Το χαστούκι που (δεν;) έφαγε η Φρειδερίκη για τον Κεφαλονίτη ναυτικό και συνδικαλιστή

Ο Αντώνης Αμπατιέλος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, παρά την έντονη αντιφασιστική στάση αλλά και την καθοριστική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια του απόβασης στη Νορμανδία, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1947, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Η καταδίκη του θα προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ μαζί με τον συγκρατούμενο Μανώλη Γλέζο αλλά και ο τεράστιος αγώνας τόσο των συντρόφων του όσο και της συζύγου του Μπέτυς , θα σημάνει την αναστολή της εκτέλεσής του και της μετατροπής του σε ισόβια κάθειρξη.

Με την δασκάλα και στέλεχος του Κ.Κ. της Μεγάλης Βρετανίας Μπέτυ Μπάρτλετ θα γνωριστούν στο Κάρντιφ της Ουαλίας και θα παντρευτούν λίγο καιρό αργότερα.

Τον Απρίλιο του 1963, κι ενώ ο Αμπατιέλος βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται το Λονδίνο για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ.

Το Σάββατο 20 Απριλίου, την ώρα που η Φρειδερίκη βγαίνει από το ξενοδοχείο θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Μπέτυ, η οποία συνοδευόμενη από Κύπριους διαδηλωτές θα προσπαθήσει να συναντήσει τη Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή για την αποφυλάκιση του άντρα της. Η Φρειδερίκη θα αρνηθεί να της μιλήσει και από εκεί και μετά η εξέλιξη παραμένει άγνωστη γιατί οι απόψεις διίστανται.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Μπέτυ χαστούκισε την Φρειδερίκη ωστόσο η ίδια η Αμπατιέλου, όπως και πολλοί άλλοι ισχυρίζονται ότι το χαστούκι αυτό δεν δόθηκε. Πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους μάρτυρες η Φρειδερίκη πανικόβλητη τράπηκε σε φυγή. Φτάνοντας όμως σε ένα στενό που ήταν αδιέξοδο χτύπησε την πρώτη πόρτα που βρήκε μπροστά της ζητώντας βοήθεια από μια Αμερικανίδα ηθοποιό.

Η Μπέτυ Αντωνέλου περιτριγυρισμένη από δημοσιογράφους στο Λονδίνο

Η Μπέτυ Αντωνέλου περιτριγυρισμένη από δημοσιογράφους στο Λονδίνο

Στην σελίδα sarantakos.com διαβάζουμε τα εξής: Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «περίπτυξη». (Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο ,  ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιω. Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: “Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες”.)»

Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα