Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ

Ξαφνικά, ως Κεφαλονίτες και ως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάργηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας, από άρθρο νομοσχεδίου που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Προκλήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αίτημα της παράταξης του κ.Γάκη.

Από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» εισηγητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης Γιώργος Καβαλλιεράτος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή των 35 χρόνων της επιχείρησης. Με επιχειρήματα και μεστό λόγο παρουσίασε εκτενώς το θέμα της καθαριότητας στο νομό μας και την ολοκληρωμένη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την οικονομική συνεισφορά διαχρονικά όλων των κατοίκων του νομού μας και φυσικά της περιοχής μας.

Μέσα στην υγειονομική κρίση, σε εποχή πανδημίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απρόσμενα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καταργεί την επιχείρηση και όχι μόνο αυτό αλλά μεταφέρει και την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια ο Γιώργος Καβαλλιεράτος αναφέρθηκε στο πετυχημένο έως τώρα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο στήριξαν σθεναρά όλες οι δημοτικές αρχές και αιφνίδια έρχεται το κράτος να το καταργήσει.

Σε στιγμές κρίσιμες για το σύνολο των πολιτών του τόπου μας, οι αποφάσεις μας και η στάση μας πρέπει να είναι ενιαία. Γι αυτό επιμείναμε ως «» να ψηφίσουμε την απόφαση του διευρυμένου Δημοτικού Συμβουλίου του Αργοστολίου, πρόταση που ψήφισε τελικά το κατά πλειοψηφία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος καταργείται ο φορέας διαχείρισης του Αίνου, και εδώ ακολουθήσαμε ως παράταξη την ίδια ενιαία γραμμή και θέση σε επίπεδο νομού.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ). Εκεί ο αναφέρθηκε στο απαράδεκτο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια. Η λειτουργίας τους δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική και παραγωγική. Χαρακτήρισε τιμωρητική τη στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έναντι ενός πετυχημένου και σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στον νομό μας. Απαίτησε όλο το Ιόνιο να έχει ενιαία στάση και να εξαιρεθεί το Ιόνιο, όπως η Κρήτη από το επίμαχο άρθρο 93.