Όταν ένας Κεφαλονίτης “πρωταγωνιστούσε” στην “Αποστασία” του 1965.

Όταν ένας Κεφαλονίτης “πρωταγωνιστούσε” στην “Αποστασία” του 1965.

"Τότε με τον Νόβα είχε έρθει μαζί μου ο Βαγγέλης ο Δενδρινός, ένας άνθρωπος τον οποίο εγώ πολύ τιμούσα και αγαπούσα, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος ο οποίος ήταν πολύ κοντά στον λαό της Κεφαλλονιάς και ο οποίος είχε προσφέρει πολλές υπηρεσίες. Ήταν φανατικός μεταξικός, υπασπιστής ή μάλλον αρχηγός της φρουράς του Μεταξά.."

Το ημερολόγιο “γράφει” 15 Ιουλίου σήμερα και ακριβώς πριν από 55 χρόνια, τον Ιούλιο του 1965, ξεκινούσε μια από τις μαύρες περιόδους της πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Ήταν…  15 Ιουλίου 1965 όταν ο τότε  πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο, επειδή θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντί του Πέτρου Γαρουφαλιά, εκλεκτού του Παλατιού.

Την ίδια ημέρα και πριν καλά-καλά παραιτηθεί η νόμιμα και πρόσφατα εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, ορκίστηκε κυβέρνηση από αποσχισθέντα στελέχη του κόμματός του Γεωργίου Παπανδρέου, που έμελλε να μείνουν στην ως «Αποστάτες».  Με την Ιστορία πάντως να έχει πάντα και μια άλλη… πλευρά….

Για να ακολουθήσουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου, εκτός φυσικά από όσους (στελέχη και απλά μέλη του ΚΚΕ) βρίσκονταν στις φυλακές και τις εξορίες, με αποκορύφωμα την διαδήλωση της 21ης Ιουλίου κατά την διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας.

Η συνέχεια, ακόμη πιο γνωστή. Μια περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας («Αποστασία»), που οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την 7χρονη Χούντα.

Αναμφίβολα, πρωταγωνιστής της περιόδου εκείνης που έμεινε στην Ιστορία ως Αποστασία, ήταν ο , μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας και πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και υπουργείο, το υπουργείο Συντονισμού.

Όπως όμως σε όλες τις ιστορικές στιγμές που έζησε ή “βασανίστηκε” η χώρα μας, δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένα κεφαλονίτικο όνομα, ένα πρόσωπο από την Κεφαλονιά που είχε και αυτό την δική του… συμβολή στην εξέλιξη των γεγονότων.  Στην περίοδο της αποστασίας, το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον Ευάγγελο Δενδρινό. 

Ο Ευάγγελος Δενδρινός καταγόταν από το Αργοστόλι και στις εκλογές του 1950 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κεφαλονιάς με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επανεξελέγη το 1951 με το Κόμμα Φιλελευθέρων, το 1961 με την Ένωση Κέντρου καθώς και το 1963 και 1964 με το ίδιο κόμμα.

Ο  Δενδρινός, αποστάτησε από την Ένωση Κέντρου και τον Γεώργιο Παπανδρέου ακολουθώντας την ομάδα εκείνη των βουλευτών που έμειναν στην ιστορία ως «αποστάτες» βουλευτές από το κόμμα.

Στην κυβέρνηση Νόβα που προέκυψε ήταν υφυπουργός Συγκοινωνιών από τις 16 Ιουλίου 1965 ως τις 4 Αυγούστου του ίδιου χρόνου και στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου υπηρέτησε ξανά στην ίδια θέση από τις 5 Οκτωβρίου 1965 ως τις 22 Δεκεμβρίου 1966. Μάλιστα, για την πρώτη θητεία του, αυτή ως υπουργός Συγκοινωνιών, πηγές της εποχής μιλάνε για μια συμπτωματική «υπουργοποίηση» του, καθώς αυτή έγινε τελευταία στιγμή και για να «εξαργυρωθεί» η αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου.

Παράλληλα, ο Δενδρινός διετέλεσε και δήμαρχος στην Κεφαλονιά λίγο μετά τους σεισμούς του 1953 και συγκεκριμένα από το 1955 έως το 1956, αλλά και το 1959.

Μετά την πτώση της δικτατορίας πολιτεύτηκε ξανά, χωρίς όμως να πετύχει να εκλεγεί βουλευτής, με την Εθνική Παράταξη (1977) και το 1981 με τοπικό συνδυασμό στην Κεφαλονιά. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών στις 13 Σεπτεμβρίου 2002.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Ευάγγελο Δενδρινό:

Στο βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Τότε με τον Νόβα είχε έρθει μαζί μου ο Βαγγέλης ο Δενδρινός, ένας άνθρωπος τον οποίο εγώ πολύ τιμούσα και αγαπούσα, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος ο οποίος ήταν πολύ κοντά στον λαό της Κεφαλλονιάς και ο οποίος είχε προσφέρει πολλές υπηρεσίες. Ήταν φανατικός μεταξικός, υπασπιστής ή μάλλον αρχηγός της φρουράς του Μεταξά. Ετίμησε τον Μεταξά μέχρι τέλους. Μόνο που δεν είχαμε βγάλει μπιστόλια στη Βουλή μαζί του, διότι δεν τολμούσαμε να πούμε μία λέξη, που εμείς ελέγαμε εναντίον της δικτατορίας του Μεταξά, και να μη σηκωθεί όρθιος. Θα σας διηγηθώ και ένα πολύ ωραίο επεισόδιο στη Βουλή. Κάποια φορά, έγινε πάλι ένας από τους συνήθεις καβγάδες που γινόντουσαν σε δύο περιπτώσεις, όταν μιλούσαν υπέρ των ταγμάτων ασφαλείας, σηκωνόμαστε εμείς οι Κρητικοί και παραλίγο να βγάλουμε μπιστόλια. Οταν μιλούσαμε για τον Μεταξά και βρίζαμε τη δικτατορία, σηκωνόταν ο Βαγγέλης ο Δενδρινός και μερικοί άλλοι. Εγινε λοιπόν ένα σύνηθες επεισόδιο τέτοιο, κάποιος μίλησε, σηκώθηκε ο Βαγγέλης ο Δενδρινός όρθιος και μέσα στη Βουλή μας είπε: “Πούστηδες! Πούστηδες! Πούστηδες!”, τρεις φορές. Η Βουλή πάγωσε και σταμάτησε. Λοιπόν αυτός ο Βαγγέλης ο Δενδρινός, ο οποίος μιλούσε και με μία χαρακτηριστική προφορά, αυτός εγνώριζε από πρώτο χέριό ότι ο Παπανδρέου με τον Καραμανλή είχαν συμφωνήσει να κάνουν εκλογές με πλειοψηφικό τότε που τον πήραμε εμείς και τον κάναμε βουλευτή -γιατί ήταν και φίλος του Παπανδρέου, από τον Παπανδρέου ξεκίνησε αυτό. Και ήρθε και με βρήκε και μου λέει: “Να σου πω ένα πράγμα. Εγώ θα σου κάνω μία πρόταση, να κάνουμε μία μικρή δικτατορία και να έρχονται να μας παρακαλούνε αντί να μας βρίζουνε, να μας παρακαλούνε και να ξαναγυρίσουμε πάλι και να μας κάνουνε και ανδριάντα”. “Ασε με, βρε Βαγγέλη, δεν γίνονται τέτοια πράγματα” του ‘πα εγώ. Λοιπόν υπήρχε και η τάσις ορισμένων οι οποίοι ήθελαν ο στρατός να παίξει ρόλο και υπήρχε και αυτή η τάσις στο πολιτικό σύστημα από πολλούς. Και πράγματι αν εμείς τότε, αν εγώ ο ίδιος, είχα ακο-λουθήσει τη συμβουλή του Βαγγέλη και την εποχή μάλιστα που οι ένοπλες δυνάμεις όλες έλεγαν ότι το κράτος συγχρονίζεται, και κάναμε άρση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, άρση που έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή, αν πιάναμε τους βουλευτές της ΕΔΑ και τους στέλναμε εξορία και ψήφιζε η Βουλή χωρίς την ΕΔΑ, θα είχαμε την πλειοψηφία και τελείωνε η ιστορία. Ας φωνάζανε, θα λυσσάγανε, μετά από έξι μήνες τα πράγματα θα ήταν αλλιώτικα. Και πολλοί ισχυρίζονται ότι κάναμε λάθος ότι δεν κάναμε μικρή εκτροπή, δηλαδή με την …καλώς νοούμενη έννοια».

Και μια… άγνωστη πηγή:

Μια άγνωστη πλευρά, πολύ πριν τα βουλευτικά αξιώματα και όσο ο Δενδρινός διετέλεσε στις τάξεις του επίσης Κεφαλονίτη Μεταξά, δίνει το https://pasatempo.wordpress.com.

Κι εξιστορεί μια γνωστή ιστορία της εποχής -επί Μεταξά ακόμη- όπου ο μετέπειτα βουλευτής, υπουργός και δήμαρχος Δενδρινός, πρωταγωνίστησε με το περίστροφό του σε μια υπόθεση ομηρείας μέσα στην φυλακή.

Στις 16 Απριλίου 1936, ο Λάμπρος Ευταξίας (τότε νεοεκλεγής βουλευτής του νομού Φθιωτιδοφωκίδας) επισκέφθηκε κατά τη 1 το μεσημέρι, τον κρατούμενο ισοβίτη στις φυλακές των λεωφόρων Συγγρού, Παναγιώτη Μαρίνο. [10] Ο Μαρίνος, που καταγόταν από την εκλογική του περιφέρεια, είχε σκοτώσει δύο ανώτατους υπάλληλους του Υπουργείου Γεωργίας στη δασική υπηρεσία του οποίου δούλευε, διότι αποφάσισαν να τον απολύσουν. Ο Ευταξίας επισκέφτηκε στη φυλακή τον Μαρίνο μετά από εκκλήσεις του προς διάφορες κατευθύνσεις για την αθωότητά του, και μαζί του ήταν ο αδερφός του Π. Μαρίνου, Χριστόφορος. Ο Χριστόφορος Μαρίνος κατόρθωσε και έδωσε κρυφά στον αδελφό του ένα περίστροφο, με το οποίο εκείνος έπιασε όμηρο τον Ευταξία, ζητώντας χάρη προκειμένου να τον απελευθερώσει. Ο Μαρίνος τελικά σκοτώθηκε την επόμενη μέρα, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που επέδραμαν στο χώρο, ενώ τραυματίστηκε και ο Ευταξίας.

Γράφει το pasatempo.wordpress.com.:

“Η μοίρα του Μαρίνου είχε αποφασιστεί. Ο Μεταξάς καλεί τον συνταγματάρχη Γερολυμάτο:

  • Πάρε τον Δενδρινό και μερικούς ακόμα, του λέει.

Όπου Δενδρινός, ο Ευάγγελος Δενδρινός, Κεφαλλονίτης,  προσωπικός του φρουρός τότε, πολιτικός αργότερα και τότε απλός σωματοφύλακας και δεινός σκοπευτής.

Επιστροφή στις φυλακές Συγγρού. Ο κρατούμενος έδειχνε να έχει μελετήσει τα πάντα. Σκέφτηκαν να τον δηλητηριάσουν:

  • Προσέξτε, θα φάει πρώτα ο Ευταξίας. Κρίμα είναι να τον σκοτώσετε με αυτό τον τρόπο, είπε κι ο φύλακας τρομαγμένος πήρε βιαστικά το δίσκο με το φαγητό που ήταν έτοιμος να αφήσει στη πόρτα του κελιού.

Σκέφτηκαν να ρίξουν αέρια, αλλά τους το ξέκοψε κι αυτό:

  • Αν νοιώσω οποιαδήποτε αδιαθεσία θα αδειάσω το όπλο μου στο κεφάλι του

Ανέβασαν ένα πολυβόλο στο απέναντι παράθυρο του β΄ ορόφου. Τους φώναξε…

  • Αν μου ρίξετε πιστεύετε ότι θα γλυτώσει ο βουλευτής;

Ακόμη και η ιδέα του καθηγητή της τοξικολογίας Ιωακείμογλου να του ρίξουν «σκοπολαμίνη» στον καφέ, να πιούν κι οι δύο και να κοιμηθούν λειτούργησε κατά 50%. Η καφεΐνη περιόρισε την υπνωτική δράση κι υπνηλία έπιασε μόνο τον Ευταξία!

Η λύση να φτιαχτούν πλαστά χαρτιά που θα του έδιναν υποτίθεται χάρη, απορρίφτηκε από τον Μεταξά και τον Βασιλιά. «Δεν είναι σοβαρό το κράτος να γίνεται πλαστογράφος» απάντησαν κι οι δύο.

Από την εφημερίδα «Ακρόπολις»

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να τον πείσουν να βάλει μια λάμπα στο δωμάτιο για να μείνει ξύπνιος και να συζητάνε τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Αυτή η κίνηση θα αποδεχτεί μοιραία.

Κάθε τρεις και λίγο ο υπαρχιφύλακας Πούλος περνά από τη πόρτα του κελιού και λέει στον Μαρίνο.

  • Θα σου πω κάτι, αλλά μην με πάρεις στο λαιμό μου. Θα σου μειώσουν τη ποινή σε 12 χρόνια. Βγαίνεις έξω σε λίγο…. Καλός πολίτης…

Παράλληλα ο Πούλος με νοήματα ειδοποιεί τον βουλευτή να στέκεται στο πλάι σε σχέση με το παράθυρο. Ο Πούλος είναι αυτός που έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κρατούμενο. Ο Μαρίνος χαλαρώνει…

Είναι πια περασμένες τρεις τα ξημερώματα (3.37 για την ακρίβεια). Έχουν συμπληρωθεί 14 ώρες ομηρίας όταν ο Μαρίνος αφήνει για λίγο τον Ευταξία. Θέλει  να κάνει ένα τσιγάρο. Από το απέναντι παράθυρο ο διευθυντής των φυλακών μόλις βλέπει μόνο τον απαγωγέα αφήνει ένα λευκό μαντήλι να πέσει από το χέρι του. Είναι το σύνθημα. Αμέσως από τα απέναντι παράθυρα ο Δενδρινός, ο Πούλος κι ο φύλακας Χαρίτος αρχίζουν να πυροβολούν. Ο Μαρίνος κρύβεται πίσω από ένα τραπέζι, αλλά σωριάζεται το έδαφος. Νωρίτερα προλαβαίνει να πυροβολήσει μια φορά κατά του βουλευτή. Στη συνέχεια το όπλο του παθαίνει εμπλοκή.

Ο Παναγιώτης Μαρίνος είναι νεκρός. Στους τοίχους του κελιού υπάρχουν 23 σφαίρες. Άλλες τρεις έχουν βρει τον κρατούμενο στο κεφάλι και του το έχουν πολτοποιήσει. Άλλες τρεις σφαίρες βρίσκουν οι ιατροδικαστές Ψημάρας και  Τρουπάκης στο υπόλοιπο σώμα του”.

Ολόκληρη η συγκεκριμένη ιστορία εδώ!!

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα

Πηγές:

wikipedia

sansimera.gr

www.mixanitouxronou

pasatempo.wordpress.com.

Kefalonitika nea

Kefalonia mantata

ERT

foto-ERT.