Είναι πολλά τα… άρθρα, Άρη.

Είναι πολλά τα… άρθρα, Άρη.

Απολύτως δικαιολογημένες οι τοπικές καθολικές αντιδράσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για την από το παράθυρο διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την διαχείριση των απορριμάτων στα νησιά μας, μια διάταξη που ήρθε από το… πουθενά σε ένα συνολικά αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών μας και των θεσμικών συλλογικών οργάνων που τις αντιπροσωπεύουν.

Και προφανώς καθίστανται υπόλογοι, εκείνοι που θα κληθούν από την θεσμική ή και πολιτική τους θέση, να υποστηρίξουν μια τόσο πρόδηλα “εχθρική” ρύθμιση, απέναντι στις τοπικές κοινωνίες μας. Με… λαμπερή εξαίρεση την επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής, την κα Περιφερειάρχη Π.Ι.Ν, η οποία και ξεκάθαρα σύμφωνα με χθεσινή της δήλωση, ακολουθεί τον δικό της δρόμο, έναν δρόμο μακριά από τα δίκαια της περιφέρειας που εκλέχτηκε να υπηρετεί και πολύ κοντά, σε ευθεία γραμμή, της κυβερνητικής μεθόδευσης.

Με το ζήτημα της συγκεκριμένης διάταξης να “καίει” τις τοπικές κοινωνίες και τους αιρετούς και όχι μόνο αντιπροσώπους της, η συνολική συζήτηση όπως και οι αντιδράσεις για ένα καθολικά περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο με άμεσες μάλιστα συνέπειες στα δικά μας νησιά, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δείχνουν μάλλον… παγωμένα.

Κι είναι απολύτως κατανοητή μια μάχη με πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και με περιβαλλοντικές, φυσικά, προεκτάσεις, να δίνεται ή να σχεδιάζεται να δοθεί για το πρόβλημα που προκύπτει με την διαχείριση των απορριμάτων της Π.Ε Κεφαλονιάς-Ιθάκης (και αλλού βέβαια), ακατανόητη όμως παράλληλα φαίνεται η σιωπή για τις υπόλοιπες διατάξεις του αντι-περιβαλλοντικού εκτρώματος που βιάστηκε να φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πως είναι, δηλαδή, δυνατόν, αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων να καταγγέλλουν σε ψηφίσματά τους την συγκεκριμένη απαράδεκτη ρύθμιση, αλλά να αφήνουν… “απ’ έξω” στα ψηφίσματά τους, ένα νομοσχέδιο συνολικά που (ας μην πάμε μακριά) κινδυνεύει να μετατρέψει τις βουνοκορφές και την πανέμορφη θάλασσα των νησιών μας σε ενεργειακές χωματερές και μάλιστα ανεξέλεγκτες και χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία, ούτε καν με την δυνατότητα ουσιαστικής γνώμης των θεσμικών συλλογικών οργάνων. Κατά συνέπεια και των τοπικών κοινωνιών…

Για παράδειγμα, στον δήμο Σάμης, έναν δήμο που έχει πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες των ανεμογεννητριών και που έχει προς… “διάθεση”  στο ενεργειακό παζάρι ακόμη περισσότερες βουνοκορφές και που δίπλα του, στα θαλάσσια όρια του, ετοιμάζεται να στηθεί ένα απέραντο εξορυκτικό έγκλημα, πως εξηγείται που μέχρι σήμερα επιλέγει την… μονόδρομη διαμαρτυρία μόνο για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ;

Και γιατί δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και το ανώτατο αιρετό συλλογικό όργανο να δίνουν την εικόνα πως αδιαφορούν για την  συνολική αυτή νομοθετική… καταστροφή, που προετοιμάζει  το… τοπίο για να μετατραπεί  ο δήμος Σάμης (και όχι μόνος φυσικά) σε μια ενεργειακή χαβούζα, προφανώς με κάποια ψίχουλα ανταποδοτικά για παιδικές χαρές, σε έναν τόπο που κινδυνεύει στο μέλλον να “πλημμυρίσει” εκτός από λασπόνερα και από ερημιά και καταστροφή;

Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων, το αντι-περιβαλλοντικό έκτρωμα της κυβέρνησης καταγγέλθηκε στο σύνολό του μόνο από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Κι αυτό, ασχέτως πολιτικής… συμπάθειας, εκτίμησης ή διαφωνίας, οφείλει να καταγραφεί. Έστω κι αν τελικά…. μειοψήφησε. Ίσως πάλι, πάνω στην βιασύνη για να αντιμετωπιστεί η αιφνίδια ρύθμιση για την διαχείριση των απορριμάτων, κάτι, κάπου να… ξεχάστηκε και να… επανέλθουν.

Όσο για το… πάγιο, σε τέτοιες περιπτώσεις, και… παραδοσιακό ερώτημα τι θα άλλαζε, η απάντηση είναι, πολλά. Όσα πολλά είναι και τα… άρθρα, Άρη, ενός νομοσχεδίου που ξεπουλάει τα πάντα στους λίγους, εις βάρος των πολλών.

Γιατί πολύ σύντομα θα κληθούμε στις μικρές αλλά όμορφες κοινωνίες μας

να δώσουμε έναν αγώνα ζωής και προοπτικής απέναντι στους… μεγάλους.

Και για να υπερασπιστούμε τους τόπους και τους δήμους μας

θα θέλουμε να ξέρουμε

ποιοι συμμερίζονται τις αγωνίες μας

και ποιοι στέκουν… αμήχανοι

μπροστά στα νομοθετικά και πολιτικά

περιβαλλοντικά και κοινωνικά εγκλήματα.

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα