Πανδημία: Ταμείο 500 δισ. ευρώ με συμφωνία Μακρόν – Μέρκελ

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 500 δισ. ευρώ εισηγήθηκαν στην Κομισιόν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Από αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ανόρθωση των εθνικών οικονομιών των χωρών-μελών της Ενωσης κατά την περίοδο εξόδου από την πανδημία. Για να μην επιβαρυνθούν τα διάφορα εθνικά δημόσια χρέη, τα κεφάλαια ανασυγκρότησης που θα λάβουν τα κράτη δεν θα είναι δανειοδοτήσεις, όπως ελέχθη, αλλά επιχορηγήσεις.

Μόλις ανακοινώθηκε η γαλλογερμανική πρόταση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαρακτηρίζοντάς την «εποικοδομητική».

Κατά την πρόταση Μέρκελ και Μακρόν, η Ενωση θα αντλήσει 500 δισ. ευρώ από τις αγορές, με την ακριβή διαμόρφωση του πλαισίου να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια».

Το ταμείο «θα διαθέσει χρήματα για τους τομείς και τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί βαρύτερα. Η συνοχή στην Ε.Ε. έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών του κορονοϊού» δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «στόχος είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ενισχυμένη, ενωμένη και αλληλέγγυα». Ζήτησε λοιπόν μια «εξαιρετική, εφάπαξ προσπάθεια», για την οποία, όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πρόθυμες.

«Αυτή είναι μια κρίση άνευ προηγουμένου. Η πανδημία απαιτεί κοινή προσπάθεια, η οποία θα είναι ευρωπαϊκή» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μακρόν και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει την γερμανογαλλική πρόταση.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύοντας τη γερμανογαλλική πρωτοβουλία έγραψε ότι «το γερμανογαλλικό σχέδιο θα απαιτούσε την αύξηση του ανώτατου ορίου συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για δύο έως τρία χρόνια» και ότι αυτό «πρακτικά θα σήμαινε δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων των κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ». Ωστόσο άλλα θα συμβούν: «Αυτά τα χρήματα δεν θα κατατεθούν άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προκειμένου να αντληθούν πόροι από τις αγορές και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά ο προϋπολογισμός της ΕΕ για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Η εφημερίδα εκτιμά ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο η γερμναική κυβέρνηση πραγματοποίησε στροφή από παλιαότυερες θέσεις της.

Η Γαλλία από τη δική της πλευρά έκανε την υποχώρηση να δεχτεί αυτοί οι πόροι να μοιραστούν μέσω του προϋπολογισμού, συνεχίζει η FAZ. Ισχύουν πλέον, βάσει αυτού του σχεδίου, οι κανόνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτούνται μόνο προγράμματα και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός μεμονωμένων κρατών-μελών. «Μια περαιτέρω διαφορά σε σχέση με τα κορονoομόλογα είναι ότι η κοινή ανάληψη κινδύνου για αυτά τα χρέη είναι περιορισμένη στον όγκο των εγγυήσεων στον προϋπολογισμό».

H έγκριση του προτεινομένου προγράμματος απαιτεί ομοφωνία. Η διεύρυνση του πλαισίου του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει επιπλέον να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ στην ίδια τη Γερμανία και από το κοινοβούλιο. Κατά τη FAZ το θέμα είναι αν όλα τα κράτη-μέλη θα δεχθούν τελικά αυτή την πρόταση.

Πηγή – Περισσότερα: Protagon.gr