Καραντινάτος… “Ορμπανισμός”.

Καραντινάτος… “Ορμπανισμός”.

Την πιο φρικαλέα εκδοχή της επόμενης μέρας μετά την παγκόσμια καραντίνα που έχει επιβληθεί  “οσμιστήκαμε” σήμερα, καθώς ένα από τα χαϊδεμένα παιδιά της σύγχρονης παραλλαγής του ευρωπαϊκού… αυταρχισμού, “ξέφυγε” ακόμη μια φορά από  την υποκριτική “κρυψώνα” του και αποκάλυψε το αποκρουστικό του πρόσωπο.

Πρόκειται για τον “οδοστρωτήρα” της μαύρης καλυμμένης αντίδρασης πάνω στα κοινωνικά δικαιώματα, τον υπέρμαχο ενός  μιαρού “λαμπρού κράτους” που κρατά με κάθε μέσο την “λαμπρότητα” του “καθαρή” με ξενοφοβικά και ρατσιστικά παραληρήματα, τον πολύ (ακροδεξιό και όχι μόνο) κύριο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό επί σειρά ετών στην Ουγγαρία, εταίρο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Όρμπαν, σε συνθήκες πανδημίας, βρήκε την κατάλληλη στιγμή που έντρομοι οι λαοί και οι κοινωνίες παρακολουθούν τον Covid-19 να θερίζει κατά χιλιάδες  ανθρώπινες ζωές και εκμεταλλευόμενος τον φόβο που γεννά αυτή η δραματική κατάσταση, θέλησε να αυτο-ανακηρυχθεί “ενός ανδρός…. σωτήρας”.

Έτσι, με υπερεξουσίες που του ανατέθηκαν μπορεί πλέον να αναστέλλει την ισχύ των νόμων με διατάγματα έκτακτων μέτρων, όπως και τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, ενώ μεταξύ πολλών άλλων, θέσπισε “λαιμητόμους” στην ελευθερία του λόγου και της δημοσιογραφικής κριτικής.

Αυτό που έχει μια ιδιαίτερη σημασία κάτω από το “βαρύ” αποπνιχτικό όραμα του Όρμπαν, είναι η… επιχειρηματολογία του, που έστω και… νοηματικά, δεν ακούγεται και πολύ… ξένη σε χώρες που δεν μιλούν τα Ουγγρικά. Πόσο μάλλον αυτά τα… “Ουγγρικά”.

Διασφάλιση  της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών“, “σωτηρία της οικονομίας“, “προστασία της ανθρώπινης ζωής” μπήκαν στο οπλοστάσιο του Ούγγρου… εθνο-σουλτάνου, στοχεύοντας με την γνώριμη “ορολογία” των ημερών σε συνθήκες πραγματικής καραντίνας, να καταστήσει… ανθρώπινο και κατανοητό, το αυταρχικό τερατούργημα του.

Ένα τερατούργημα που πατάει πάνω στην δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών και στην πραγματικότητα των τραγικών θανάτων, για να “θρονιάσει” στην “δημοκρατία” τύπου Όρμπαν, τις πιο αντιδραστικές μεθοδεύσεις.

Εξίσου γνωστό και αποκαλυπτικό  όμως και μάλιστα σε χώρες πολύ μακριά από την Ουγγαρία, είναι και κάτι ακόμη. Κάτι που δεν παραδέχεται ο ίδιος ο Όρμπαν αλλά και πολλοί άλλοι, καθόλου, λιγότερο ή περισσότερο… Όρμπαν:

Το γεγονός ότι μια μακροχρόνια υποχρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας του, όπως και τόσων άλλων χωρών, οδήγησε στην διάλυσή του. Με ό,τι αυτό σημαίνει, ειδικά σε συνθήκες επιδημίας, πόσο μάλλον πανδημίας.

Ο απειλητικός, αυτός, κοινός παρανομαστής, με αριθμητή την δικαιολογημένη απολύτως αγωνία λαών και κοινωνιών ακόμη και σε κράτη προχωρημένου… καπιταλισμού, καθιστά το “γινόμενο”  των μέτρων που επιβάλλει η τεράστια υγειονομική κρίση, εκτός από αναλογικά αναγκαίο και απολύτως -εκτός ορίων-… επικίνδυνο.

Επικίνδυνο να “γεννηθούν” από την ίδια την γραφική ανυποληψία τους  ή να αναβιώσουν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, διάφοροι τέτοιοι… Όρμπαν.

Και βγαίνοντας από την καραντίνα του κορωνοϊού, να μας περιμένει μια ακόμη χειρότερη.

Η σιδερένια κορώνα ενός κάποιου Όρμπαν

να μας πνίγει

ασφυκτικά

σε έναν καραμπινάτο, όσο κι αν κρύβεται… φασισμό. 

 

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα