Ο Λουκιανός που αγάπησε την Κεφαλονιά

Ο Λουκιανός που αγάπησε την Κεφαλονιά

Πέρασαν κιόλας τρία ολόκληρα χρόνια από τις 7 Φεβρουαρίου του 2017, τότε που το ελληνικό τραγούδι έχασε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ταλαντούχα “παιδιά” του.

Ο , αναμφισβήτητα ήταν και παραμένει μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, ένα αυτοτελές κεφάλαιο, απολύτως σημαντικό, στον χώρο του τραγουδιού μας. Κι αυτό δεν σηκώνει όχι αμφισβητήσεις, αλλά ούτε καν αποδείξεις.

Ολόκληρη η καλλιτεχνική και δημιουργική πορεία του αγαπημένου συνθέτη, είναι από μόνη της αρκετή για να υπογραμμίσει το “φαινόμενο” Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένα φαινόμενο που ακροβάτησε και πέτυχε απολύτως πάνω σε γοητευτικούς όσο και επαναστατικούς για την εποχή του συνδυασμούς  ποιότητας, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, παράδοσης, αλλά και μουσικής καινοτομίας.

Για την , ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αποτελεί μια σημαντική αναφορά. Και μπορεί να μένει χωρίς… αποδείξεις κάποια ιδιαίτερη σχέση του σε κάποια φάση της ζωής του με το νησί μας, ωστόσο στο έργο του, η Κεφαλονιά και οι Κεφαλονίτες δημιουργοί, όπως και τα τραγούδια τους, κατέχουν μια σημαντική θέση.

Πρώτα από όλα, ο Κηλαηδόνης έκανε γνωστή στο πανελλήνιο μια ξεχωριστή… Κεφαλονίτισα και μάλιστα, μέσα από το Αργοστόλι. Ήταν στα 1972, όταν στην “Κόκκινη Κλωστή” του, μελοποίησε τον “τεράστιο” Νίκο Γκάτσο κι έδωσε στον Μανώλη Μητσιά την δυνατότητα να τραγουδήσει την Κεφαλονίτισα, “βάζοντάς” την στο στόμα και την καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Η… σχέση, όμως, του Κηλαηδόνη με την Κεφαλονιά, δεν σταματά εδώ. Και 20 χρόνια μετά την Κεφαλονίτισα, “επισκέπτεται” ξανά το νησί μας, αυτή τη φορά για να το “τοποθετήσει” ακόμη πιο ψηλά σε μια συλλογή τραγουδιών-κοσμημάτων της πατρίδας μας.

Ήταν η δισκογραφική του απόπειρα, διαχρονικά πετυχημένη και με επιβράβευση έναν χρυσό δίσκο, να συμπεριλάβει τραγούδια όλων των… ακουσμάτων, τραγούδια αντιπροσωπευτικά της πιο “γλυκιάς πατρίδας“.

“Αχ Πατρίδα μου γλυκιά” λοιπόν, με επιγραφή δια χειρός… Μποστ, μια συλλογή που στο… κεφάλαιο “καντάδες”,  πέρασε τα όρια της Επτανησιακής μουσικής και έβαλε για ακόμη μια φορά στο στόμα ολόκληρης της Ελλάδας την Κεφαλονιά και πιο συγκεκριμένα τον Διονύση Λαυράγκα αλλά και το αγαπημένο στα νερά μας, “Σ’ένα παπόρο μέσα“.

Τέλος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε συνεργαστεί με φόντο την παλιά Αθήνα και με τον αείμνηστο μαέστρο μας Διονύση Αποστολάτο, με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκαν και τηλεοπτικά.

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα