Με Μαρίνο Αντύπα και Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης.

Με Μαρίνο Αντύπα και Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης.

Με έναν σημαντικό και μάλιστα επίκαιρα επετειακό συμβολισμό, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κα , κήρυξε την έναρξη της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ Σάμης.

Η πρόεδρος του Δ.Σ, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Πυλαρινού αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα και της εξέγερσης στο Κιλελέρ, αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, κατά την έναρξη της συζήτησης αναφέρθηκε στους πολιτικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς των συγκεκριμένων επετείων, αλλά και στο σύγχρονο χαρακτήρα τους.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ήθελα να πω δυο λόγια  για τις προηγούμενες 4 σημαντικές ημέρες που διανύσαμε, αρχίζοντας από τον μεγάλο μας αγωνιστή, τον αγωνιστή που δικαίως και επάξια κατέχει τον τίτλο ως μεγάλος αγωνιστής του αγροτικού χώρου. 

Με την δολοφονία του, τις 8/3/1907, του οφείλουμε την εξέγερση του Κιλελέρ μερικά χρόνια αργότερα, τις 6/3/1910, αφού είχε “φυτέψει” τον σπόρο της εξέγερσης με τις σύγχρονες μορφές πάλης των μαζικών κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων. Ο καθώς το αίμα του έβαφε τη γή της Λάρισας είπε την χαρακτηριστική και γνωστή φράση σε όλους μας “ΙΣΟΤΗΣ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.

Αυτές οι 3 απλές μα με όλο νόημα λέξεις μας ακολουθούν πολλά χρόνια τώρα. Σε όλους τους αγώνες που δίνονται.. στους αγώνες της ελευθερίας όχι μόνο για τους  κολίγους αλλά και σε κάθε μορφή έκφρασης της.

“Αδελφότης” γιατί … μόνο μονιασμένοι κερδίζουμε τα βέλτιστα.

Και Ισότης..

Ισότητα ως προς τον κλήρο, την παιδεία, τον άνδρα και τη γυναίκα.

Τη γυναίκα που στο βάθος των αιώνων αγωνίστηκε με σθένος προς κάθε μορφή ελευθερίας, που έζησε την ζωή της όπως της όριζαν, που διεκδίκησε και διεκδικεί τα αυτονόητα, που βγαίνει νικήτρια από αρρώστιες, αδικοχαμένες απώλειες.

Τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, που παλεύουν με το θεριό της καθημερινότητας, τις γυναίκες που γέννησαν το μέλλον και την ελπίδα!

Για όλες εσάς, για όλες εμάς,

Απλά… χρόνια πολλά