Μάσκες παντού, περιορισμοί στα beach bars, λιγότεροι καλεσμένοι σε γάμους – τι θα γίνει με τα σχολεία


Τη λήψη νέων μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού –και ενώ η χώρα μας μετρά καθημερινά πλέον δεκάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα– προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (εδώ) και επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα μήνυμά του στα social media (εδώ). Ποια όμως είναι αυτά;

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις εικόνες συνωστισμού, σε beach bars, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και όχι μόνο, αλλά και γενικά στη χαλαρότητα με την οποία οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πια την επιδημία –αποστάσεις δεν τηρούνται και οι μάσκες δεν συνηθίζονται.

Ο προβληματισμός των επιστημόνων δεν αφορά τόσο τους τουριστικούς προορισμούς, αλλά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ιχνηλάτηση επαφών είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στην Πάτρα καταγράφηκαν οκτώ νέα κρούσματα.

Οι ειδικοί είναι πλέον απόλυτοι: πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ όπου ήδη ισχύει το σχετικό μέτρο.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι πολλές και ποικίλες. Σε αυτές υπάρχει ένα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bars, αλλά ακόμα και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την επιδημία στη χώρα μας το τέλος Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εάν συνεχιστεί η κατάσταση με την αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι εάν τα κρούσματα συνεχίσουν με τέτοια τάση, θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής για τις μάσκες στους κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι ειδικοί ανησυχούν, ωστόσο δεν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι συνωστισμοί και τα «ορφανά» κρούσματα αυτή τη στιγμή, εξήγησε.

Ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής Μικροβιολογίας, προέβλεψε, πάλι στον ΣΚΑΪ, ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε στη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Mega, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής για τον κορονoϊό, είπε:

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η επιτροπή έχει δώσει ισχυρή σύσταση εδώ και αρκετό καιρό για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι θέμα της επιτροπής να προτείνει πρόστιμα. Η επιτροπή ζητά σε σταθερή βάση την επιτήρηση της μάσκας. Τώρα αν αυτό θα χρειαστεί πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου σε χώρους αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, είναι διαφορετικό», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ενώ πρόσθεσε ότι «γενικά στην επιτροπή δεν είμαστε υπέρ των προστίμων. Εμείς είμαστε της ισχυρής σύστασης και της επιτήρησης που μπορεί να γίνει χωρίς πρόστιμο».

«Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό. Εάν θα γίνει υποχρεωτικό είναι διαφορετικό θέμα. Εμείς λέμε ότι η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα, που σημαίνει πρόστιμο, η επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς έχουμε συστήσει χρήση παντού. Καλό θα ήταν να είχε εφαρμοστεί η μάσκα μες στις εκκλησίες. Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει πρόστιμα. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει απευθείας πρόστιμο. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, έχουμε κάνει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας. Το αν θα μετατραπεί αυτό σε πρόστιμο, είναι θέμα πολιτικό, η επιτροπή δεν δύναται να το κάνει αυτό», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος τόνισε ότι «στα σχολεία, υπάρχει η θέληση να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και από στοιχεία που έρχονται από άλλες χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία κανονικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Αυτά που είναι 10 με 18 και αυτά που είναι κάτω από 10 ετών. Πιθανώς να συστήσουμε διαφορετικά μέτρα για αυτά τα γκρουπ».

Μιλώντας για την πρόοδο στο μέτωπο του εμβολίου, αλλά και στα φάρμακα για την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «αυτές είναι μελέτες που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν υπάρχουν σημαντικά νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στα φάρμακα και στο εμβόλιο. Αρκετά εμβόλια έχουν μπει στη φάση 3 και προχωρούν», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι θεραπείες φαίνεται ότι είναι βελτιωμένες, αλλά έχει περάσει και το μήνυμα στις ευπαθείς ομάδες και προστατεύονται αναλόγως. Βλέπουμε κυρίως ελαφριά κρούσματα σε αυτή τη φάση».

Πηγή – Περισσότερα: Protagon.gr