Αυστραλία: Δοκιμές σε εμβόλια για τον Κορωνοϊό

Αυστραλία: Δοκιμές σε εμβόλια για τον Κορωνοϊό

Επιστήμονες στην ξεκίνησαν δοκιμές σε δύο πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Τα εμβόλια, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την αμερικανική εταιρεία Inovio Pharmaceutical, έχουν εγκριθεί για δοκιμές σε ζώα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι Αυστραλοί θα αξιολογήσουν αν τα εμβόλια λειτουργούν και αν είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις τον περασμένο μήνα, αλλά παραλείφθηκε ένα στάδιο δοκιμών σε ζώα. Υπάρχουν πολλές άλλες εξελίξεις εμβολίων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή με εξαιρετική ταχύτητα.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) σημειώνει ότι οι δοκιμές του θα είναι οι πρώτες πλήρεις προκλινικές δοκιμές των εμβολίων με τη χρήση ενός ζωικού μοντέλου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το επίπεδο της παγκόσμιας συνεργασίας που οδήγησαν σ’ αυτό το στάδιο ήταν πρωτοφανή. “Συνήθως χρειάζονται περίπου ένα έως δύο χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και αυτό το συντομεύσαμε σε μία περίοδο δύο μηνών”, δήλωσε ο Δρ Rob Grenfell από το CSIRO σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. Πώς θα λειτουργήσει; Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα CSIRO έχει εισαγάγει δείγματα εμβολίων σε νυφίτσες, ζώα που έχει αποδειχθεί ότι αντιδρούν στον κορωνοϊό με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, η μαζική παρασκευή ενός εμβολίου, θα χρειαστεί τουλάχιστον 12-18 μήνες.

 

Με πληροφορίες από BBC