Πατρίδες

Πατρίδες

Έγειραν οι λαοί αποδεκατισμένοι, σε πατρίδες κουρασμένες, άσχημα χτυπημένες, να ξαποστάσουν τις πληγωμένες ανάσες τους πάνω σε μεταχειρισμένα μαξιλάρια ξανά-πουλημένων εθνικών «θεραπευτηρίων«, με τιμές πανίσχυρων διεθνών χρηματιστηρίων.

Έκρυψαν τα στόματα που φώναξαν «ελευθερία» με μάσκες ασφυξίας, κάλυψαν τα χέρια, ολόκληρες τις παλάμες, που μέσα τους έσφιξαν  επαναστατημένα μαχαίρια, με γάντια αποστειρωμένα από επικίνδυνα οράματα, μολυσματικά ιδανικά, μεταδοτικές ιδεολογίες, ματωμένες εξεγέρσεις.

Έπλυναν τα κορμιά που σύρθηκαν στα λασπωμένα μέτωπα αμέτρητων μαχών, δρόμων, εργοστασίων, με άχρωμα αντισηπτικά, δωρεά της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, που «σκοτώνουν» επιλεκτικά τα κύτταρα εκείνα που συναθροίζουν λαϊκές  μνήμες στις ανθρώπινες κλειδώσεις. Αχρηστεύοντας ιστούς,  ακρωτηριάζοντας μαστούς που ανέθρεψαν γενιές και γενιές επικίνδυνες.

Άσηπτες πατρίδες, σφουγγαρισμένες να γυαλίζουν στις οθόνες της τηλεόρασης, φρεσκοβαμμένες στα πρόχειρα για να πωλούνται εύκολα στα παζάρια των αγορών, φραγμένες στο  οξειδωμένο «έμπα» τους για να μην μολυνθούν από τον εχθρικό ιό μιας ξυπόλυτης διαφορετικότητας, ανοιχτές διάπλατα, με χαλί δανεικό και πολυτελείας, για να πατούν πάνω τους τα λουστρίνια του κάθε λογής, δήθεν συμμαχικού, τυχοδιώκτη.

Πατρίδες. Αποστειρωμένες από τα πάθη, τα μίση, τις νίκες και τις ήττες που κοινωνίες ολόκληρες κουβαλούν στις ανοξείδωτες πλάτες τους. Απελευθερωμένες ολόκληρες με λάβαρα φτιαγμένα στα κρυφά, ξεπουλημένες στα μουλωχτά, επιδέξια τμηματικά, βουνό το βουνό, θάλασσα την θάλασσα, στεριά την στεριά, με άυλους τίτλους που υπογράφουν προσκεκλημένοι πιστωτές μιας απρόσωπης γεωπολιτικής ενσωμάτωσης.

Πατρίδες.

Θωρακισμένες, καλλωπισμένες, χτενισμένες, με στολίδια στο λαιμό, κολλαριστούς γιακάδες στον σβέρκο, ακριβές γραβάτες στα στήθη, φουσκωμένες στις τσέπες, άνετες στα μπατζάκια, πολύχρωμες στις ταμπέλες, περήφανες στις επετείους.

Πατρίδες.  

Άδειες, κενές, φτωχές, ενίοτε και απρόθυμες. Που τις προφυλάσσουν επανδρωμένοι στρατοί και τις υπηρετούν χωρίς εφόδια καθημερινοί λειτουργοί. Που χουν το βήμα γρήγορο σε μάχιμες ασκήσεις επί χάρτου και το βλέμμα χάρτινο σε ακήρυχτα κηρυγμένους πολέμους. Που ξοδεύονται σε επιβαλλόμενους εξοπλισμούς και που στερούνται στους κρίσιμους και απαραίτητους ανεφοδιασμούς. Που χουν τα νούμερα χορτασμένα σε σαλόνια γεμάτα και τους λαούς φτωχούς σε υποθηκευμένα δυάρια.

Πατρίδες

που γιορτάζουν με σαμπάνιες και λυπούνται με ρετσίνα

Πατρίδες

που περισσεύουν σε δακρυγόνα και τους λείπουν αναπνευστήρες

Πατρίδες,

που σε διώχνουν και που σε… χρειάζονται

 

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα