Ψέμα στο ψέμα

Ψέμα στο ψέμα

Δομικό συστατικό στοιχείο, απολύτως χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, το ψέμα, στοίχειωσε την κοινωνία, την οικονομία και φυσικά την πολιτική, οδηγώντας τόσο την δική μας χώρα όσο και αρκετές άλλες στα σύγχρονα, ιδιαίτερα σκληρά, αδιέξοδα.

Στην δική μας πραγματικότητα, απολύτως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παραμένει η οικονομική ύφεση που προηγήθηκε της προσφυγής μας στο ΔΝΤ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όταν για περισσότερες από μια κυβερνητικές θητείες, με τον πιο πρόδηλα απατηλό τρόπο, “κυβερνήτες” διάφορων χρωματικών αλλά κοινών πολιτικών και ιδεολογικών αποχρώσεων, έταζαν λαγούς με πετραχήλια πάνω από τα άδεια και λεηλατημένα ταμεία των δημόσιων λογιστικών που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις καταμεσής της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής από το βάρος μιας διάχυτης παραπλάνησης ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και πολύ κάτω των προσδοκιών για μια νέα σχέση εξουσίας-εξουσιαζόμενων, τα περίπου γονιδιακά συστατικά στοιχεία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος δεν μπόρεσαν να αποτινάξουν και να ξεκαθαρίσουν τις αμέτρητες ψευδομονάδες από τις οποίες αποτελείται ο κυτταρικός ιστός της σύγχρονης και νεότερης… πολιτείας.

Και φτάσαμε πάλι με τεχνάσματα μιας απατηλής και προσποιητής εφευρετικότητας στο σήμερα, να τίθεται κάτω από ένα σύμπλεγμα σκόπιμα κεκαλυμμένων πληροφοριών, να επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση άλλης μιας προεκλογικής… “αλήθειας”, σε πλήρη αρμονία και συστράτευση με τους συνεταίρους ή τους αφεντάδες της στην Ευρώπη, να υπόσχεται την επανεκκίνηση μιας αποδεδειγμένα νεκρής οικονομίας. Διαβεβαιώνοντας το σύνηθες… κοινό της, πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντίμετρα.

Πίσω από το πονηρό αφήγημα της ασφαλούς επιστροφής με νεκραναστάσιμες διαδικασίες-κόλπα στην οικονομική και παραγωγική… κανονικότητα, κρύβεται και πάλι με τις γνωστές και δοκιμασμένες προφάσεις, μια απάνθρωπη και εντελώς βάρβαρη, δυστυχώς και αρκετά πιθανή, πολιτική και νέο-ιδεολογική… πλατφόρμα. Τέτοιας έκτασης μάλιστα, ώστε ακόμη και το γνωστό θεώρημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να αποκτά νέες απειλητικές διαστάσεις.

Και πραγματικά, λίγο διάστημα μετά την τραγωδία μιας πανδημίας που ακόμη δεν έχει νικηθεί και καιροφυλακτεί σε κάθε σημείο του ορίζοντα, αποτελεί κυρίαρχη επιλογή η διάσωση με κάθε τρόπο των ματωμένων ή μη πλεονασμάτων των προϋπολογισμών και των κερδών των μεγάλων παιχτών της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς καμία προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, στην υγεία και την ασφάλεια των ίδιων των λαών. Πόσο μάλλον στην οικονομική τους επιβίωση.

Και επιλέγεται λίγο μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε ο covid-19 να προπληρωθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές μιας ύφεσης κοστολογημένης διάρκειας και έκτασης, με τίμημα ανυπολόγιστων διαστάσεων που κινδυνεύουν να πληρώσουν οι λαοί με προφανή ταξικά κριτήρια. Επιλέγοντας να ρίξουν στις αρένες του χρήματος, “αγέλες” ολόκληρες ανυποψίαστων κοινωνιών, μόνο και μόνο για να καμαρώσουν οι διάφοροι… Ψευτοθόδωροι μπροστά σε άψυχους δείκτες και πάνω από έμψυχες και πολύ πιθανές θυσίες.

Προφανώς, το ψέμα έχει όπως ισχυρίζεται ο λαός μας, κοντά ποδάρια. Και είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ελπίζουμε κι ευχόμαστε να διαψευστεί. Γιατί αν πράγματι, αποκαλυφθεί σε όλες τους του τις διαστάσεις το νέο αυτό αφήγημα και πολύ πριν η επιστήμη δώσει μια οριστική λύση στην υγειονομική αυτή βόμβα, οι συνέπειες αυτής της κεκαλυμμένης επιλογής θα είναι μια ανεπανάληπτη τραγωδία.

Με θύματα -δυστυχώς-όχι απλά την βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων που έχει ήδη καταδικαστεί με λογικές και πολιτικές ασφυξίας ή τα μεροκάματα ανθρώπων που δεν έχουν ήδη ή δεν θα έχουν σύντομα στον ήλιο μοίρα, αλλά με μια πραγματικά θανάσιμη απειλή στην καρδιά των κοινωνιών. Μια απειλή που δεν θα μπορεί να καλύψει ή να επισκιάσει ούτε το μεγαλύτερο ή πιο έξυπνο… ψέμα, ούτε ο πιο εφευρετικός… Ψεύτης.

 

Στ.Αντ./Κεφαλονίτικα Νέα