Σοκ στη Λάρισα: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ 27χρονη γιατρός με κορονοϊό


Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός (χειρουργός) που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η 27χρονη είχε επιστρέψει από τη Χαλκιδική όπου πέρασε τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο διαπλασιασμός των ασθενών με κορονοϊό που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, φθάνοντας τους 26 από 12 στην αρχή του τρέχοντος μηνός.

Ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό τα κρούσματα αφορούν άτομα κάτω των 40 ετών, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Στο σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, που μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται» με την πανδημία του κορονοϊού.

Αντίστοιχα σε ανακοίνωση του, ο ΙΣΑ «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Στην άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική στάθηκε απο την πλευρά του ο  λοιμωξιολόγος καθηγητής Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ ασθενών που δεν είναι ηλικιωμένοι.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», τόνισε ο κ. Σύψας, για να προσθέσει:

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Πηγή – Περισσότερα: Protagon.gr