Από το Αλιβέρι στην Κεφαλονιά, μια επιστολή… δρόμος.

Από το Αλιβέρι στην Κεφαλονιά, μια επιστολή… δρόμος.

Σε αντίθεση με όσα πρόσφατα ισχυρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για τις  “αναπτυξιακές” και “φιλικές στο περιβάλλον” διατάξεις του πρόσφατου Νόμου αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, μιας περιοχής στην νότια Εύβοια από τις πρώτες με αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, έρχεται με μια σημαντική πρωτοβουλία του να τονίσει όσα αρνείται να παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός και οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν τον συγκεκριμένο Νόμο.

Ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, κος Θανάσης Μπουραντάς, με επιστολή του στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αποδεχόμενος και ο ίδιος το γεγονός ότι πλέον τα αιρετά τοπικά όργανα δεν έχουν καμία εξουσία ή θεσμικό ρόλο στην εγκατάσταση αιολικών (και όχι μόνο φυσικά), έρχεται να θέσει την ΡΑΕ προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους καθίσταται απαγορευτική η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στον δήμο του. Και στο τέλος, να προειδοποιήσει για αντιδράσεις “με κάθε τρόπο“, όπως ο ίδιος τονίζει εμφατικά.

Αν και η επιστολή του παρατίθεται αυτούσια εδώ, κάποιοι επιμέρους λόγοι, έχουν εντελώς αντιγραφική εφαρμογή και στα δικά μας νησιά, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ειδικότερα σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τέτοιες εγκαταστάσεις κι έχουν συνδράμει καταλυτικά στην εξάντληση της ενεργειακής προσφοράς που προβλέπεται για τα δικά μας νησιά.

Ο συγκεκριμένος δήμαρχος του οποίου την πολιτική του θέση δεν γνωρίζω ούτε φυσικά και θα με απασχολούσε (όπως και τα δημοτικά πεπραγμένα του που θα κριθούν από τους δημότες του), δεν λέει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, υποστηρίζοντας με έναν εξαιρετικό τρόπο και τον δήμο με τους κατοίκους του, αλλά και την δική του θεσμική θέση και ευθύνη, για να μην μιλήσουμε για όρκους και άλλα τέτοια… γραφικά. Και λέει μεταξύ άλλων, πως θα επιβαρυνθεί σημαντικά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με μια οικονομική δραστηριότητα που η τοπική κοινωνία δεν ωφελείται, το αντίθετο μάλιστα, ενώ από την άλλη οι επενδυτές είναι εκείνοι που βγαίνουν απολύτως κερδισμένοι. Και μόνο αυτοί…

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του, αν και δεν χαρακτηρίζεται από… φλύαρα επαναστατικά λάβαρα, έχει πολλαπλή σημασία, ακόμη και νομικό περιεχόμενο ως… “εξώδικη” δήλωση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας, προειδοποιώντας την ΡΑΕ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αδειοδοτήσεις τώρα που κρατά εκείνη και μόνο εκείνη το καρπούζι και το μαχαίρι. Διαφορετικά θα προκύψουν… αντιδράσεις.

Στον αντίποδα, η στάση των δικών μας δημάρχων στα δυο νησιά μας που ήδη έχουμε αναφερθεί, από μόνη της  όπως και η επιμονή σε μόνο ένα άρθρο του περιβαλλοντικού Νόμου και οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν πως θα αναληφθούν για την συγκεκριμένη διάταξη, δείχνει μάλλον…. αποσπασματική. Γιατί ακόμη και αν τελικά αποδώσουν καρπούς οι συγκεκριμένες ενέργειες και δεν καταλήξει η Κεφαλονιά χωματερή του Ιονίου, με τον ίδιο Νόμο και με εγκρίσεις της ΡΑΕ, κινδυνεύει σοβαρά να καταντήσει ενεργειακή χωματερή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αν λοιπόν οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που εκφράζονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από το δικό μας κίνημα κατά των εξορύξεων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ή την Λαϊκή Συσπείρωση των νησιών μας δεν είναι ικανά να πείσουν τους δημάρχους μας να στοχεύσουν και σε άλλες… διατάξεις ενός καταστροφικού Νόμου για τις κοινωνίες και το φυσικό πλούτο μας,

ας παραδειγματιστούν από έναν συνάδελφό τους δήμαρχο,

τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου,

που από την πρώτη στιγμή και με πλήρη αίσθηση της θεσμικής του ευθύνης

έπραξε το αυτονόητο.

Με αγάπη για τον τόπο του,

το περιβάλλον

και τους συμπολίτες του.

Στ.Αντ./Κεφαλονίτικα Νέα