Χτύπημα στο δικαίωμα στη μητρότητα η απόφαση του Συμβούλιου Επιλογής Συντονιστών Νηπιαγωγών

Χτύπημα στο δικαίωμα στη μητρότητα η απόφαση του Συμβούλιου Επιλογής Συντονιστών Νηπιαγωγών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ καταδικάζει και τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το «πράσινο φως» στο Συμβούλιο να αποφασίσει κατά το δοκούν.

Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους!

Με αφορμή το πρόβλημα που ανέδειξε το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ (ανακοίνωση 1/7/2020), το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ καταδικάζει τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η μητρότητα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών / τριών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το εν λόγω συμβούλιο προχώρησε, στις 4/06/2020, στην ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60 με βάση τα αντικειμενικά μόρια.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσε τα μόρια που αντιστοιχούν στη διδακτική υπηρεσία της Μαρίας Βλάχου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών στο 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ιονίων Νήσων (έδρα Αργοστόλι), διαρκούσης της θητείας της και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της.

Ο λόγος ήταν πως η άδεια επαπειλούμενης κύησης, που πήρε η Συντονίστρια κατά το παρελθόν, δεν θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Επιλογής ότι εμπίπτει στην άδεια κύησης και λοχείας, για τις οποίες κατοχυρώνεται η υπηρεσία ως διδακτική!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ καταδικάζει και τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, σε σχετικό ερώτημα, αντί να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός και να αναγνωρίσει την επαπειλούμενη κύηση ως άδεια που αφορά την προστασία της μητρότητας, αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το «πράσινο φως» στο Συμβούλιο να αποφασίσει κατά το δοκούν.

Οι συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της μητρότητας αγνοήθηκαν, όπως και μια σειρά εγκύκλιοι που αναφέρονται στην επαπειλούμενη κύηση.

Θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, διότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, συνολικά, για το χτύπημα των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα.

Απαιτούμε:

– Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η κύηση και η μητρότητα ως ασθένεια και να τιμωρούνται συνάδελφοι εκπαιδευτικοί με περικοπή διδακτικής υπηρεσίας.

– Να πάρει καθαρή θέση η κυβέρνηση και το , βάζοντας τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών.

– Να τροποποιήσει άμεσα την απόφασή του το Συμβούλιο Επιλογής, αποκαθιστώντας τη μοριοδότηση της συναδέλφισσας Μαρίας Βλάχου.

Αργοστόλι 04/07/2020
Η Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου

Γιάννης Καππάτος