Ο “Άγριος Σπόρος” του Γιάννη Τσίρου “σ’ ακρογιαλιά και βράχο” της Ιθάκης.

Ο “Άγριος Σπόρος” του Γιάννη Τσίρου “σ’ ακρογιαλιά και βράχο” της Ιθάκης.

Ο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου είναι ένα έργο σκληρό, ένα κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου. "Ένα τοπίο όπου η ανυπακοή σε διατάξεις και νόμους αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης, όπου οι τυχόν κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κατηγορούνται και όπου οι προκαταλήψεις μετατρέπουν μισές αλήθειες ή ενδείξεις σε ακράδαντα κατηγορητήρια".

Ένα εξαιρετικό έργο, μια εκφορά της σύγχρονης αντιφατικότητας με τις έντονες και ταυτόχρονα εύκολες ακρότητες ενάντια σε κάθε “ξένο” και “διαφορετικό” και παράλληλα την εκκωφαντική σιωπή μπροστά σε γεγονότα, ιδιότητες και πρόσωπα που μένουν μεταλλαγμένα και απυρόβλητα στο περιθώριο πραγματικών προβλημάτων, ο “Άγριος Σπόρος”, ετοιμάζεται να “καρπίσει”  στο νησί της Ιθάκης.

Είναι ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου – Κινηματρογράφου Ιθάκης «Ο ΦΟΡΚΥΣ», που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο κοινό, το σπουδαίο έργο του Γιάννη Τσίρου “Άγριος Σπόρος”, ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα με φόντο την ελληνική επαρχία και πρωταγωνιστές τους ανθρώπους – ήρωες μιας απομονωμένης καθημερινότητας… άγριας στην ουσία της και συγκρουσιακής, αλλά και βαθιά… υποκριτικής, εθισμένη στην γρήγορη… κρίση και την μηδενική… ευθύνη.

Σύμφωνα με τους συντελεστές αυτής της θεατρικής πρωτοβουλίας που ανοίγει την αυλαία για το κοινό στις 17-18-19 Ιουλίου, ο  “Άγριος Σπόρος”, είναι η “Δίκη” του Κάφκα σε μια ελληνική παραλία.

“Ο Σταύρος ημι-περιθωριακός, ενοχλητικός για πολλούς, παρασιτικός, αυθαίρετος, παρανομεί για να επιβιώσει, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι συντοπίτες του παρανομούν για να αυξήσουν τον πλούτο τους και την εξουσία τους.

Απομονωμένος, άξεστος και απόμακρος, με μοναδικό στήριγμα την κόρη του Χαρούλα, δεν αργεί να γίνει στόχος της κακεντρέχειας, της μοχθηρίας, της κακόβουλης κριτικής των γύρω του και της ανάγκης τους για θύμα – θύτη.


Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία του νησιού του προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει τα πάνω κάτω και θα πυροδοτήσει ένα «παράπλευρο δικαστήριο».


Οι σε βάρος του υποψίες απ’ τους Γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια δημιουργεί ηχορύπανση, το χοιροστάσι του, που βρωμάει, δεν έχει και άδεια και… πάει λέγοντας. Άσε που αυτός είναι κι ο σφάχτης της περιοχής. Επομένως ο βασικός ύποπτος.


Η «δημόσια τελετή» η οποία στήνεται στην παραλία με τον Γερμανό ερευνητή Χέρμαν, τους γονείς του εξαφανισθέντος και τους αλλοδαπούς παραθεριστές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ομοιάζει με την τελετή κατά την οποία η Ιερά Εξέταση ανάγγελλε την καταδίκη του «αιρετικού».


Οι υποψίες που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες θα μείνουν μετέωρες.
Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως πριν. Η απόρριψη, η μείωση και ο αποκλεισμός έκαναν τη δουλειά τους, επέφεραν τη ρήξη.
Το μόνο που θα παραμείνει όρθιο είναι η ακλόνητη πεποίθηση του Σταύρου, που θα παλεύει αενάως με νύχια και με δόντια, πως οι άλλοι ευθύνονται για όλα…..


Ο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου είναι ένα έργο σκληρό, ένα κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου.


Ένα τοπίο όπου η ανυπακοή σε διατάξεις και νόμους αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης, όπου οι τυχόν κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κατηγορούνται και όπου οι προκαταλήψεις μετατρέπουν μισές αλήθειες ή ενδείξεις σε ακράδαντα κατηγορητήρια”.


(απόσπασμα από κείμενο της Ειρήνης Αϊβαλιώτου – φωτό Κώστας Ορδόλης)

«ΑΓΡΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ»
του Γιάννη Τσίρου

Παραλία ΔΕΞΑ
17 – 18 και 19 Ιουλίου
Ώρα : 21.00

*ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ*
*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ*

Δείτε το βιβλίο εδώ!