Σ. Ποταμιάνου: Τα προβλήματα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Σ. Ποταμιάνου: Τα προβλήματα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Στα προβλήματα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αναφέρθηκε η , μιλώντας στο των Κεφαλονίτικων Νέων.

«Εξαρτάται από το πόσα πληρώνει κάποιος στα φροντιστήρια»

Η πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (), αναφέρθηκε, πρώτα απ’ όλα στο ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων. «Η τράπεζα θεμάτων επανέρχεται», είπε και σχολίασε ότι  οι «πανελλαδικές θα είναι ένας αγώνας για τα παιδιά, ανισότιμα βέβαια γιατί θα εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το πόσα θα πληρώνει κάποιος (στα φροντιστήρια)», θα λαμβάνονται υπόψη και οι τρεις τάξεις.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «και πιο δύσκολα θα μπαίνεις στο πανεπιστήμιο αλλά θα διώξεις και πάρα πολλά παιδιά από το λύκειο» ενώ αναφέρθηκε και στο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας το οποίο «βάζει κι αυτό φραγμούς στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια».

Οι αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ, αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που έρχονται στο περιεχόμενο σπουδών, με «υποκριτικό τρόπο» όπως είπε, αφού από την μία μπαίνουν πολύ ιδιαίτερα μαθήματα για να αναπτυχθούν οι δεξιότητες από την άλλη «έχουν υποβαθμιστεί εδώ και χρόνια όλα τα εργαστήρια, με μείωση των ωρών των εργαστηρίων κ.λπ», ενώ κατέληξε σχολιάζοντας ότι «το Λύκειο εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο ως προετοιμασία για το πανεπιστήμιο».

Η πρόσβαση στα ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με την κ. Ποταμιάνου, μεγάλο θέμα υπάρχει και με τα ΕΠΑΛ, αφού «αποκλείει την εγγραφή νέων ή και μεγαλύτερων πάνω από 17 ετών στα ημερήσια ΕΠΑΛ. Άρα όλοι αυτοί θα πρέπει να πάνε μόνο σε Εσπερινό, όπου αυτό υπάρχει».

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και η , δεν υπάρχει Εσπερινό ΕΠΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα αναγκαστούν να πάνε στα ιδιωτικά.

Μεγαλώνουν τα τμήματα

Τέλος, η μίλησε και για της αλλαγές στην Πρωτοβάθμια

«Ενώ εδώ τώρα συζητάμε για ολιγομελή τμήματα, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, με αποτέλεσμα βέβαια να συγχωνευτούν τμήματα, να συγχωνευτούν σχολεία κλπ.».

Ακούστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα

Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.

Την Τρίτη 28/4/2020, το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ, μαζί με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων των μαθητών και την Προέδρο της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που προκλητικά η κυβέρνηση έδωσε σε διαβούλευση και σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία.

Απαίτησαν το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, να αποσυρθεί εδώ και τώρα γιατί μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • «Νέο» τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια και πανελλαδικού τύπου εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Έτσι υψώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί, στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν, να περάσουν στα Πανεπιστήμια.

  • Ρύθμιση για ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη με την οποία, κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους και να πάρουν απολυτήριο Λυκείου.

  • Εισαγωγή των λεγόμενων «εργαστηρίων δεξιοτήτων» που σκοπό έχουν να ανοίξει ο δρόμος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου, χωρίς να ενισχύεται η σύγχρονη γενική παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά.

  • Δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών του σχολείου για τη στελέχωσή τους με το αντίστοιχο προσωπικό. Η ευθύνη για κοινωνικά, ψυχολογικά και αλλά ζητήματα, που αφορούν και επιπλέον ειδικότητες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), μεταφέρεται για μια ακόμα φορά στις πλάτες των εκπαιδευτικών μέσω του θεσμού των Εκπαιδευτικών Εμπιστοσύνης.

  • Διατάξεις με τις οποίες τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες διορισμού σε περίπτωση αδυναμίας ανάληψης υπηρεσίας οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

  • Η αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας για ουσιαστική μόρφωση αλλά κάνει ακόμα πιο βαθιά την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, με διάφορα κριτήρια και ειδικά με τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα».

Τώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!

Αργοστόλι 28/4/ 2020

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Η Πρόεδρος

Σοφία Ποταμιάνου

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Καππάτος

 

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα