Η κράτος εν κράτει μπίζνα των σκουπιδιών

Η κράτος εν κράτει μπίζνα των σκουπιδιών

Τι γυρεύει η αλεπού στα παζάρι και γιατί άραγε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και με καθηλωμένη την δυνατότητα συλλογικών διαμαρτυριών σπεύδει μέσα σε μια… νύχτα και μάλιστα βαθιά, να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση τους φορείς διαχείρισης απορριμάτων;

Δεν πρόλαβε, όπως συνηθίζαμε παλιότερα να λέμε, να στεγνώσει το μελάνι από τις χθεσινές, Σαββατιάτικες, Ριπές-Ριπίσματα, κι έρχεται η νέα στην όψη και παλιά στην κόψη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να βάλει χέρι και στο μεγάλο ζήτημα των απορριμάτων, όχι μόνο σε περιοχές με έντονα προβλήματα στην διαχείρισή τους, αλλά κι εκεί που όλα φαινόντουσαν… τακτοποιημένα. Όπως στο δικό μας νησί, στην Κεφαλονιά.

Η βιαστική σπουδή της κυβέρνησης να αγγίξει μέσα σε συνθήκες… αποκλεισμού το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων, προφανώς κρύβεται πίσω από την αδυναμία… μετακίνησης μιας καθολικής δυναμικής διαμαρτυρίας των τοπικών κοινωνιών. Αυτές που έφεραν τοπικές συλλογικότητες να παρεμβαίνουν δυναμικά ακόμη και μέσα σε Περιφερειακά Συμβούλια, τόσο για θέματα απορριμάτων όσο και γι΄αυτά των ενεργειακών σκουπιδιών, όπως οι εξορύξεις και οι ανεμογεννήτριες.

Και σωστά, στην δική μας κοινωνία, οι πρώτες αντιδράσεις για την εν κρυπτώ βιασύνη της κυβέρνησης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ήδη από την πρώτη στιγμή που “γνωστοποιήθηκε” η νομοθετική πρόθεση της κυβέρνησης… κανονικοτήτων.

Κι όμως! Τίποτα από όσα προβλέπονται στην νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Κι ούτε φυσικά, πρόκειται απλά, όπως κυβερνητικοί παράγοντες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν, για ένα απλό θέμα μεταβίβασης της αρμοδιότητας της διαχείρισης απορριμάτων πιο… περιφερειακά, μακριά από τους  δήμους μας και την… τοπικότητα και πολύ κοντά σε έναν κεντρικότερο σύστημα άμεσα προσβάσιμο στην κεντρική εξουσία και σε όσα εκείνη υπηρετεί και εξυπηρετεί.

Γιατί πίσω από την επιδέξια βιαστική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, κρύβεται απλά η μεγάλη μπίζνα των σκουπιδιών. Μια μπίζνα που ήδη στο μεγάλο συντριπτικό κομμάτι της έχει δοθεί στους ιδιώτες εργολάβους των απορριμάτων, οι οποίοι και παίζουν… μπάλα σε ξένο γήπεδο, στις διάφορες παραδοσιακές και σύγχρονες χωματερές που επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.

Με τα σκουπίδια να αποφέρουν τεράστια κέρδη στους εργολάβους, με την ζημιά να φορτώνεται στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στους δημότες, η μεγάλη αυτή επιχείρηση βρώμικου κέρδους, έψαχνε καιρό τρόπο να γιγαντώσει τα κέρδη της, ελαχιστοποιώντας τις… υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της. Κι αυτό που έψαχνε το βρήκε σε μια κυβέρνηση που βάζει πλάτη στην κερδοσκοπική πρωτοβουλία και που σκόπιμα επιχειρεί σήμερα να καταργήσει τη…. “σχέση” τοπικών κοινωνιών με τα απορρίμματα τους. Εγκαθιστώντας, ουσιαστικά,  ένα κράτος εν κράτει στην διαχείριση των απορριμάτων, χωρίς άμεσο τοπικό και λαϊκό έλεγχο, χωρίς θεσμικό (από τοπικά και δημοτικά συμβούλια) αποφασιστικό ρόλο, ένα κράτος – συνέταιρο των εργολάβων των σκουπιδιών και φυσικά χωρίς… κοντινά και ενοχλητικά κινήματα.

Αυτών  των εργολάβων που ανέλεγκτα μέχρι σήμερα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποκόμιζαν μαζί με τα απορρίμματα και τεράστια κέρδη, συχνά μάλιστα εις διπλούν τόσο κατά την περισυλλογή όσο και κατά την επεξεργασία και διάθεση των παραγώγων τους, αρκετά πιο συχνά μάλιστα και… επιδοτούμενα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγράμματα ακριβά στα πίτουρα κι φτηνά στο αλεύρι. Για να μην μιλήσουμε και για την ανακύκλωση….

Προφανώς, λοιπόν, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και φυσικά, ούτε ο λόγος, ούτε ο χρόνος που συμβαίνουν όλα αυτά. Και καθίσταται απολύτως ορατός ο κίνδυνος, όπως σωστά ανέφερε δημότης της Θηνιάς, η κυρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου, να δούμε περιοχές ολόκληρες όπως η όμορφη γη της Θηνιάς, μακριά μάλιστα από τις πόλεις του νησιού μας και περίπου σε ίσες αποστάσεις, να μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή του Ιονίου. Με την δική μας προσθήκη ότι το ζήτημα των σκουπιδιών είναι πολιτικό και ξεκινάει πολύ πιο πριν. Τότε που μόνο λίγοι… αντιδρούσαν.

Αυτό που τώρα μένει να δούμε, είναι ο βαθμός της δικής μας, των τοπικών κοινωνιών, ετοιμότητας για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ειδικά σε συνθήκες καραντίνας, ειδικότερα όταν το κράτος των συμφερόντων των απορριμάτων πάει… Περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες στην… κόλαση. Και μάλιστα στην κόλαση των… χωματερών.

Στην μεγάλη μπίζνα των σκουπιδιών η δική μας αντίδραση, έστω και καθυστερημένα, οφείλει να είναι ακόμη μεγαλύτερη και αποτελεσματικά δυναμική.

Κι όσοι για χρόνια κώφευαν ή σιωπούσαν

υπηρετώντας πολιτικές φιλικές στους κάθε λογής κερδοσκόπους εργολάβους

έστω και τώρα

ας σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες

που όπως με τις ενεργειακές χαβούζες των εξορύξεων και των αιολικών

ξέρουν να αντιδρούν και να αγωνίζονται.

 

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα