Η υπέροχη ιδέα ενός 17χρονου που βοηθά τους ηλικιωμένους σε 12 πόλεις

Η υπέροχη ιδέα ενός 17χρονου που βοηθά τους ηλικιωμένους σε 12 πόλεις

«Ζούμερς» βοηθούν τους «μπούμερς», όπου «ζούμερς» είναι όσοι γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1995 και το 2015 (Generation Z) και «μπούμερς» αυτοί που γεννήθηκαν από το 1944 έως το 1964 (Generation-γενιά Baby Boom).

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχε ένας 17 χρονος ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Κορωνοϊό.

Έτσι, ο Ντάνι Γκόλντμεργκ δημιούργησε την εθελοντική, μη κερδοσκοπική ομάδα ZTB (Zoomers to Boomers) και παραδίδει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που οι ηλικιωμένοι αγοράζουν ηλεκτρονικά από την περιοχή τους.

Η διαδικασία είναι απλή: Οι Boomers στέλνουν ένα email στο κατάστημα τροφίμων ή το παντοπωλείο της περιοχής τους και πληρώνουν ηλεκτρονικά. Οι Zoomers παραλαμβάνουν τα τρόφιμα και τα παραδίδουν στις κατοικίες των Boomers μειώνοντας την πιθανότητα να κολλήσει τον θανατηφόρο ιό κάποιος από αυτούς.

Οι ZTB ξεκίνησαν από της Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια, στα μέσα Μαρτίου, και μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες έχουν επεκταθεί σε 12 πόλεις, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι ηλικιωμένοι  θα πρέπει να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, και αν δεν μπορούν να προμηθευτούν τα τρόφιμα, θα πρέπει τελικά να πάνε στο κατάστημα, το οποίο τους βάζει σε μεγάλο κίνδυνο. Έτσι σχηματίστηκε η ιδέα για το Zoomers To Boomers», είπε ο 17χρονος, μιλώντας στο περιοδικό Forbes.

Η όλη ιδέα υλοποιείται ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα που έφτιαξε ο ίδιος και γρήγορα βρήκε συνομήλικους συμπαραστάτες, ξεκινώντας απ’ τους στενούς του φίλους, που όπως λέει ο ίδιος, κάνουν περίπου 10-12 παραδόσεις αγαθών κάθε μέρα.

Η πρωτοβουλία του έφηβου Ντάνι κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον της τοπικής εφημερίδας Santa Barbara News-Press, που με πρωτοσέλιδο άρθρο της έκανε γνωστή αυτή την υπέροχη ιδέα. Μετά απ’ αυτό, η υπηρεσία γνώρισε πρωτόγνωρη αύξηση κάτι που δυσκόλεψε τους εθελοντές αφού δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τόσα αιτήματα. Όμως τα τοπικά μαγαζιά αποφάσισαν τότε να βοηθήσουν την ομάδα και ετοίμαζαν εξ ολοκλήρου τις παραγγελίες, βοηθώντας την ομάδα να οργανώσει καλύτερα και ταχύτερα τις διαδρομές.

Γρήγορα η υπηρεσία άρχισε να αποκτά εθελοντές και σε άλλες περιοχές όπως το Ντένβερ και το Μαϊάμι, αρχικά μέσω γνωστών του Ντάνι. Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί τους ο η δήμαρχος του Μαλιμπού που ζήτησε τη βοήθειά τους.

Παίρνουμε ένα ρίσκο αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

Μιλώντας στο Forbes, ο 17 χρονος παραδέχεται ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος, όσο και οι εθελοντές που τον βοηθούν, έπαιρναν ένα ρίσκο βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, εξομολογείται ότι ρώτησε τον πατέρα του, ο οποίος βοήθησε στο να μπορέσουν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που θα προφυλάσσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Όλοι οι οδηγοί φορούν μάσκα και γάντια και προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε την επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Συμβουλεύουμε επίσης αυτούς στους οποίους παραδίδουμε τα είδη παντοπωλείου να τα πλένουν για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Έχουμε πληροφορίες στον ιστότοπό μας για τους εθελοντές μας και τους πελάτες μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνουμε ασφαλείς και θα μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό».