108 εθελοντές δοκίμασαν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Κίνα

108 εθελοντές δοκίμασαν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Κίνα

Οι εθελοντές - ηλικίας από 18 έως 60 ετών - χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 36 και στη συνέχεια έλαβαν χαμηλή, μέση ή υψηλή δόση εμβολίου

108 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών, από την Ουχάν, δοκίμασαν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από κινεζική φαρμακευτική εταιρεία, σε συνεργασία με τον κινεζικό στρατό.

Το δίκτυο Bloomberg, πριν από λίγες μέρες, ανέφερε σε άρθρο του ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε έγκριση να δοκιμάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την ίδια, σε συνεργασία με την Κινεζική Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικής Επιστήμης, και προανήγγειλε την έναρξη των δοκιμών.

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, οι δοκιμές ξεκίνησαν και, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο μητρώο κλινικών δοκιμών της Κίνας, οι εθελοντές – ηλικίας από 18 έως 60 ετών – χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 36 και στη συνέχεια έλαβαν χαμηλή, μέση ή υψηλή δόση εμβολίου.

Σε έκθεση της Science Daily, ο Wang Junzhi, συνεργάτης της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, δήλωσε ότι μετά τη λήψη των ενέσεων, οι συμμετέχοντες θα περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα υπό στενή παρατήρηση. Κάποιοι από αυτούς πάντως, σύμφωνα πάντα με την South China Morning Post, μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκεί (π.χ. στο Weibo, το κινεζικό κ.δ. αντίστοιχο του twitter) αναφέρουν τις πρώτες παρενέργειες, όπως: διάρροια, πυρετό, ενώ δήλωσαν ότι έχουν ενημερωθεί και για πιθανές άλλες παρενέργειες όπως: αλλεργικές αντιδράσεις κ.α. Πάντως παρά τις ανησυχίες τους και τον φόβο που ένιωσαν, φαίνεται να δηλώνουν περήφανοι που συμμετέχουν σ’ αυτό το πείραμα.

Ο πρώτος μάλιστα ο οποίος δοκίμασε το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με δηλώσεις τον εθελοντών, είναι ο Chen Wei, ο στρατιωτικός επικεφαλής του πειράματος.

Πάντως, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι για να μπορέσει να υπάρξει γενικευμένη χρήση κάποιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα περάσουν αρκετοί μήνες.

Κ.Ν.