Οι Κεφαλονίτες και Θιακοί στην απόβαση της Νορμανδίας (6 Ιουνίου 1944)

Σαν σήμερα στην Κεφαλονιά (6 Ιουνίου)

6 Ιουνίου 1944

Οι Κεφαλονίτες και Θιακοί στην απόβαση της Νορμανδίας

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου του 1944, ξεκίνησε η απόβαση στη Νορμανδία, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Operation Overlord ή εσφαλμένα D-Day (D-day ονομάζεται η πρώτη μέρα οποιασδήποτε απόβασης).
Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ελληνικό πολεμικό πλοίο πριν την απόβαση στη Νορμανδία
Ελληνικό πλοίο πριν από την απόβαση στην Νορμανδία

Τα αυτοβυθιζόμενα πλοία που λειτούργησαν ως κυματοθραύστης

Οι κυματοθραύστες από τα βυθισμένα πλοία
δημιούργησαν τις κατάλληλες θαλάσσιες
συνθήκες για την απόβαση

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή (8 μποφόρ). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυματοθραυστών από παλαιά εμπορικά πλοία, τα οποία θα προσάραζαν αυτοβυθιζόμενα, το ένα καρφωμένο στην πρύμνη του άλλου.
Μεταξύ των πλοίων ήταν και δύο ελληνικά. Το «Άγιος Σπυρίδων», με πλοίαρχο τον Γεώργ. Σαμοθράκη και το «Γεώργιος Π.» με πλοίαρχο τον Δημ. Παρίση. Άλλα δύο χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά εφοδίων, το «Αμερική» με πλοίαρχο τον Σπύρο Θεοφιλάτο από την Ιθάκη και το «Ελλάς» με πλοίαρχο τον Γεώργιο Τριλίβα, επίσης από την Ιθάκη.

 

Οι Κεφαλονίτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση

Ο Αντώνης Αμπατιέλος

Πληρώματα για τα δύο πρώτα που θα αυτοβυθίζονταν βρέθηκαν μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές αποτάθηκαν στους οργανωμένους στην Ο.Ε.Ν.Ο. ναυτικούς, στην οποία εκπρόσωπος ήταν ένας από τους δύο γραμματείς της, ο Αντώνης Αμπατιέλος από τις Κεραμιές, του οποίου ο πατέρας Γεράσιμος, είχα χάσει τη ζωή του στον τορπιλισμό και βύθιση στον Ατλαντικό, του «Καλυψώ Βεργωτή». Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων βρίσκουμε τα ονόματα των Κεφαλονιτών: Ανθ/ρχος Θαν. Παγουλάτος, Γ’ Μηχανικός Παύλος Σταματελάτος και ο μάγειρας Μενέλαος Σπηλιώτης από το Ρατζακλί.
Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με ακρίβεια και τα πληρώματα τοποθέτησαν βόμβες στα στεγανά των πλοίων. Στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν με βάρκες και περισυλλέγησαν από μικρά αγγλικά σκάφη για να μεταφερθούν σε Νορβηγικό καράβι που τους περίμενε. Και όλα αυτά με 8 μποφόρ ανέμους από την μία και τα γερμανικά πυρά από την άλλη.

Η απόβαση στην Νορμανδία μπορεί και να μην είχε πετύχει εάν δεν φτιάχνονταν αυτοί οι αυτοσχέδιοι κυματοθραύστες. Ο άνεμος ήταν ισχυρός, ο κυματισμός μεγάλος και τα πλοία της απόβασης κινδύνευαν να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Η ελληνική πολιτεία ουδέποτε τίμησε τους ηρωικούς αυτούς ναυτικούς όπως έκανε και για όλους τους υπόλοιπους ναυτικούς που συμμετείχαν στις νηοπομπές μεταφοράς εφοδίων που τόσο βοήθησαν τον αγώνα κατά των Γερμανών.

Τι έγινε το θρυλικό Liberty Hellas;

Λίγα χρόνια πριν, το θρυλικό Liberty Hellas, που συμμετείχε στην απόβαση μεταφέροντας εφόδια, δόθηκε, τιμής ένεκεν από τις Η.Π.Α. στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές παράτησαν το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά με κίνδυνο αυτό να καταλήξει στα παλιοσίδερα. Ο καπετάνιος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, μπαίνοντας στο λιμάνι, είδε το πλοίο να γέρνει μπάζοντας νερά και αφού πήρε άδεια από το Υ.Ε.Ν. το μετέφερε στο Πέραμα και το επισκεύασε με δικά του έξοδα.
Λίγους μήνες πριν, ο καπετάν Βασίλης έφυγε για το τελευταίο του μπάρκο…

Liberty Hellas

Ο Βαγγέλης Κλωνής

Στην απόβαση επίσης πήρε μέρος και ο Βαγγέλης Κλωνής, από το χωριό Άη Γιώργης Παστρας, του οποίου η φωτογραφία έγινε γραμματόσημο και πρωτοσέλιδο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύμβολο σε όλο τον κόσμο.

Ο τάφος του Βαγγέλη Κλωνή

Το δελτίο ειδήσεων της Γερμανικής Κατοχής στην

Στις 8 και 9 Ιουνίου του 1944, το «Δελτίο Ειδήσεων» των Γερμανών, που κυκλοφορούσε στην Κεφαλονιά παρουσιάζει την είδηση της απόβασης στη Νορμανδία.

katoxika-nea

katoxika-nea-9ioyniou

(Πηγή πληροφοριών: Γ. Σπηλιώτης, Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη)

1960

Θάνατος του Σπυρίδωνα Βικάτου

Σπυρίδων Βικάτος

Στις 6 Ιουνίου του 1960, πεθαίνει στη Αθήνα ο ζωγράφος Σπυρίδων Βικάτος.
Ο Σπυρίδων Βικάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1878 και αποτελεί έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου».
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Λύτρα και τον Προσαλέντη. Συνέχισε με υποτροφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, κοντά στον Νικόλαο Γύζη και τον Ludwig von Löfftz.
Ο Σπυρίδων Βικάτος πέθανε σε ηλικία 82 ετών από βρογχοπνευμονία. Με τη διαθήκη του άφησε κληροδότημα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και καθιέρωσε τη «Βικάτειο υποτροφία» σε διπλωματούχους ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, με πτυχίο «Λίαν καλώς» για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Επίσης, δώρισε 30 πίνακές του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Μαθητές του που διακρίθηκαν είναι οι ζωγράφοι Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιαννακό, Α. Γεωργιάδης και o Γ. Μούγιος.

Σ. Βικάτος, Το χριστουγεννιάτικο δένδρο (αχρονολόγητο)

Το έργο του

Τα έργα του Σ. Βικάτου είναι κυρίως προσωπογραφίες και ηθογραφίες με φανερή την επιρροή του γερμανικού ακαδημαϊσμού, αλλά και της Φλαμανδικής Σχολής του 17ου αιώνα. Επίσης διακρίθηκε και ως τοπιογράφος, ενώ και οι «νεκρές φύσεις» του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Πίνακές του κοσμούν μεγάλες ξένες πινακοθήκες και μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές.