Αυξήθηκε ο αριθμός των ξενοδοχείων που κλείνουν στην Κεφαλονιά – Προβληματισμός και για το 2021

Αυξήθηκε ο αριθμός των ξενοδοχείων που κλείνουν στην Κεφαλονιά – Προβληματισμός και για το 2021

Ιδιαίτερα δύσκολη έως τραγική αναμένεται να είναι η φετινή τουριστική σεζόν στην Κεφαλονιά, με τους τουριστικούς πράκτορες να προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θ' αργήσει να έρθει... «Η κατάσταση έχει ξεφύγει» λένε οι άνθρωποι του τουρισμού - Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Τουρισμού που... φωτογραφίζεται χαμογελαστός ενώ τα προβλήματα μεγαλώνουν - Κίνδυνος να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος και της βρετανικής αγοράς.

Αυξάνει μέρα με την μέρα ο αριθμός των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς που αποφασίζουν να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους λόγω των προβλημάτων που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα αφού επηρεάζει, όπως παραδέχονται οι τουριστικοί πράκτορες, και τους επισκέπτες που προγραμμάτιζαν να έρθουν τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι κι άλλες επιχειρήσεις (όπως π.χ. εστιατόρια), παραμένουν ακόμη κλειστές, ενώ μπαίνουμε στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου που άλλες χρονιές αυτό σήμαινε την έναρξη της υψηλής τουριστικής σεζόν. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στους κατοίκους της Σερβίας αλλά και οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού σε ότι έχει να κάνει με τις διακρατικές συμφωνίες (π.χ. με την Μεγάλη Βρετανία) αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν πρόσφατα με τις πτήσεις από την Σουηδία και την Μ. Βρετανία.

Ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς πράκτορες της Κεφαλονιάς, ο Θανάσης Καραπέτσας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Ελένη Χιόνη για το kefaloniapress.gr, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:

«Αρκεί κάποιος να περάσει από την Λάσση, η εικόνα που δεν παραπέμπει σε τουριστικό προορισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας που είναι ο βασικός τροφοδότης του τουρισμού στην . Οι πτήσεις της TUI αναμένονται μετά την 1η Αυγούστου, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της JET2.

Οι χειρισμοί του υπουργού Χάρη Θεοχάρη έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους του τουρισμού αφού όλοι λένε ότι θα έπρεπε να ήταν διαφορετικοί. Αντί να αναβάλλεται διαρκώς η ημερομηνία που θα ανοίξουν οι πτήσεις, θα έπρεπε εδώ και καιρό, λένε, να είχε οριστεί μία ημερομηνία, έστω με τον αστερίσκο του «εκτός απροόπτου» να αιωρείται. Αντίθετα, οι χειρισμοί που έγιναν δημιούργησαν αστάθεια και ανασφάλεια σε όλους, από τις αεροπορικές εταιρείες, τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς μέχρι και τον τελευταίο ξενοδόχο.

Στη συζήτηση που έγινε, πολλοί κατηγόρησαν τον υπουργό ότι σπεύδει να φωτογραφηθεί χαμογελαστός στην Κω και αλλού, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι πάμε καλά, την ώρα που τα προβλήματα μεγαλώνουν.

Ο κ. Καραπέτσας αναφέρθηκε επίσης σε μικρότερες αγορές που έχουν αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα στο νησί, όπως η Ουγγρική. Από την άλλη όμως ακόμη και σ’ αυτές τις αγορές οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί αφορούν πλέον σε μία μικρότερη χρονική περίοδο από αυτήν που περιμέναμε, ενώ το ποσοστό της αγοράς που καλύπτουν είναι πολύ μικρό. Επιπλέον, οι αμφιβολίες για το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος αλλά και τα πόσα «facilities», όπως είπε, θα μπορεί να προσφέρει το νησί στον επισκέπτη, δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό, ακόμη και σ’ αυτούς που, παρά τις αντιξοότητες, είχαν αποφασίσει να επισκεφτούν το νησί, και ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στους τουρ οπερέιτορς.

«Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα»

Οι ξενοδόχοι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία, ότι, παρά τις ασάφειες που έχουν συναντήσει, ακολουθούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα και μάλιστα αυτό έχει προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη στους επισκέπτες που έχουν ήδη έρθει.

«Ήρθαν με φόβο για το τι θα συναντήσουν και βλέπουν με έκπληξη ότι όλα δουλεύουν σωστά και ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ευχάριστη και άνετη από αυτή που είχαν φανταστεί. Και όλα αυτά, ευτυχώς,  τα μεταφέρουν μέσω των σόσιαλ μίντια στην πατρίδα τους», είπε ξενοδόχος από την Παλική. «Δεν περιμένανε ότι θα είναι τόσο καλή η εικόνα. Ήταν πολύ φοβισμένοι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι ο κόσμος που έχει έρθει είναι λίγος και ότι ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες: «Με τόσο λίγο κόσμο δεν μπορούμε να συντηρηθούμε δεν μπορούμε να μείνουμε ανοιχτοί», κατέληξε.

Τι κάνει η Περιφέρεια;

Οι ξενοδόχοι ζήτησαν επιτακτικά να υπάρξει άμεσα μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που να δείχνει στους επισκέπτες ότι η Κεφαλονιά είναι έτοιμη, ότι τα ξενοδοχεία τηρούν τα πρωτόκολλα και ότι όλοι μπορούν να απολαύσουν, έστω και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τις διακοπές τους στην Κεφαλονιά με ασφάλεια αλλά και με άνεση. Όμως η Περιφέρεια μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού.

Προβλήματα και με τους τουρίστες που έρχονται οδικώς

Μπορεί να μας πρόλαβαν τα γεγονότα στη Σερβία, όμως και πριν τα μηνύματα δεν ήταν καλά. Οι τεράστιες ουρές που έχουν δημιουργηθεί αλλά και οι παλινωδίες με το άνοιγμα των συνόρων απέτρεψαν πολλούς Σέρβους αλλά και άλλους επισκέπτες από τα Βαλκάνια να επισκεφτούν το νησί. Μικρή αγορά αλλά αυτή, τουλάχιστον, θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Ο κ. Καραπέτσας είπε αυτό που πολλοί φοβούνται να πουν ότι ήδη δηλαδή «η κατάσταση έχει ξεφύγει». Επικέντρωσε κυρίως την κριτική του στους χειρισμούς με την Μ. Βρετανία (ζήσαμε όλοι την κωμικοτραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα), με τις πολιτικές ν’ αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια που κάνουν πολλές μεγάλες εταιρείες να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα, πιέζοντας όλο και περισσότερο σε σχέση με τους τρόπους πληρωμής και τους όρους που κλείνονται οι συμφωνίες.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Καραπέτσας απεύθυνε έκκληση προς τους ξενοδόχους και τους ανθρώπους του τουρισμού να «βάλουν πλάτη» γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 που φαίνεται ότι θα επηρεαστεί με πολλούς τρόπους και σε καμία περίπτωση, όπως είπε, δεν θα είναι η χρονιά που ελπίζουμε.

«Δεν γίνεται να κλείσουν όλοι. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία και όχι μόνο. Πώς θα στηριχθούν οι πτήσεις;», είπε χαρακτηριστικά ενώ η κρίση φαίνεται να αγγίζει πλέον και τα μικρά καταλύματα μπαίνουν στην διαδικασία να μην ανοίξουν».

Δεν θα είναι καλό το 2021

Δυστυχώς ο κ. Καραπέτσας ήταν απαισιόδοξος και για το 2021, κάτι που συμμερίζονται πλέον ανοιχτά και πολλοί άλλοι άνθρωποι του τουρισμού. Ο λόγος είναι ότι ήδη οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τον στόλο τους, έχουν ακυρώσει παραγγελίες για νέα αεροσκάφη και έχουν προβεί σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Αυτό μαζί με το γεγονός, ότι λόγω της κρίσης χάνονται συνεργασίες με νέους «παίκτες», δείχνει ότι η χρονιά που έρχεται σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει τα «σπασμένα». Όσοι μίλησαν ανέφεραν ότι περιμένουν πραγματική ανάκαμψη από το 2022, ενώ μόνο από το 2023 ή το 2024 αναμένεται να επανέλθει η κίνηση στα περσινά επίπεδα.

Τιμοθεάτος: Η αβεβαιότητα έβλαψε

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, παραδέχτηκε κι αυτός με τη σειρά του ότι «η αβεβαιότητα και η ανομονή έβλαψε τον τουρισμό και οδήγησε πολλούς ξενοδόχους να αποφασίσουν να μην ανοίξουν».

Και δυστυχώς, η λίστα με τα κλειστά ξενοδοχεία, αντί να μικραίνει, φαίνεται ότι μεγαλώνει.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι πτήσεις που έρχονται έχουν καλή πληρότητα, ότι το αεροδρόμιο, που μην ξεχνούμε ότι λειτουργεί για πρώτη σεζόν μετά τα έργα που έγιναν, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των τουριστών αλλά παρ’ όλα αυτά η κίνηση που υπάρχει δεν επαρκεί.

Ο Ιούλιος φαίνεται ότι προστίθεται πλέον φανερά στους «χαμένους μήνες» και όλοι πλέον περιμένουν τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως τον Οκτώβριο για να μπορέσουν να δουλέψουν, έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι η συνολική τουριστική κίνηση δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τελικά το 20-25% της περσινής.

«Ο κλάδος είναι προβληματισμένος. Οι αγορές που λειτουργούν δεν έχουν μεγάλη δυναμική. Ακόμη και η ιταλική αγορά δεν μπορεί να δώσει μεγάλα νούμερα», πρόσθεσε ο κ. Τιμοθεάτος.

«Χαμός» με τα εργασιακά

Εκεί που φαίνεται όμως να έχει χαθεί, πραγματικά, η… «μπάλα» είναι με τα εργασιακά. Η πρόσφατη αντίδραση των λογιστών που αρνούνται να αντιμετωπίσουν τον κυκεώνα των συνεχών αλλαγών είναι ενδεικτική. Η κυβέρνηση κλήθηκε να κολυμπήσει σε πολύ βαθιά νερά. λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας αλλά φάνηκε σαν να μην ήξερε καθόλου κολύμπι. Οι ξενοδόχοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους ενώ και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν τους καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο.

Στις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι στενές και πολύχρονες. Όμως η δύσκολη κατάσταση σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης και του υπουργείου να δώσει λύσεις φαίνεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα μεγάλο κομμάτι απ’ το «μάρμαρο»,

Καλύτερα τα πράγματα σε ορισμένες περιοχές

Από τους ανθρώπους του τουρισμού που μίλησαν φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σε κάποιες περιοχές: Στην Αγία Ευφημία για παράδειγμα, η Μυρτώ Αλυσσανδράτου, μέλος του συλλόγου της περιοχής, είπε ότι η περιοχή είναι είναι έτοιμη αν και ακόμη παραμένει άδεια: «Και τα 3 ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν, έχουν ήδη ανοίξει πολλά μαγαζιά», είπε αν και πρόσθεσε ότι «αυτή την εποχή το λιμάνι ήταν γεμάτο και τώρα δεν λειτουργούν ούτε οι βάρκες προς ενοικίαση»…

«Είμαστε έτοιμοι αλλά υπάρχει φόβος για το άγνωστο» πρόσθεσε και αναφέρθηκε για το φόβο που επικρατεί για το τι θα γίνει αν βρεθεί ένα ή και περισσότερα κρούσματα στο νησί».

Ο ελληνικός τουρισμός

Ορισμένοι ξενοδόχοι είπαν ότι περιμένουν αύξηση του ελληνικού τουρισμού, αν και το ποσοστό που αυτός μπορεί να καλύψει, σίγουρα δεν επαρκεί. Ίσως όμως μπορέσει να καλύψει κάποιες τρύπες. Κι αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσουν τα πιθανά κρούσματα.

Μικρά καταλύματα: Καλούμαστε να κάνουμε τους νοσοκόμους και τους γιατρούς

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται, στα μικρά κυρίως καταλύματα, έχει να κάνει με τις υγειονομικές συνθήκες. Πολλοί επαγγελματίες δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να καταλάβουν το τι πρέπει να κάνουν, παρά τις συνεχείς συναντήσεις που γίνονται σε πολλά σημεία του νησιού. Παράλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μεγαλώνουν τα έξοδα που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι βίλες οδηγώντας στην απόγνωση τους καταλυματίες.

«Καλούμαστε να κάνουμε τους νοσοκόμους και τους γιατρούς», είπε ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων, κ. Ατσάρος, ενώ μεγάλες είναι οι ασάφειες που υπάρχουν κι εκεί.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Ατσάρος, ότι σε ερώτηση που απεύθυνε ο ίδιος προς το υπουργείο Τουρισμού για το τι θα γίνει εάν βρεθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κάποιο ενοικιαζόμενο, για το ποιος θα το μεταφέρει στο ξενοδοχείο καραντίνας η απάντηση που πήρε ήταν πραγματικά απίστευτη: Είπε ότι το υπουργείο του απάντησε πως μπορεί να το μεταφέρει ο ξενοδόχος, ο υγειονομικός υπεύθυνος ή και να πάει το ίδιο το κρούσμα με δικό του μέσο στο ξενοδοχείο καραντίνας! Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε ασφαλώς για «τρικυμία εν κρανίω» από την πλευρά του υπουργείου. Πάντως ο κ. Ατσάρος επέμενε ότι αυτή ήταν η επίσημη οδηγία του υπουργείου που πήρε τουλάχιστον τηλεφωνικά.

Άδεια η Σκάλα και η Λάσση – Μικρή αύξηση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες

Όπως παραδέχτηκαν οι ξενοδόχοι αλλά και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού, εικόνα του νησιού αυτή τη στιγμή είναι δραματική. Η δρόμοι και οι παραλίες της Σκάλας αλλά και της Λάσσης, καθώς και άλλων σημείων αναφοράς του νησιού είναι άδειοι και άδειες.

Επίσης, ίσως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες έκλεισαν ξενοδοχεία στο Αργοστόλι, ενώ όπως είπε ο Άγγελος Θεοδωρακάτος, ξενοδόχος του Αργοστολίου «ο Ιούλιος θα είναι ένας καλός Απρίλης».

Ο κ. Θεοδωρακάτος πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη: Οι κρατήσεις και οι ακυρώσεις εναλλάσσονται με μεγάλους ρυθμούς κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τον όποιο προγραμματισμό και κυρίως το θέμα των προσλήψεων και του προσωπικού. Με τι προσωπικό να δουλέψει ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο όταν δεν ξέρει πόσο κόσμο θα έχει αλλά και πόσο θα μείνει ανοιχτό;

Μπορεί να αυξήθηκαν οι κρατήσεις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αλλά αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την Μ. Βρετανία και δεν ανοίξουν μερικά επιπλέον ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

Σπαθής: Ψάχναμε να βρούμε ξενοδοχείο και δεν βρίσκαμε

Γλαφυρά περιέγραψε την κατάσταση και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής:

«Η πραγματική αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Φωτογραφίες και δηλώσεις και στην ουσία τίποτα. Δεν βοήθησε τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ο υπουργός μας άφησε απροστάτευτους και έτρεξε να βγάλει φωτογραφίες στην Κω. Η προχειρότητα φάνηκε ακόμη και στον τρόπο που επιλέχτηκαν τα ξενοδοχεία Covid», είπε ο κ. Σπαθής, ενώ ο Κώστας Μέριανος από την Κέρκυρα αποκάλυψε ότι ο υπουργός έπαιρνε 12:30 τα μεσάνυχτα τον πρόεδρο των ξενοδόχων στην Κεφαλονιά για να βρεθεί το Covid ξενοδοχείο!

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης αυτό που πρόσθεσε ο κ. Σπαθής στο τέλος. Προκειμένου να επισκεφτεί την Σκιάθο ως εκπρόσωπος του εδώ Επιμελητηρίου έψαχνε να βρει ξενοδοχείο και δεν υπήρχε ούτε εκεί!

Οι τράπεζες εγκρίνουν δάνεια που ποτέ δεν φτάνουν στους επιχειρηματίες

«Τον Οκτώβριο θα είμαστε όλοι στα κάγκελα» είπαν οι άνθρωποι του τουρισμού αφού η κρίση που μαίνεται δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση φαντάζουν σαν ασπιρίνες σε σοβαρή ασθένεια και κανείς δεν ξέρει πώς θα καλυφθούν οι επιταγές σε λίγους μήνες, παρά την παράταση που δόθηκε.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων, μέσω δανεισμού. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αφού αναγκάστηκαν να διαγράψουν τις ελπίδες για επιδότηση (όπως συνέβη σε άλλα κράτη της Ευρώπης), περίμεναν τουλάχιστον να μπορέσουν να πάρουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους φέτος. Οι τράπεζες, όπως καταγγέλθηκε, έχουν εγκρίνει τα δάνεια (η κ. Χιόνη έκανε λόγο για 25 εκ. που έχουν εγκριθεί για τις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και δεν τα εγκρίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα που διαχειρίζεται τους πόρους) αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πιο μικρών.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα