Ο Γερούν μας… λείπει.

Ο Γερούν μας… λείπει.

Μόλις ο πολύ γνωστός μας και αρκετά… δημοφιλής στη χώρα μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “άκουσε” για ζεστό χρήμα, ευρω-ομόλογο και οικονομική αλληλεγγύη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπόρεσε να… κρατηθεί.

Σε μια εποχή που η πανδημία “θερίζει” την Ευρώπη και το οικονομικό-νομισματικό “οικοδόμημα” που χτίστηκε σύμφωνα με τα συμφέροντα της δικής του χώρας και μιας άνευ… πατρίδας κερδοσκοπικής ολιγαρχίας, “ανήσυχος” ο εμπνευστής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αποφάσισε να θυμηθεί τα παλιά του καθήκοντα. Αυτά που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό, κυρίως στις χώρες του “απείθαρχου” νότου.

Ασυγκίνητος μπροστά στην τραγωδία, με το ίδιο ύφος των χιλίων καρδιναλίων που αποφάσιζε, διέταζε και εμείς… υπακούαμε  και φυσικά αδιάφορος, φαινομενικά, για την υποστολή της σημαίας της “δικής” του και των “φίλων” του Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες όπως η Ιταλία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θα μπορούσε να μην… ανησυχήσει για την πιθανότητα έκδοσης ενός ευρωπαϊκού ομόλογου που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, “υπόσχεται” χρήμα στις χώρες της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την τεράστια οικονομική ύφεση που πλήττει και θα πλήξει ακόμη πιο δραματικά τους λαούς της γηραιάς ηπείρου.

Κι ως φιλόστοργος… πατέρας  δημιουργημάτων όπως ο  Μηχανισμός Στήριξης, ναι αυτός στον οποίο η χώρα μας “υποθήκευσε” τις επόμενες γενιές, να αντιπροτείνει το… “άχαστο” οικονομικό του εργαλείο, τον ESM.

Έχει όμως ο καιρός… γυρίσματα. Κι “εργαλεία” τύπου Σόιμπλε, όσο κι αν οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης δεν κατάφεραν να αποσυναρμολογήσουν ή στην καλύτερη να… θρυμματίσουν, ήρθε η απρόβλεπτη για τα “μοντέλα” νομισματικών και δημοσιονομικών “αυταρχισμών” πανδημία, για να απογυμνώσει την Ευρώπη των Λύκων από τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά της… προσχήματα.

Μιας Ευρώπης που στο περιθώριο της επίσημης περιφοράς της με τηλεδιάσκεψη στα ευτελή, αξιακά, χρηματιστήρια ενός φτηνού ανθρωπισμού, οι λαοί της υποδέχτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την φτωχή κι έξω από τους δείκτες της Wall Street, Κούβα, με τιμές σύγχρονου… ήρωα.

Ίσως, αν τον ρωτούσαμε, του κυρίου Σόιμπλε να του έλειψε και λίγο από την πολλή του δημοσιότητα.

Ίσως και να επιθυμούσε, κάθε απόγευμα στις 6, να καθόταν δίπλα στον κύριο… “Νοματάρχη” – Χαρδαλιά και να μας κουνούσαν μαζί το δάχτυλο.

Και πολύ πιθανόν, μόλις η… κανονικότητα αποκατασταθεί, η έκτακτη επικαιρότητα των 6μμ, να στρέψει τους τηλεοπτικούς δείκτες σε μια άλλη… πανδημία.

Εκείνη που μπροστά σε μια Ευρώπη που θα μετρά τις αμέτρητες πληγές της, πιο τραγικά αυτή τη φορά, διάφοροι Σόιμπλε και οι πολιτικοί του διάδοχοι, θα σκαρφίζονται τα νέα εξαντλητικά και μακροχρόνια μνημόνια.

Μόνο που τότε, στο πάνελ, δεν θα κάθεται ο συμπαθής καθηγητής Λοιμοξιολογίας, αλλά εκείνος από το γνωστό… παρεάκι που μας… “έλειψε” περισσότερο:

ο κράτα γερά… Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ...

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα