Σπύρος Κατσούρης: Αν δεν δουλέψει ο τουρισμός στην Κεφαλονιά θα έχουμε οικονομικό ντόμινο και σε άλλους κλάδους

Σπύρος Κατσούρης: Αν δεν δουλέψει ο τουρισμός στην Κεφαλονιά θα έχουμε οικονομικό ντόμινο και σε άλλους κλάδους

Συνέντευξη στα Κεφαλονίτικα Νέα του Σπύρου Κατσούρη, τουριστικού πράκτορα και μέλους της Τουριστικής Επιτροπής: «Θα χρειαστούμε βοήθεια από την κυβέρνηση αν δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν - Μέχρι τώρα περισσότερες οι αναβολές από τις ακυρώσεις - Πώς και πότε μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση - Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κρατάει η Ελλάδα και η Κεφαλονιά».

Στα Κεφαλονίτικα Νέα μίλησε ο τουριστικός πράκτορας και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής (της Katsouris Travel Services) για τον τουρισμό στην , την εποχή του κορωνοϊού.

Ο  κ. Κατσούρης μας είπε ότι αυτή τη στιγμή «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε το πότε θ’ ανοίξει η σεζόν ούτε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θ’ ανοίξει».

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλή πορεία σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη των κρουσμάτων όμως όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες.

Λιγότερες οι ακυρώσεις από τις μεταφορές ημερομηνιών

Ο κ. Κατσούρης επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα οι μεταφορές ημερομηνιών για το 2020 και το 2021 είναι περισσότερες από τις ακυρώσεις. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε πολλές ακυρώσεις», επιβεβαίωσε.

Οι περισσότεροι τουρίστες κρατούν κι αυτοί με τη σειρά τους στάση αναμονής περιμένοντας να δουν εάν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Αν όμως η εξέλιξη των κρουσμάτων στις χώρες που ενδιαφέρουν την Κεφαλονιά, και κατ’ επέκταση τα μέτρα περιορισμού συνεχιστούν, τότε οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές.

Θα χρειαστεί να βοηθήσει η κυβέρνηση αλλιώς θα έχουμε ντόμινο

Σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα και χαθεί το μεγαλύτερο κομμάτι ή και ολόκληρη η σεζόν, τότε δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση, την οποία θεωρεί απαραίτητη. Και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κατσούρης προέβλεψε ότι είναι πιθανό να υπάρξει οικονομικό ντόμινο με τις επιπτώσεις να αγγίζουν και πολλούς άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας που εξαρτώνται έμμεσα από τον τουρισμό.

Για τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σχολίασε ότι αυτά φαίνεται να αποδίδουν και αυτό, όπως πρόσθεσε, «δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα σε σχέση με ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία κ.α.».

Αλλαγές στα συμβόλαια

«Όλα τα δεσμευτικά συμβόλαια έχουν μετατραπεί σε allotment» είπε ο κ. Κατσούρης, περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά και πρόσθεσε ότι «αγγλικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου δεν θα γίνουν πτήσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα παράταση. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το πότε θα ανοίξουν εδώ τα εποχιακά καταλύματα και πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από τις χώρες προέλευσης».

Αναφέρθηκε επίσης στην «υγειονομική βίζα», που όπως δείχνουν τα πράγματα, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και στην οποία στηρίζουν πολλές ελπίδες οι άνθρωποι του τουρισμού.

Ποιο δύσκολα τα πράγματα στην κρουαζιέρα, αλλά…

Σχολιάζοντας το θέμα της κρουαζιέρας, ο κ. Κατσούρης είπε ότι εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αφού δύσκολα οι πελάτες θα επιλέξουν να κλειστούν σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όμως οι εταιρείες του κλάδου ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα ασφάλειας για μία ενδεχόμενη επανέναρξη.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουριστικής Επιτροπής, η οποία μάλιστα συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις της πανδημίας σε σχέση με τον τουρισμό.

Ακούστε εκτεταμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Σπύρου Κατσούρη

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα