«Σκόρτσο»: Ένα μυθιστόρημα με φόντο την Κεφαλονιά

Το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Φαρμάκη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ρώμη» διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά

Στο Αργοστόλι μετά τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς τον Αύγουστο του 1953 η ισορροπία της ιστορίας των κατοίκων διαταράσσεται. Άλλοι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι μεταναστεύουν. Οι περισσότεροι όμως μένουν στον τόπο τους και εκεί παλεύουν με τα προαιώνια τρωκτικά της ανθρώπινης ψυχής. Η συνθήκη και οι συγκυρίες, η φτώχεια, ο εαυτός τους, τα πάθη και τα λάθη τους, ο έρωτας, η ανοχή, η αντοχή, η πρόκληση. Όλα απέναντί τους, για να τους ενώνουν ή να τους διχάζουν. Σκόρσο! Στη δίνη του ένα τσούρμο άνθρωποι από τους λιγότερο ευνοημένους ψάχνουν τη σωτηρία στη συλλογική προσπάθεια και δημιουργούν μια δική τους κοινότητα, τα Ποβεράτα. Ο Σόλωνας, ο Γαβρίλης, ο Γεράσιμος, ο Αναστάσης ανάμεσά τους.

Η νόνα Ασημίνα και η Μαρκέλλα, ο Βενέτης και η Πανωραία, ο Δημητράκης και η Ρωξάνη, η Ριρίκα, ο Κουρλογέρακας…, ο καθένας στο δικό του σκόρσο ψάχνουν τον Παράδεισο ή τουλάχιστον την πιο γαλήνια Κόλαση.

Η αναζήτηση όλων μια περιπέτεια που συνεχίζεται στις επόμενες γενιές και διαρκεί περισσότερο από εξήντα χρόνια. Μέχρι το 2011. Κληρονομιά που παραδίδεται στον Χαρίτο και στην Ελευθερία, για να βιώσουν τα δικά τους αδιέξοδα….

Βιογραφικό

Η γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Είναι φιλόλογος και δίδαξε για είκοσι πέντε χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με την πεποίθηση ότι το θέατρο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο αγωγής και παιδείας, οργάνωσε σχολικές θεατρικές ομάδες και συντόνισε παραστάσεις έργων με ηθοπλαστικό περιεχόμενο (το κωμειδύλλιο “Η τύχη της Μαρούλας”, “Μια μέρα στο γυμνάσιο” της Αλεξίου, “Αντιγόνη” του Σοφοκλή και του Ανουίγ, δραματοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, Καραγκιόζη, Μποστ, διασκευή παραμυθιών κ. α).

Ποιήματα από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή της συμπεριλήφθηκαν στη συλλογική έκδοση «Εκκύκλημα».

Το πρώτο μυθιστόρημά της «Αλήθειες παράλληλες» εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Άνεμος.