Μινέτος: Ήταν γνωστό το άρθρο για τη μεταφορά των σκουπιδιών – Θα αυξηθεί το κόστος – Υπήρχε από πριν πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους

Μινέτος: Ήταν γνωστό το άρθρο για τη μεταφορά των σκουπιδιών – Θα αυξηθεί το κόστος – Υπήρχε από πριν πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους

Τώρα όλοι τρέχουν... Όμως το συγκεκριμένο άρθρο του νέου περιβαλλοντικού νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει για την μεταφορά σκουπιδιών όποτε αυτός κρίνει, ήταν γνωστό σε όλους. Μας το επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μινέτος, ο οποίος ήταν κι αυτός που το είχε υποδείξει ρητά στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου. Γιατί λοιπόν κάποιοι εκπλήσσονται; Επίσης, ο βουλευτής και η περιφερειάρχης ισχυρίστηκαν με ανακοινώσεις τους ότι με παρεμβάσεις τους έγιναν σημαντικές αλλαγές. Όμως, ο αντιδήμαρχος απαντά: «Δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τον νομοσχέδιο που είχαμε στα χέρια μας».

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για το άρθρο 83 του νέου περιβαλλοντικού νόμου που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει για την  «μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων από μια περιοχή σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων». Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Ληξούρι. Όμως το θέμα ήταν γνωστό από πριν. Το είχε αναδείξει ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου, αλλά και τα Κεφαλονίτικα Νέα με δημοσίευμά μας. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα πολλοί δείχνουν έκπληκτοι κι αιφνιδιασμένοι.

Η δε περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε κατηγορήσει ως «απεγνωσμένους λαϊκιστές» όσους ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεχόμενο που, όπως επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος άφηνε ανοιχτό το άρθρο 83, ακόμη και όταν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Είχε συζητηθεί

«Το είχα υποδείξει. Την πρώτη μέρα, μιλώντας μετά τον δήμαρχο (σ.σ. στο δημοτικό συμβούλιο) το είχα υποδείξει όταν εισηγήθηκα το θέμα. Ότι υπάρχει το άρθρο 83 και παραμένει πάντοτε ανοιχτό με μια πιο απλουστευμένη διαδικασία, το ζήτημα της μεταφοράς των σκουπιδιών. Μπορεί δηλαδή να γίνει μεταφορά, από οποιοδήποτε μέρος σε οποιοδήποτε μέρος. Εναπόκειται στον υπουργό», είπε ο κ. Μινέτος, μιλώντας στο των Κεφαλονίτικων Νέων, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο παρέμεινε το ίδιο. Όταν μάλιστα τον ρωτήσαμε εάν δικαιολογείται η έκπληξη μερικών εκείνος χαμογελώντας επανέλαβε την απάντηση ότι το θέμα είχε συζητηθεί. «Μπορεί η συζήτηση να μην έμεινε σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά κουβεντιάστηκε».

Να σημειώσουμε εδώ ότι το θέμα δεν είχε αναδειχτεί μόνο από τον κύριο Μινέτο αλλά είχε συζητηθεί και από άλλους δημοτικούς συμβούλου. Όλοι ήξεραν, λοιπόν, ή όφειλαν να ξέρουν.

Για να σημειωθεί η σοβαρότητα του θέματος, ο κ. Μινέτος υπενθύμισε ότι υπήρξαν ήδη τα προηγούμενα χρόνια αιτήματα από άλλα νησιά (π.χ. Ζάκυνθο) για μεταφορά σκουπιδιών στην , αιτήματα που είχαν λάβει αρνητική απάντηση από τους τοπικούς φορείς. Έτσι όπως όλα δείχνουν, μία παρόμοια άρνηση στο μέλλον, μπορεί πλέον να παρακαμφθεί από μία απόφαση υπουργού. Ακόμη κι αν «σκίζουν τα ρούχα τους», όμως, κάποιοι ότι ο υπουργός δεν πρόκειται να λάβει μία τέτοια απόφαση, να υπενθυμίσουμε ότι οι υπουργοί αλλάζουν, όμως οι νόμοι μένουν.

Δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές

Ο κ. Μινέτος πρόσθεσε κάτι που έχει επίσης ενδιαφέρον, ότι δηλαδή στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου υπήρχε πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους και ότι δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό με τις παρεμβάσεις του βουλευτή και της περιφερειάρχη. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στα άλλα έγινε αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ του νέου φορέα, από 5 σε 7, κάτι που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ενός δημάρχου στην Κεφαλονιά.

«Δεν έγινε κάποια ουσιαστική αλλαγή, αν συγκρίνουμε το αρχικό νομοσχέδιο με αυτό που τελικά πέρασε. Αυτά που πέρασαν δεν απαντούν στα προβλήματα. Το κύριο πρόβλημα, για μένα, είναι το κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών, το οποίο θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια και θα το επωμιστούν οι πολίτες. […] Και μάλιστα η κ. περιφερειάρχης είπε, σε κάποια αποστροφή του λόγου της ότι θ’ ανέβει το κόστος γιατί πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης, πρέπει να πιάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρτς», δήλωσε ο κ. Μινέτος.

Υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη για τους εργαζόμενους

Αποκαλυπτικός ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος και για το θέμα των εργαζομένων λέγοντας ότι υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη. Άρα όλη αυτή η φασαρία που έγινε στη συνέχεια, που οδήγησε πολλούς να ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά λειτούργησαν ως «σωτήρες των εργαζομένων», φαίνεται πως δεν έχει ιδιαίτερη βάση, τουλάχιστον, όπως παρουσιάζεται.

«Υπήρχε από την πρώτη στιγμή (σ.σ. πρόβλεψη) για τους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου ότι οι εργαζόμενοι των υφιστάμενων ΦΟΣΔΑ περνάνε με την νέα εργασιακή σχέση στον νέο ΦΟΣΔΑ. Δεν άλλαξε κάτι. Αυτό που έβαλαν στον νόμο είναι ότι μπορεί να παραμείνει η στον δήμο Κεφαλονιάς, με αντικείμενο μόνο τη συλλογή-μεταφορά. Μα ο Δήμος έτσι κι αλλιώς δεν έχει εργαζόμενους να κάνει τη συλλογή και μεταφορά. Θα έφτιαχνε ένα σχήμα την άλλη μέρα προκειμένου να εκτελέσει αυτό το έργο. Τώρα, ή θα λεγόταν ΕΔΑΚΙ ή θα είχε ένα άλλο όνομα η εταιρεία συλλογής-μεταφοράς του Δήμου δεν έχει καμία σημασία. Στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα στο νομοσχέδιο».

«Θα προσφύγει νομικά ο δήμος – Είναι πραξικόπημα»

Τέλος, ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε ότι ο Δήμος Αργοστολίου ετοιμάζεται να προσφύγει και νομικά, έχοντας ως νομικό έρεισμα, ανάμεσα στα άλλα, το ότι δεν μπορούν να αλλάζουν με αυτό το τρόπο ιδιοκτησία τα περιουσιακά στοιχεία μιας ανώνυμης εταιρείας όπως είναι η ΕΔΑΚΙ Α.Ε., κάτι που χαρακτήρισε «πραξικόπημα».

Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μινέτος στα Κεφαλονίτικα Νέα αλλά και αυτά που είπε για τις άσχημες εξελίξεις που φέρνουν οι αλλαγές στις περιοχές καθώς και στη δυνατότητα που δίνεται στις εταιρείες να χρησιμοποιούν περιοχές ιδιοκτησίας του Δήμου, χωρίς πλέον ο Δήμος αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αντιδρούν.