Αμερικανικός εφιάλτης: 8.000 νεκροί – κατεβάζει τον στρατό ο Τραμπ

Η χώρα του αμερικανικού ονείρου, έγινε τόπος ενός αμερικανικού εφιάλτη. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Σάββατο το όριο των 300.000 κρουσμάτων του κορονοϊού —8.162 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η αύξηση των αριθμών είναι δραματική. Το όριο των 200.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ είχε ξεπεραστεί μόλις την Τετάρτη.

Η κύρια εστία της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία έχει καταγράψει 1.905 θανάτους. Εικόνες από διαδρόμους νοσοκομείων γεμάτους με σορούς σε σακούλες κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ και σοκάρουν.

Σοροί σε πορτοκαλί σάκους, στους διαδρόμους νοσοκομείου στο Μπρούκλιν. Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, καθώς μόνο η Νέα Υόρκη μετρά 1.900 νεκρούς από την Covid-19 (Handout/via REUTERS)

Οι υποδομές υγείας είναι στα όριά τους και ήδη αυτοσχέδια νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί στο Σέντραλ Παρκ, εκεί όπου μέχρι πριν δύο εβδομάδες οι Νεοϋορκέζοι έκαναν αμέριμνοι τις βόλτες τους. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ανθρώπινων πόρων για το σύστημα υγείας.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ απηύθυνε έκκληση για γενική επιστράτευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκτιμώντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια 45.000 επιπλέον επαγγελματιών για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην μεγαλούπολη.

«Γιατρούς, νοσηλευτές, ειδικούς για την αναπνοή… όλους αυτούς που δεν είναι ήδη στη μάχη: σας χρειαζόμαστε», δήλωσε ο  Μπιλ ντε Μπλάζιο σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε 45.000 επαγγελματίες υγείας για να συνταχθούν στη μάχη τον Απρίλιο και τον Μάιο για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα», πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν για δύο «σκληρούς» μήνες.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερες από 113.000 μολύνσεις να έχουν καταγραφεί, σχεδόν όσες στην Ιταλία ή την Ισπανία, τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.

Για να αποφύγουν μια τέτοια τραγική εξέλιξη, οι αρχές της Νέας Υόρκης άρχισαν μια μάχη με τον χρόνο για να ενισχύσουν την ικανότητα των ιατρικών δομών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπιλ ντε Μπλάζιο και τον κυβερνήτη της πολιτείας Αντριου Κουόμο, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να έχουν ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναπνευστήρες για τη θεραπεία των βαριά αρρώστων.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εκτιμά ότι θα χρειαστούν 2.500 έως 3.000 περισσότεροι αναπνευστήρες στην πόλη του, μόνο για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Κουόμο υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την επίταξη των αναπνευστικών συσκευών που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές, προκειμένου να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, κατά καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι χιλιάδες μέλη στρατιωτικού προσωπικού θα αναπτυχθούν σε πληττόμενες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα προσθέσουμε ένα τεράστιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να βοηθήσουν», είπε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χίλια μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα σταλούν μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους στρατιωτικοί γιατροί και νοσοκόμοι, πρόσθεσε.

Πηγή – Περισσότερα: Protagon.gr