Τα σενάρια για τον παγκόσμιο τουρισμό: Από 30% έως 60% η μείωση των θέσεων εργασίας

Τα σενάρια για τον παγκόσμιο τουρισμό: Από 30% έως 60% η μείωση των θέσεων εργασίας

Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για τον παγκόσμιο τουρισμό - Που θα κυμανθεί η μείωση στις θέσεις εργασίας και στο τουριστικό ΑΕΠ

Μείωση από 30% έως 60% για τις θέσεις εργασίας και από 30% έως 62% για το τουριστικό ΑΕΠ προβλέπει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού για το 2020.

Το Συμβούλιο παραθέτει 3 σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις δυνατότητες επανάκαμψης.

Στο πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο, ο τουρισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, κινδυνεύει να χάσει 98.2 εκ. θέσεις εργασίας, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2019. Το τουριστικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο θα υποστεί μείωση 2,686 τρισ. δολαρίων (-30%, επίσης).  Οι αφίξεις, σύμφωνα πάντα με την αισιόδοξη πρόβλεψη αναμένεται να μειωθούν κατά 41% οι διεθνείς και κατά 26% οι τοπικές. Το σενάριο συνοδεύεται με την υπόθεση ότι τον Ιούνιο θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις τοπικές και κοντινές πτήσεις ενώ τον Αύγουστο θα αρθούν τα μέτρα και για τις διηπειρωτικές.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την άρση των μέτρων για τις τοπικές πτήσεις τον Ιούνιο, των κοντινών και ενδοηπειρωτικών τον Ιούλιο και των διηπειρωτικών τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 39% και των θέσεων εργασίας του 37%. Οι μείωση των διεθνών και τοπικών πτήσεων αναμένεται να αγγίξει το 53% και 34% αντίστοιχα.

Το χειρότερο σενάριο

Σύμφωνα πάντα με το Συμβούλιο, το χειρότερο σενάριο προβλέπει άρση των περιοριστικών μέτρων στις τοπικές πτήσεις και ενδοηπειρωτικές πτήσεις τον Σεπτέμβριο και των διηπειρωτικών τον Νοέμβριο.

Σε αυτή την περίπτωση τα νούμερα προκαλούν δέος, αν και ένα τέτοιο σενάριο δεν φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα το πιο πιθανό. Στο σενάριο αυτό προβλέπεται να χαθούν συνολικά 197.5 εκ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο (ποσοστό μείωσης 60% σε σχέση με το 2019) ενώ από το τουριστικό ΑΕΠ θα χαθούν 5.543 τρισ. δολάρια (ποσοστό μείωσης 62%). Η μείωση στις αφίξεις θα αγγίξει το 73% για τις διεθνείς και το  64% για τις τοπικές.

Το συμβούλιο, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο προτείνει, ειδικά για την :

Πρώτον, την άμεση διακοπή και αντικατάσταση των μέτρων καραντίνας 14 ημερών, με «αεροπορικούς διαδρόμους» σε χώρες με παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες για την τόνωση του τομέα ταξιδιών και τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την κατάργηση ταξιδιωτικών οδηγιών και απαγορεύσεων για μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια, τα οποία αποτρέπουν την ασφαλιστική κάλυψη για τους ταξιδιώτες. Δεύτερον, την υιοθέτηση παγκόσμιων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, όπως η πρωτοβουλία «Safe Travels» που ξεκίνησε πρόσφατα από την WTTC, για να εξασφαλιστεί στους ταξιδιώτες ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν ξανά. Τρίτον, η εφαρμογή μιας στρατηγικής ταχείας δοκιμής και ανίχνευσης για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν υπεύθυνα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και τέλος, μεγαλύτερη και διαρκή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη διασφάλιση μιας τυποποιημένης, παγκόσμιας προσέγγισης στην κρίση.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκπροσωπεί τον τομέα του Τουρισμού και των ταξιδιών παγκοσμίως. Στα μέλη του περιλαμβάνονται περισσότεροι από 200 διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και CEO των κορυφαίων εταιρειών ταξιδιού και τουρισμού από όλες τις γεωγραφικές περιοχές απ’ όλους τους κλάδους.

Κεφαλονίτικα Νέα