Εργατικό Κέντρο: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για τον τουρισμό – επισιτισμό

Εργατικό Κέντρο: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για τον τουρισμό – επισιτισμό

Το ΔΣ του Ε.Κ. Κ.-Ι. ενώνοντας τη φωνή του με τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού –τουρισμού, συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22/5/2020, 11.30 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς.

Χαιρετίζει επίσης την αγωνιστική στάση πολλών σωματείων ανά την επικράτεια που με πολύμορφες κινητοποιήσεις στέλνουν ηχηρό το μήνυμα: Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είμαστε εμείς! Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Αυτή την περίοδο ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για την τύχη και το μέλλον του τουριστικού κλάδου, για το τι θα απογίνει το πανάκριβο και «ποιοτικότατο» προϊόν, τι μέτρα θα παρθούν για να σωθεί η οικονομία και η χώρα. Στην πραγματικότητα ακούμε την πρεμούρα των μεγάλων κεφαλαίων του χώρου που φοβούνται πως δε θα μπορέσουν να ξαναδούν σύντομα τον αμύθητο πλούτο που συγκέντρωσαν την τελευταία εξαετία.

Εμείς όμως δεν έχουμε τις ίδιες αγωνίες. Έχουμε την αγωνία της επιβίωσης, της κάλυψης των καθημερινών αναγκών μας, την κάλυψη όλων των απαραίτητων για να ζει με αξιοπρέπεια όλη μας η οικογένεια.

Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί.

Πληρώσαμε πολλά την περασμένη δεκαετία για να βγούμε από μια κρίση που μόνοι υπεύθυνοι ήταν οι κεφαλαιοκράτες, πληρώσαμε την ανάκαμψή τους, τώρα μας ετοιμάζουν νέο λογαριασμό για να πληρώσουμε τη νέα κρίση που έρχεται. Μια κρίση που μπορεί να έχει ως αφορμή την πανδημία όμως έχει ως μια και μοναδική αιτία, την ίδια με την προηγούμενη: την υπερσυσσώρευση των κερδών τους που δεν μπορούν να τα επανεπενδύσουν με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε όλοι στα σωματεία μας, να παλέψουμε συλλογικά για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα!

Γιατί για εμάς, οι αγώνες δεν μπαίνουν σε αναστολή, τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιούνη.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Άμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.