είναι πάνω από δέκα χρόνια εγκαταλειμμένο έχοντας σοβαρά προβλήματα, (Εισροή υδάτων από την στέγη, στην κουζίνα πέφτουν σοβάδες, τα δωμάτια εφημερίας των ιατρών πλημμυρίζουν, οι δυο θάλαμοι προσωρινής διαμονής των ασθενών δεν λειτουργούν λόγω προβλημάτων υγρασίας, το λεβητοστάσιο είναι ασυντήρητο, η ράμπα πρόσβασης ασθενών στην είσοδο έχει πάθει καθίζηση, η αντλία του λεβητοστασίου αντικαταστήθηκε με χρήματα του προσωπικού, οι ρωγμές από τους σεισμούς παραμένουν χωρίς επισκευές, Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι απαρχαιωμένοι ή εκτός λειτουργείας κ.α.). Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ελλείψεων, είναι ότι δεν λειτουργούν ο Χώρος προσωρινής νοσηλείας ασθενών με δυο θαλάμους, η Κουζίνα, το Ακτινολογικό εργαστήριο, το Οδοντιατρείο, ο Χώρος για φυσικοθεραπείες.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν γίνει πάμπολλα αιτήματα προς την ΥΠΕ χωρίς να υπάρχει λύση στα παραπάνω προβλήματα. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα θεωρώντας την ως «κόστος», δεν παίρνουν κανένα μέτρο, για την στελέχωση των παραπάνω δομών, με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, ενώ μας εμπαίζουν με τις προκηρύξεις και τους άγονους διαγωνισμούς, ρίχνοντας τις ευθύνες στους γιατρούς και το άλλο προσωπικό και όχι στην πολιτική που τους έχει εξοντώσει και τους έχει κάνει παρίες.

Αυτή η κατάσταση, που σπρώχνει και τους κατοίκους της επικράτειας του Δήμου Σάμης να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τις πιο απλές υπηρεσίες υγείας, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργούν σε συνθήκες εξόντωσης και  τους ασθενείς να κινδυνεύουν, απαιτούμε να τελειώσει εδώ και τώρα. Οι κυβερνήσεις και οι διοικητές αλλάζουν αλλά παραμένει σταθερά η ίδια πολιτική που βλέπει και το κοινωνικό αγαθό της υγείας ως εμπόρευμα, στην λογική του κόστους οφέλους.

Στην ίδια ρότα και οι σημερινές και προηγούμενες τοπικές Αρχές, Περιφερειακές και Δημοτικές, (ΝΔΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) που σιωπούν, συγκαλύπτουν και διαχειρίζονται με την στάση τους αυτήν την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Στην ίδια λογική κινείται και η Δημοτική αρχή Σάμης, που πέρα από την κατανόηση, τα λόγια συμπαράστασης και τις υποσχέσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις που τις παραπέμπει συνεχώς στο απώτερο μέλλον, ολιγωρεί μπροστά στην σοβαρότητα της κατάστασης. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι εδώ και τώρα το Δ.Σ. πρέπει να απαιτήσει 

Να αναπτυχθεί η κρατική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Νομό μας.

Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν και τα δύο νοσοκομεία, ( Μαντζαβινάτειο και Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου), με όλες τις ειδικότητες γιατρών και άλλων υγειονομικών, με όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά εργαστήρια, και με λειτουργία όλων των τμημάτων και δομών (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, ΕΚΑΒ, κλπ). > Να στελεχωθεί άμεσα το Κ.Υ.Σάμης με όλο το απαραίτητο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να λυθούν πάραυτα όλα τα προβλήματα στις υποδομές του και τα μέσα που είναι αναγκαία.

Να λειτουργήσουν σε σταθερή βάση τα αγροτικά ιατρεία του Δήμου μας. >

Να σταθμεύει μόνιμα ένα νέο ασθενοφόρο στον Δήμο Σάμης που έχει τις πιο  απομακρυσμένες περιοχές από το Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου.

 Να παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, «καινοτόμα» φάρμακα με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές. > Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

ΣΑΜΗ 12/2/2020 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σάμης 

Αθανασάτος Νικόλαος Δημοτικός Σύμβουλος