Ο Μανώλης Γλέζος, η Κεφαλονιά, το Νόμπελ και το Λένιν Ειρήνης [βίντεο-ντοκουμέντο]

Ο Μανώλης Γλέζος, η Κεφαλονιά, το Νόμπελ και το Λένιν Ειρήνης [βίντεο-ντοκουμέντο]

Ένα σπάντιο βίντεο από την βράβευση του Μανώλη Γλέζου με το Βραβείο Λένιν και η πρόταση της Κεφαλονιάς για να βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Τον Απρίλη του 2017 ο αναγορεύεται επίτιμος δημότης της Κεφαλονιάς. Ταυτόχρονα όμως προτείνεται από την τότε Βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο και τον σύλλογο Ιόνιον για το Νόμπελ Ειρήνης. Ο ίδιος φανερά συγκινημένος αποδέχεται την πρόταση.

55 χρόνια πριν, ο μεγάλος Αριστερός αντιστασιακός βραβεύεται στη Σοβιετική Ένωση με το βραβείο Λένιν Ειρήνης. Ένα βραβείο που δινόταν σε προσωπικότητες που συνέβαλλαν στην ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και με το οποίο τιμήθηκαν, ανάμεσα στους άλλους: ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, Ο Πάμπλο Νερούδα, η Ίντιρα Γκάντι, ο Νέλσον Μαντέλα αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Βάρναλης.

Δείτε ένα βίντεο-ντοκουμέντο από εκείνη την βράβευση του Μανώλη Γλέζου με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν για την Ενίσχυση της Ειρήνης μεταξύ των Λαών: