Αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο: Ένας Ήρωας, Επίτιμος Δημότης, Κεφαλονιάς.

Αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο: Ένας Ήρωας, Επίτιμος Δημότης, Κεφαλονιάς.

Όταν η Κεφαλονιά απέδωσε τιμές σε έναν μεγάλο αγωνιστή. Το Νόμπελ Ειρήνης, η Σημαία και η αγάπη του για την νεολαία.

Είναι στιγμές, ακριβώς σαν αυτή, που τα λόγια όσα αφιερώματα κι αν ετοιμάσουν στέκουν αδύναμα να περιγράψουν το μεγαλείο κάποιων ανθρώπων που με τη ζωή, την δράση, την προσωπικότητα και της τους, χάραξαν την πορεία της χώρας μας και του λαού μας. Και ο που έφυγε σήμερα, 30 Μαρτίου του 2020, είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

 

Σύμβολο αντίστασης, εμβληματική μορφή του αντιφασιστικού αγώνα και ήρωας της Κατοχής, “έφηβος” στην ορμή και την οξύνοια μέχρι και τα βαθιά του γεράματα,  ο Μανώλης Γλέζος,δεν έχει ανάγκη για περισσότερες συστάσεις.

Η ιστορία του γνωστή, ακριβώς όπως το όνομά του, ένα όνομα που μένει βαθιά χαραγμένο στην Ιστορία και που τον έχει κατατάξει, εκτός των άλλων, ως ένα ακούραστα διαχρονικό σύμβολο αγώνα, αντίστασης και δημιουργίας, ένα ανίκητο στον χρόνο πρότυπο ανυπακοής σε δυνάστες και κατακτητές, κάθε λογής και “ταυτότητας”.
Στο γνωστό… βιογραφικό του και στις ιστορικές περγαμηνές του, θα αναφερθούν πολλοί, προφανώς και πιο ειδικοί. Κι ακόμη καλύτερα, σύντροφοι των αγώνων του από τον χώρο της Αριστεράς, άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί του την αγωνία και το όραμα για μια κοινωνία διαφορετική, δίκαιη, αλληλέγγυα, των πολλών και όχι των λίγων, της Ειρήνης, της ισότητας και της προόδου.
Για την δική μας μικρή κοινωνία, την , ο Μανώλης Γλέζος, δεν ήταν ξένος. Το αντίθετο, μας τίμησε και μάλιστα πρόσφατα με την παρουσία του κι εμείς του ανταποδώσαμε με την ελάχιστη τιμή, την ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη του νησιού μας.

Ο Μανώλης Γλέζος στην Κεφαλονιά:

Πέρασαν ελάχιστα λιγότερο από 3 χρόνια, από τον Απρίλιο του 2017, όταν το νησί μας  είχε την μεγάλη χαρά και την σπουδαία τιμή να έχει στα δικά της… «δημοτολόγια»,  αυτόν τον υπέροχο Ναξιώτη.
Ήταν η ομόφωνη -τότε- απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς να ανακηρύξει τον Μανώλη Γλέζο σε επίτιμο δημότη Κεφαλονιάς. Και το έκανε σε ένα κατάμεστο από κόσμο δημοτικό θέατρο, παρουσία μάλιστα μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων και μαθητών.
Και ήταν η Κεφαλονιά, πιο συγκεκριμένα δυο σύλλογοι, ο Ιόνιος και ο Απανταχού Ελληνισμός, που μαζί με την υπογραφή του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριου, ετοίμασε μια πρόταση ξεχωριστή, την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου για το Νόμπελ Ειρήνης.
Και εκείνος, με την σεμνότητα που μόνο ένας πραγματικός ήρωας μπορεί να έχει, αφιέρωσε με δάκρυα στα μάτια την μεγάλη αυτή τιμή στους συναγωνιστές του που έφυγαν από τη ζωή, υπηρετώντας πολλά από αυτά που μπορεί και να ξεχάστηκαν: Τα μεγάλα ιδανικά.

Ένα Νόμπελ που δεν… προχώρησε:

Το Νόμπελ Ειρήνης, η υποψηφιότητά του Μανώλη Γλέζου γι αυτό, απαιτούσε ένα συγκεκριμένο… τυπικό, μια συγκεκριμένη διαδικασία.  Και μπορεί να φαίνεται αρκετά… ασυνήθιστο, ένας Μητροπολίτης να προτείνει μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα της Αριστεράς για μια τέτοια τιμή, όμως για έναν τέτοιο άνθρωπο όπως ο Μανώλης Γλέζος, τέτοιου είδους “αγκυλώσεις” και… στεγανά, με ευκολία μπορούν να ξεπεραστούν.

Κι έτσι,  ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος,  εξαιτίας της ιδιότητάς του ως ακαδημαϊκός, κάτι που ήταν απαραίτητο για να θεωρηθεί έγκυρη η πρόταση της υποψηφιότητας, έβαλε την υπογραφή του στην εξαιρετική αυτή πρόταση.

Ο Γλέζος, δεν γνώριζε μέχρι εκείνη την στιγμή απολύτως τίποτα.  Η αποκάλυψη της υποψηφιότητας του έγινε αιφνίδια κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμος δημότης Κεφαλονιάς και με έκδηλη συγκίνηση “δέχτηκε” την τιμή αυτή, χωρίς φυσικά να ξεχάσει όλους και όλες εκείνες που χάθηκαν στους αγώνες του λαού μας, εκείνους που τον συντρόφεψαν και τους συντρόφεψε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Φυσικά, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε ποτέ. Ως… Κεφαλονιά, όμως, θα έχουμε να το λέμε, άλλο αν εκείνος, ο ήρωας Μανώλης Γλέζος, γνωρίζει πως ο λαός μας συνολικά, τον “τοποθέτησε” εδώ και χρόνια, ακόμη και χωρίς ένα Νόμπελ, στις πιο ψηλές, τιμητικές θέσεις της σύγχρονης και νεότερης ιστορίας μας. Δίπλα σε ανθρώπους, όπως πχ ο Νίκος Μπελογιάννης, που “έφυγε” εκτελεσμένος, ακριβώς σαν σήμερα, την ίδια μέρα που -ίσως και να διάλεξε- ο Μανώλης Γλέζος να μας αφήσει… φτωχότερους…

Ο Γλέζος με μαθητές από σχολεία της Κεφαλονιάς:

Ιδιαίτερα συγκινητική, όμως, ήταν και η συνάντηση του Μανώλη Γλέζου με μαθητές του νησιού μας.
Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν τόσο σημαντικό αγωνιστή, κάτι που το “εκμεταλλεύτηκαν” πλήρως καθώς τον ρώτησαν από κοντά για όλα εκείνα που είχαν διαβάσει κι εκείνα που σήμερα τους απασχολούν: για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για την άνοδο του φασισμού σήμερα, για τις προκλήσεις των νέων κ.α.
Κι εκείνος με αγάπη, απλότητα και ιδιαίτερα… παραστατικά, δεν παρέλειψε, τίποτα:

Ο Ήρωας της Σημαίας ενάντια στον Ναζισμό:

Προφανώς, από το σύντομο ταξίδι του Μανώλη Γλέζου στην Κεφαλονιά, δεν θα μπορούσε να λείπει η  περίφημη ιστορία της σημαίας που μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη.

 

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αρχικά είχε αρνηθεί να μιλήσει για τη συγκεκριμένη ιστορία, λέγοντας ότι ήδη έχει αναφερθεί αναλυτικά. Στη συνέχεια όμως μίλησε για την ατμόσφαιρα της εποχής αλλά και για τους λόγους που τους οδήγησαν στην ηρωική πράξη αυτή.

Είχε μιλήσει επίσης για το τι ειπώθηκε ανάμεσα στον ίδιο και την μητέρα του, όταν γύρισε το βράδυ μετά την επιχείρηση.

«Η σβάστικα πάνω στην Ακρόπολη μόλυνε τον ελληνικό πολιτισμό», είπε ο Μανώλης Γλέζος και πρόσθεσε: «όσο υπήρχε η σημαία εκεί, αποδείκνυε ότι ο ελληνικός λαός ήταν σκλάβος. Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να κατέβει».

Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκε στο πώς μια φράση του Χίτλερ, ότι ολόκληρη η Ευρώπη είναι πια ελεύθερη οδήγησε, τόσο τον ίδιο, όσο και τον Απόστολο Σάντα στην απόφαση να ξεκινήσουν με μια συμβολική πράξη την αντίσταση.

«Το κατέβασμα της σημαίας ήταν η έναρξη ενός αγώνα», κατέληξε ο κ. Γλέζος.

Δείτε το video:

 

Κι ένα… μελανό σημείο:

Η παρουσία του Μανώλη Γλέζου τον Απρίλιο του 2017, είχε όμως κι ένα, ας πούμε, μελανό σημείο.

Ήταν την πρώτη ημέρα παρουσίας του στο νησί μας, όπου βρέθηκε “προγραμματισμένα” στο θέατρο Κέφαλος για να μιλήσει σε φοιτητές και σπουδαστές του ΤΕΙ και της ΑΕΝ, σε μαθητές των ΕΠΑΛ αλλά και όλων των λυκείων της Κεφαλονιάς, πλην Αργοστολίου, όμως, η αίθουσα του Θεάτρου Κέφαλος ήταν…. άδεια, καθώς δεν προσήλθε κανείς από τους προσκεκλημένους.

Αυτή η… ατυχής στιγμή και μάλιστα την πρώτη μέρα της παραμονής του στην Κεφαλονιά, δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τον μεγάλο και πάντα καλόκαρδο, αγωνιστή.

Ξεπερνώντας την “κακιά” ώρα με ένα… ανέκδοτο, λίγο μετά “βρέθηκε” στο ισόγειο του Θεάτρου να συνομιλεί εκτός… προγράμματος, σε μια χρήσιμη συζήτηση  στα οποία το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε να πει πολλά.

 

Από όλους και όλες εμάς,

τους συντάκτες και συνεργάτες των Κ.Ν, 

για τον Μανώλη Γλέζο που ευτυχίσαμε να γνωρίσουμε

η θύμησή του

θα μας συνοδεύει πάντα.

Αφιέρωμα:

Κείμενο-Επιμέλεια:  Σταύρος Αντύπας

Ρεπορτάζ-VIDEO-FOTO: Λουκάς Αθανασίου