Στην Ιθάκη η αλληλεγγύη είναι… αλλιώς.

Στην Ιθάκη η αλληλεγγύη είναι… αλλιώς.

"Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, ώστε την επόμενη μέρα - όλοι εδώ και υγιείς - να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον κόσμο που επιθυμούμε".

Μια, ακόμη, σημαντική πρωτοβουλία, αυτή της “αυτοδιαχειριζόμενης ” αλληλεγγύης, ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ώρες στο νησί της Ιθάκης.

Πρόκειται για την “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ιθάκης για τον Covid-19”  μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, συνθήκες που “γεννούν” την συλλογική αναγκαιότητα για ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες του νησιού.

 

Πέρα όμως από την κοινωνική αποστολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και παράλληλα με αυτή, ιδιαίτερη σημασία που την καθιστά, μάλιστα, αρκετά διακριτή με άλλα… συναφή εγχειρήματα αλληλεγγύης, είναι τα πολιτικά της αντανακλαστικά. Κι αυτό γιατί για τους πρωτεργάτες και εμπνευστές αυτής της σημαντικής αυτοδιαχειριζόμενης προσπάθειας, η αλλά και οι συνθήκες που “γέννησαν” την αναγκαιότητά της, έχουν γνήσια πολιτικά χαρακτηριστικά κοινωνικής υπευθυνότητας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η σημερινή πανδημία παρουσιάζεται σαν κάποιου είδους θεομηνία, κάτι που γίνεται για να αποκρυφτούν οι ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών που,

α) οδήγησαν στην διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας

β) επέβαλαν μέσω του αφηγήματος της διαρκούς ανάπτυξης μία παθολογική σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Για να συμπληρώσουν:

“Μέχρι στιγμής μας λένε ότι το κοινωνικό σύνολο φέρεται ανεύθυνα, όμως το μόνο ανεύθυνο είναι το κράτος που επιλέγει να διαχειριστεί αυτήν τη κατάσταση με αστυνομία και όχι με γιατρούς.

Αντιλαμβανόμενοι την κρίση αυτή ως κοινωνική-πολιτική, πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο είναι η αλληλεγγύη και η συλλογικοποίηση των αναγκών μας. Οργανωνόμαστε απέναντι στα αφηγήματα του κράτους και των αφεντικών περί ατομικής ευθύνης. Στα πλαίσια αυτού του προτάγματος αποφασίσαμε συλλογικά να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και αντιπληροφόρησης για να συνδράμουμε στην εξυπηρέτηση των αναγκών που κράτος και κεφάλαιο αδυνατούν ή δεν θέλουν να ικανοποιήσουν, ειδικά όσον αφορά σε μετανάστες, εργαζόμενους και ευπαθείς ομάδες.

Κινήσεις σαν και αυτή έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την Ελλάδα, απέναντι στην ανάγκη για αρχηγούς-σωτήρες. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, ώστε την επόμενη μέρα – όλοι εδώ και υγιείς – να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον κόσμο που επιθυμούμε”.

Η “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ιθάκης για τον Covid-19” τίθεται στην πρώτη γραμμή διάθεσης και αλληλεγγύης για την τοπική κοινωνία της Ιθάκης και καλεί τους ενδιαφερόμενους για:

α) Τεχνική υποστήριξη για διαδικτυακή επικοινωνία με κοντινά τους πρόσωπα.

β) Βοήθεια με τα ψώνια (σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κτλ).

γ) Βοήθεια με την πληρωμή λογαριασμών (ύδρευσης, ρεύματος κτλ).

δ) Ό,τι άλλο θεωρείται ότι μπορούν να συνδράμουν.

Και όπως οι ίδιοι τονίζουν: “Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο, μαζί με την αλληλεγγύη και την κοινωνική υπευθυνότητα“.