“Είμαστε μαζί σας, κύριε Χριστοδουλάκη” – Η ετυμηγορία.

“Είμαστε μαζί σας, κύριε Χριστοδουλάκη” – Η ετυμηγορία.

Και στο δικό σας πρόσωπο μαζί με όλους, μα όλους, τους εργαζομένους στο νοσοκομείο.

Πληθαίνουν οι αναφορές από την πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία της χώρας σχετικά με την  πραγματική κατάσταση που επικρατεί, ειδικά σε σχέση με την στελέχωση της γραμμής… κρούσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με όσα εξαγγέλλονται από την ίδια την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαραίτητες προσλήψεις.

Ήδη, τα τελευταία 24ωρα, μεμονωμένες αναρτήσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και συλλογικά, σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, υγειονομικοί, όπως επίσης και πολιτικά κόμματα και συσπειρώσεις, αναφέρονται τόσο στις δραματικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στις προσλήψεις που το αρμόδιο υπουργείο προγραμματίζει, εξαγγέλλει και… καθησυχάζει, την ίδια στιγμή που “νιώθει” και  “διατυμπανίζει” την μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος… εθελοντών.

Χωρίς ωστόσο να μπορεί και να… πείσει, πρώτα από όλους εκείνους που βιώνουν την κρίσιμη και δύσκολη μάχη “από μέσα” και όχι με την άνεση μιας απλής κριτικής, επομένως και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει εμπιστευτεί την τύχη του με απόλυτη μάλιστα εμπιστοσύνη στους “ήρωες” με τις μάσκες και τις ποδιές και όχι τόσο, σε ένα πολιτικό προσωπικό που εδώ και χρόνια κοιτάει ή και συνδράμει στην πλήρη απαξίωση της δημόσιας υγείας.

Ανάλογη δείχνει να είναι και η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς. Ένα νοσοκομείο που καλείται ήδη να αντιμετωπίσει στις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε την απειλητική πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων στο νησί μας, πόσο μάλλον των ασθενών που θα παρουσιάσουν κάποια περισσότερο σημαντικά ή και σοβαρά συμπτώματα.

Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, μόλις 2 χρόνια περίπου, από τότε που ο γιατρός Γ. Χριστοδουλάκης, επιμελητής  Ά παθολόγος στο νοσοκομείο μας, κατήγγειλε  δημόσια «εφημερίες χωρίς κανέναν παθολόγο» και προειδοποίησε«ότι θα υπάρξουν ημέρες κατά τις οποίες, ούτε στην Παθολογική Κλινική, ούτε στο Τμήμα Επειγόντων θα εφημερεύει Παθολόγος» αλλά και για άλλα σοβαρά κενά στο μικροβιολογικό, στο καρδιολογικό και στα χειρουργεία.

Είχε τονίσει, τότε:

Παρά το γεγονός ότι έχω έγκαιρα απευθυνθεί προς την υπηρεσία, τόσο γραπτά, όσο και προφορικά για να αναφέρω τα προβλήματα στελέχωσης της κλινικής με ιατρικό προσωπικό, με λύπη μου διαπιστώνω ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν είναι σε θέση να δώσει λύση.

Ήδη εχθές 19/11 (εννοεί 2018) το νοσοκομείο Κεφαλονιάς εφημέρευσε χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ παθολόγο στο πρόγραμμα ούτε καν σε εφημερία ετοιμότητας. Το ίδιο θα επαναληφθεί το Σάββατο 24/11 εάν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα.

Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και θα οδηγήσει κατά τη γνώμη μου σε αναζήτηση ευθυνών από τους ασθενείς και τους συνοδούς τους που θα βρεθούν να ψάχνουν ανύπαρκτους γιατρούς σε κλινική και τμήμα επειγόντων. Τις ευθύνες αυτές με κανέναν τρόπο δεν είμαι διατεθειμένος ούτε εγώ, ούτε και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου να τις αναλάβω.

Έχω όμως την ηθική υποχρέωση να κάνω γνωστό με κάθε τρόπο τόσο στους ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη στην κλινική, όσο και σε όλους όσους θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς ότι θα υπάρξουν ημέρες κατά τις οποίες, ούτε στην Παθολογική Κλινική, ούτε στο Τμήμα Επειγόντων θα εφημερεύει Παθολόγος.

Ως εκ τούτου το σημείωμά μου αυτό θα το κοινοποιήσω όσο ευρύτερα μπορώ, ώστε να γίνει αντιληπτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει. Δεν νοείται ασφαλής λειτουργία κλινικής και τμήματος επειγόντων ενός νοσοκομείου με πληθυσμό αναφοράς περίπου 40000 κατοίκων με δύο μόνιμους επιμελητές, έναν ειδικευόμενο και δύο αγροτικούς ιατρούς εκ των οποίων ο ένας με μερική απόσπαση. Η βοήθεια της μοναδικής Παθολόγου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του νησιού, αν και πολύτιμη, απλά δεν αρκεί. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Σε σύνολο 11 προβλεπόμενων (τεσσάρων ειδικών και επτά ειδικευόμενων) αυτή τη στιγμή εργάζονται 2,5 ειδικοί και 2,5 ειδικευόμενοι.

Παράλληλα τα κενά στα υπόλοιπα τμήματα ολοένα διευρύνονται. Το μικροβιολογικό τμήμα διαθέτει μόνο μια ειδικευμένη ιατρό, ο χειρουργικός τομέας (χειρουργική και ορθοπεδική κλινική) λειτουργεί με μία ειδικευόμενη, οι καρδιολόγοι ρισκάρουν συνεχώς ζωές αφού δεν μπορούν να διακομίζουν έγκαιρα και με ασφάλεια τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Οι ελλείψεις στις οποίες αναφέρομαι αφορούν μόνο το ιατρικό προσωπικό και δεν περιλαμβάνουν τα σοβαρότατα κενά του νοσηλευτικού, παραϊατρικού αλλά ακόμα και διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Βρισκόμαστε ξανά μετά από τρία χρόνια να παρακαλάμε για ενίσχυση του δυναμικού μας, την ίδια ώρα που τα παράθυρα του γραφείου μας, αλλά και των θαλάμων νοσηλείας είναι κολλημένα με λευκοπλάστ για να μην μπαίνει η βροχή, ενώ ο διάδρομος είναι γεμάτος λεκάνες αφού η ταράτσα του κτιρίου στάζει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου καλείται να αποφασίσει ποια είδη ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχουμε ανάγκη, γιατί περισσεύουνε λέει χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ…”

Σήμερα, τι;

Τι αναφέρει σήμερα ο ίδιος ο κος Χριστοδουλάκης, και μάλιστα σε συνθήκες “πολέμου” όπως αναφέρει η κυβέρνηση για να επικαλεστεί την ατομική μας ευθύνη; Ισχύουν, άραγε οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, όπως και σε αυτό της Κεφαλονιάς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του τοπικού μας βουλευτή, κου Καππάτου;

Γράφει λοιπόν σήμερα ο ίδιος γιατρός σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: 

Από υποσχέσεις και χειροκροτήματα έχουμε χορτάσει. Από προσλήψεις προσωπικού….ΜΗΔΕΝ.
Σύμφωνα με τον πίνακα που συνέταξε ο διοικητής του νοσοκομείου τα κενά ανά υπηρεσία είναι τα εξής:

ΓΙΑΤΡΟΙ: 19 κενές θέσεις
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: 59 κενές θέσεις
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ: 22 κενές θέσεις
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 6 κενές θέσεις
ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 9 κενές θέσεις

ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ:115

Αριθμός θέσεων που εγκρίθηκαν και ΘΑ προσληφθούν: 57 (7 επικουρικοί γιατροί και 50 άτομα λοιπό προσωπικό)

Συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και στον βουλευτή του νησιού για τις προσπάθειές τους.
Συγχαρητήρια (ειλικρινά αυτή τη φορά) και σε όλους όσους συμβάλλουν με δωρεές για αγορά μέσων ατομικής προστασίας που θα έπρεπε να μας παρέχει το “θωρακισμένο” ΕΣΥ αλλά και αναπνευστήρων

Τα συμπεράσματα, προφανώς και είναι δικά μας. Απολύτως δικά μας, είναι και τα συναισθήματα που μια τέτοια κρίση έχει προκαλέσει, βλέποντας από την μια τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και από την άλλη τις περιγραφές εκείνων που πραγματικά βρίσκονται χωρίς “όπλα” μέσα στην δύσκολη “μάχη” που ήρθε και που ακόμη περιμένουμε.

Στο αρχικό δίλημμα ποιον να πιστέψουμε και ποιον να εμπιστευτούμε, η ετυμηγορία μας, ναι, δεν είναι και τόσο δύσκολη:  Εκείνον που ξέρουμε ότι ακόμη και χωρίς “εφόδια”, ακόμη και μέσα σε κοντέινερς, θα παλέψει για εμάς, όπως το έκανε και όλα αυτά τα  χρόνια  που οι ίδιοι… “εξαγγέλλοντες” άφηναν το νοσοκομείο μας και τόσα άλλα, φυσικά, στο έλεος της εγκατάλειψης.

Είμαστε μαζί σας, κύριε Χριστοδουλάκη

και στο δικό σας πρόσωπο

μαζί με όλους τους εργαζομένους στο νοσοκομείο“.

Και όταν όλα αυτά περάσουν, θα κάνουμε για εσάς, όσα από την πλευρά μας, δεν τολμήσαμε.

θα αγωνιστούμε, όλοι μας πια,  στο πλευρό σας.