Αριθμός-ρεκόρ για τις Καρέττα-Καρέττα, και λόγω κορωνοϊού

Η χελώνα της Μούντας στην εποχή του κορονοϊού

Μπορεί οι επιπτώσεις πανδημίας στην υγεία και την οικονομία να είναι δραματικές, όμως φαίνεται ότι κάποια πλάσματα στις παραλίες της Κεφαλονιάς βρήκαν… την ησυχία τους.

Ο λόγος για τις χελώνες Καρέττα-Καρέττα όπου ο μικρότερος αριθμός λουόμενων στις παραλίες αυξάνει σε αριθμό ρεκόρ τις φωλιές στην περιοχή Μούντα () και αλλού.

Όπως αναφέρει ο «Σύλλογος Κατελειού για την Μελέτη και Προστασία της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής» «οι λιγότεροι λουόμενοι (άρα και λιγότερες ομπρέλες, μεγαλύτερη ησυχία, λιγότερα προβλήματα) έφεραν και περισσότερες φωλιές για το προστατευόμενο είδος».

«Ο αριθμός των εθελοντών έχει μειωθεί αισθητά αλλά η καταγραφή των φωλιών συνεχίζεται ακατάπαυστα», αναφέρουν στη σελίδα τους και προσθέτουν ότι «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 φωλιές, αριθμός που όπως και πέρσι (130 φωλιές) υπερβαίνει το σύνολο φωλιών των άλλων καλοκαιριών (μέσο όρο(~42)».

Και καταλήγουν: «Κοσμοϊστορικές οι αλλαγές έπειτα από 30 χρόνια καταγραφής της συμπεριφοράς της καρέτα στη Μούντα του Κατελειού. Πρώτα συμπεράσματα; Πολύ πιο φιλικός ο βιότοπος τα τελευταία έξη χρόνια για τη θαλάσσια χελώνα, οι γέννες βαίνουν καλώς και ελπίζουμε πάντα με καλά γεννητούρια»

 

Φωτογραφίες: Katelios Group Research Protection Marine and Terrestrial Life