Θα βρούμε «έξυπνες λύσεις» για τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι Ευρωπαίοι θα βρουν «έξυπνες λύσεις» για να τους επιτρέψουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές παρά την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Πιο αισιόδοξη από προηγούμενη συνέντευξή της στην Bild, φάνηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που έδωσε, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην Expresso Sunday.

Embed from Getty Images

«Νομίζω ότι θα βρούμε έξυπνες λύσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές, με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο περισσότερη κοινωνική απόσταση, αλλά είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι προτείνονται λύσεις”, δήλωσε ο η Φον Ντερ Λάιεν.

Προειδοποίησε πάντως τις κυβερνήσεις που προχωρούν σταδιακά σε άρση των περιοριστικών μέτρων να κινηθούν «με προσοχή, βήμα προς βήμα, και πάντα με επαγρύπνηση».

Ο κορωνοϊός παρέλυσε τον τουριστικό τομέα σε όλο τον κόσμο, πλήττοντας όμως σημαντικά τις χώρες του νότου της Ευρώπης, και φυσικά και την Ελλάδα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως φάνηκε να βλέπει πλέον κάποιο φως στο ορίζοντα.

Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό

Αυτήν την εβδομάδα η δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση του συντονισμού των 27 για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πρόεδρός της παραδέχτηκε στην ίδια συνέντευξη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενοι μήνες. «Όμως, αυτό που βλέπω είναι ότι αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε δηλώνοντας «εντυπωσιασμένη» με τις λύσεις που βρίσκονται σε διάφορους τομείς.

«Για παράδειγμα, είμαι εντυπωσιασμένη που βλέπω πόσο καινοτόμος είναι η οικονομία, με τον τρόπο που έχει αλλάξει η παραγωγή: οι εργαζόμενοι εργάζονται σε βάρδιες, με μικρότερες ομάδες, με κοινωνική απόσταση, με νέα μέτρα υγιεινής», συνεχίζει. Και είναι αυτή η προσαρμογή που ελπίζει ότι θα συμβεί και στον τουρισμό και τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πιθανές λύσεις

Μερικές από τις λύσεις που έχουν προταθεί και συζητηθεί από τους ανθρώπους του τουρισμού, είναι η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε τουριστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αξιοθέατα, η εφαρμογή τεστ για τον κορωνοϊού στα αεροδρόμια αναχώρησης τουριστών, ένα ειδικό «πιστοποιητικό υγείας», η έλεγχος της διασποράς μέσω έξυπνων τηλεφώνων κ.α.

Πολλά απ’ αυτά βέβαια προϋποθέτουν την ύπαρξη ειδικής υλικοτεχνικής υποδομής που είναι άγνωστο αν θα προλάβει να αναπτυχθεί και να παραχθεί στις ποσότητες που απαιτούνται, αφού, ειδικά για τις χώρες που στηρίζονται στον καλοκαιρινό τουρισμό, όπως η Ελλάδα, ο χρόνος πιέζει.

Τουλάχιστον, όλα δείχνουν, ότι οι άνθρωποι του τουρισμού, σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητούν λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Κ.Ν. / Με πληροφορίες από Expresso Sunday, Politico