Το λιβάδι με τις λεβάντες στην Κεφαλονιά [εικόνες]

Το λιβάδι με τις λεβάντες στην Κεφαλονιά [εικόνες]

Μια οικογένεια στην Κεφαλονιά, αποφάσισε να κάνει το δικό της όνειρο πραγματικότητα, καλλιεργώντας την πανέμορφη λεβάντα με τις θαυματουργές ιδιότητες. 

Φέτος η οικογένεια του Σπύρου Χριστοδουλάτου από τα έκανε την πρώτη της συγκομιδή, αν και η λεβάντα θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια.

Μαζί με τη σύζυγό, τα παιδιά αλλά και τον παππού, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν το πανέμορφο φυτό με τις θαυματουργές ιδιότητες, ορμώμενοι κυρίως από προσωπικό μεράκι, όπως λένε. Και μόνο να δει κανείς πώς μπλέκουν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος με αυτά της λεβάντας, μπορεί να τους καταλάβει.

Η , που τράβηξε τις υπέροχες φωτογραφίες και το βίντεο, μας είπε ότι είναι θαυμαστό το πώς σε μια εποχή που τα παιδιά δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από τα κινητά και τα λάπτοπ, εδώ έχουν εμπλακεί με ενθουσιασμό σε κάτι χειροπιαστό και πανέμορφο, στην καλλιέργεια της γης. Άλλωστε η οικογένεια αυτή παράγει και άλλα προϊόντα, όπως μέλι, λάδι, ρίγανη κ.λπ. και συμμετέχουν όλοι στις διαδικασίες.

Ιστορία 2500 χρόνων

Η λεβάντα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θαυματουργές της ιδιότητες. Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους Ρωμαίους πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει αναφορές στο φυτό, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος και ο Γαληνός. Χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια, ενώ φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.Χ.

Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται επίσης, στη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό.

Το χωράφι της οικογένειας βρίσκεται στα Φράγματα, λίγο μετά το Κουλούμι κατηφορίζοντας για Αργοστόλι. Η συγκομιδή και επεξεργασία των ανθέων είναι μια σκληρή διαδικασία. Γίνεται κάθε χρόνο (συνήθως Ιούλιο), με το χέρι ενώ μετά ακολουθεί η διύλιση όπου παράγει μόνο μικρές ποσότητες του θαυματουργού ευωδιαστού ελαίου.

Παρ’ όλα αυτά όμως η οικογένεια επιμένει και αναφέρει πως «κάνουν αυτό το εγχείρημα από μεράκι και ότι η μόνη τους αμοιβή είναι η ευχαρίστηση και η χαρά που νιώθουν βλέποντας το όνειρό τους να πραγματοποιείτε.»

Καλό Σαββατοκύριακο!Με άρωμα λεβάντας λίγο πριν την συγκομιδή της!!!

Gepostet von Fotini Maravegia am Freitag, 3. Juli 2020

 

 

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα