Στη Βουλή το θέμα της ΚΕΔΗΚΕ – «Απώλεια φορ. ενημερότητας, αγανάκτηση μουσικών, χρέη προς προμηθευτές κ.α.» η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ

Στη Βουλή το θέμα της ΚΕΔΗΚΕ – «Απώλεια φορ. ενημερότητας, αγανάκτηση μουσικών, χρέη προς προμηθευτές κ.α.» η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ

Στη Βουλή έφτασαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς και έγιναν ερώτηση από δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα της ανάγκασαν δύο βουλευτές του να απευθύνουν ερώτηση στη προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Στην ερώτηση αυτή αναφέρονται στην απώλεια της φορολογικής ενημερότητας, στα χρέη προς την τοπική αγορά, στους απλήρωτους εργαζόμενους, στα οργανωτικά προβλήματα κ.α.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται φυσικά και στην ασυμφωνία ανάμεσα στους Δήμους για το θέμα των χρεών.

«Η επιχείρηση εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, για μια σειρά λόγων, που έχουν να κάνουν κυρίως με οργανωτικά προβλήματα και ασυμφωνίες των όμορων Δήμων (Σάμης/Ληξουρίου), οι οποίοι αποσπάστηκαν από το Δήμο Κεφαλονιάς με τον «Κλεισθένη Ι», και παρά την «διαδημοτική» φύση της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. αρνούνται να επιμεριστούν το ζήτημα των χρεών της μαζί με το Δήμο Αργοστολίου», αναφέρει η ερώτηση. Και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, και λόγω των ανωτέρω η ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. έχει να αντιμετωπίσει απώλεια φορολογικής ενημερότητας, χρέη προς προμηθευτές, αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών από λογαριασμούς της κλπ., με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι μουσικοί της επιχείρησης να παραμένουν απλήρωτοι όλο το 2ο εξάμηνο του 2019, χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για ανανέωση των συμβάσεων τους για το 2020».

Δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως για την περίπτωση των μουσικών – παρόχων υπηρεσιών, η μη πληρωμή τους σε κανονικά διαστήματα δημιουργεί δυσχέρεια στον προγραμματισμό τους και αγανάκτηση.

Δεδομένου ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αργοστολίου δεν βρίσκει ενδιαφερόμενους να διδάξουν στα καλλιτεχνικά τμήματα, λόγω απομάκρυνσής τους από τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα μικρό νησιωτικό δήμο και τους κατοίκους του.

Δεδομένου ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, μαζί με την Αποκεντρωμένη επεξεργάζονται λύση, η οποία περνάει μέσα από την εκκαθάριση της Επιχείρησης και τη μεταφορά των εργαζομένων της στον Δήμο, έτσι ώστε και να μπορέσουν να πληρωθούν και να προγραμματιστούν εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν είναι ενήμερος για τα προβλήματα της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. και πως προτίθεται να συμβάλει στην
κατεύθυνση επίλυσής τους;
2. Πως σκοπεύει να κινηθεί θεσμικά σε ανάλογες περιπτώσεις κοινωφελών επιχειρήσεων, που
αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα σε όλη την Επικράτεια, μετά τα νέα δεδομένα που
δημιούργησε ο «Κλεισθένης Ι», αλλά και για τα οποία δεν μερίμνησαν οι συνεπακόλουθες
νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ευαγγελία Λιακούλη
Ν. Λάρισας