Η ελληνική οικονομία “μπροστά” στην μεγαλύτερη ύφεση της Ε.Ε

Η ελληνική οικονομία “μπροστά” στην μεγαλύτερη ύφεση της Ε.Ε

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα»

Τη μεγαλύτερη κρίση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει η ελληνική οικονομία φέτος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το 2020 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 9,7%, υποχωρώντας περισσότερο από την Ιταλία (-9,5%) και την Ισπανία (-9,4%).

Τον επόμενο χρόνο η ελληνική καπιταλιστική οικονομία θα ανακάμψει, αλλά χωρίς να αναπληρώσει το σύνολο των απωλειών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,9%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία της Ελλάδας στη μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός και στο υψηλό μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων.

Στην το χρέος θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 182,6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,1% του ΑΕΠ το 2021. Η ανεργία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 19,9% φέτος και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει στο 16,8%.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση εκτιμά ύφεση 4,7% στο βασικό και 7,9% στο δυσμενές σενάριο.

Κρίση «άνευ προηγουμένου» στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 7,7% φέτος και θα αυξηθεί κατά 6,2% την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχα, στην προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5% το τρέχον έτος και ανάκαμψη 6% το 2021.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας ΠΤζεντιλόνι.

Πηγή: 902.gr