Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προς κυβερνήσεις: «Ξεπεράστε τα λόγια»

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προς κυβερνήσεις: «Ξεπεράστε τα λόγια»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν αποφασιστική δράση για τον Τουρισμό στις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προτρέπει τις κυβερνήσεις να «ξεπεράσουν τα λόγια» και να αρχίσουν να λαμβάνουν αποφασιστική δράση για τη διαφύλαξη των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που απειλούνται ως αποτέλεσμα της πανδημίας .

Ο τουρισμός είναι σήμερα ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο και ο UNWTO  έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το 2020 σε ότι έχει να κάνει με τις αφίξεις και τις εισπράξεις, ωστόσο τονίζει ότι τέτοιες προβλέψεις είναι πιθανό να αναθεωρηθούν περαιτέρω.

Η Επιτροπή Κρίσεων συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) ως απάντηση στο COVID-19. Καθώς ο τουρισμός συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οικονομικών τομέων, ο UNWTO προειδοποιεί επίσης για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές συνέπειες που ενδέχεται να έχει ο αντίκτυπος της πανδημίας στον Τουρισμό.

Στην τρίτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό, ο UNWTO προέτρεψε τα μέλη να αυξήσουν την πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες ώστε να επανεξετάσουν τις φορολογικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης που σχετίζονται με τον τουρισμό και να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν για να βοηθήσουν στην προώθηση ευρύτερων προσπαθειών ανάκαμψης.

Η κατάρτιση χρηματοοικονομικών και οικονομικών απαντήσεων αποτέλεσε το επίκεντρο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η ενισχύει την πολιτική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η έκκληση για δράση έρχεται την ώρα που οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση για να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του COVID-19 . Η κατάρτιση χρηματοοικονομικών και οικονομικών απαντήσεων αποτέλεσε το επίκεντρο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την πολιτική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση της Επιτροπής Τουριστικής Κρίσης πραγματοποιήθηκε επίσης με φόντο τη Σαουδική Προεδρία της G20 καλώντας κυβερνήσεις, ιδιωτικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα να συνεισφέρουν συνολικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού κενού και την κατάλληλη αντιμετώπιση της πανδημίας.

http://gty.im/1177528292

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili είπε: «Αυτή η έχει δείξει τη δύναμη της αλληλεγγύης διασυνοριακά. Όμως, ωραίες λέξεις και χειρονομίες δεν θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας ούτε θα βοηθήσουν τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων των οποίων η ζωή εξαρτάται από έναν ακμάζοντα τουριστικό τομέα. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού όχι μόνο να παρέχει απασχόληση αλλά και να οδηγεί στην ισότητα και την ένταξη Ο τομέας μας έχει αποδείξει την ικανότητά του να ανακάμπτει και να βοηθά τις κοινωνίες να ανακάμψουν. Ζητούμε να δοθεί τώρα η σωστή στήριξη για να οδηγήσει και πάλι τις προσπάθειες ανάκαμψης ».

Η έκθεση του UNWTO Travel Restrictions σημειώνει ότι το 96% όλων των παγκόσμιων προορισμών έχουν εισαγάγει πλήρεις ή μερικούς περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Πολολικασβίλι κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να άρουν τέτοιους περιορισμούς μόλις είναι ασφαλές να το πράξουν, ώστε οι κοινωνίες να μπορούν και πάλι να επωφεληθούν από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει ο τουρισμός.

Η Παγκόσμια Επιτροπή Κρίσης Τουρισμού επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Ανάκαμψης για τον τομέα. Αυτό θα επικεντρωθεί στα ανοιχτά σύνορα και στην ενισχυμένη συνδεσιμότητα, ενώ θα εργαστεί επίσης για την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών.

Για να βοηθήσουν τις χώρες να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, το UNWTO θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο πακέτο τεχνικής βοήθειας για την ανάκαμψη.

Κ.Ν.