«Βροχή» τα ενοικιαστήρια σε Αθήνα και περιφέρεια λόγω κατάρρευσης του Airbnb

 

Στροφή 180 μοιρών και στην πορεία της κτηματαγοράς έφερε όπως φαίνεται ο κορωνοΪός, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας ενοικίασης και αγοράς ακινήτων spitogatos.gr

Όπως δείχνουν τα στοιχεία εκεί που τα ενοικιαστήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις είχαν γίνει είδος προς εξαφάνιση καθώς κάθε ελεύθερο σπίτι νοικιαζόταν «με το στόμα» πριν ακόμα βγει από το σπίτι ο προηγούμενος ενοικιαστής, σήμερα βλέπουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση τον τελευταίο μήνα έχουν δει ραγδαία αύξηση και μάλιστα με τα περισσότερα από αυτά να είναι επιπλωμένα και ανακαινισμένα. Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα ενοικιαστήρια.

Το «μπαράζ» ενοικιαστηρίων καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, καθώς η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και οφείλεται κυρίως στο «πάγωμα» του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης () που στρέφει τους ιδιοκτήτες στην παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα διαμερίσματα, διαθέσιμα προς ενοικίαση, είναι επιπλωμένα και πλήρως ανακαινισμένα.

Η έρευνα του Spitogatos

Όπως προκύπτει από έρευνα του Spitogatos, η αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων τις τελευταίες 30 ημέρες, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σημαντική, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά.

Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα  (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%). 

Σημαντικές αυξήσεις των διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων σημειώνονται και στην περιοχή Γκάζι-Μεταξουργείο -Βοτανικός (18%), τα Ιλίσια (11,80%), τα Εξάρχεια (11,50%).

Στην υπόλοιπη , η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6%, ενώ ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

s

z

Ανακαινισμένα και επιπλωμένα τα περισσότερα ενοικιαστήρια

Μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα  αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.

Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.

«Είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη. Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες – αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση», δηλώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όπως προσθέτει «αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές. Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές».

«Παράλληλα, παρακολουθούμε προσεκτικά και τις τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σταθερά. Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία», καταλήγει.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Πηγή – Περισσότερα: Το Ποντίκι