Χαρδαλιάς: Δεν θα γίνουν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο – Ιερά Σύνοδος: θα γίνουν εκτός κι αν…


Βιώνουμε άραγε ένα déjà vu αναφορικά με την Εκκλησία και τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού; Προς στιγμήν αυτό φάνηκε κρίνοντας από τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και της Ιερά Συνόδου σχετικά με την «απαγόρευση» λιτανειών για τον Δεκαπενταύγουστο (εδώ).

Η σε πρώτη ανάγνωση άρνηση της ιεραρχίας της Εκκλησίας να αντιληφθεί τον κίνδυνο νέου ξεσπάσματος κορονοϊού τον Αύγουστο μέσα από τις θρησκευτικές τελετές, θύμισε κάτι από την στάση της απέναντι στα μέτρα που επιβλήθηκαν τελικά για το Πάσχα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ύστερα από την κωλυσιεργία των ιεραχών (εδώ).

Το παράδοξο, ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι στην τελευταία ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που αποφάσισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή αναφερόταν ότι η αναστολή των λιτανειών για το επόμενο διάστημα —προφανώς για τον Δεκαπενταύγουστο, τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας— έγινε κατόπιν σύστασης της Ιεράς Συνόδου: «ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Όμως λίγη ώρα μετά, η Ιερά Σύνοδος φάνηκε να αμφισβητεί τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος παρέπεμψε σε εγκύκλιό της που είχε εκδοθεί στις 28 Ιουλίου, στην οποία αναφερόταν σχετικά: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου». Ως εδώ η Ιερά Σύνοδος εμφανιζόταν να αμφισβητεί την ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά: οι λιτανείες θα γίνουν απλώς με λίγο κόσμο (το πώς μπορεί να τηρηθεί κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να την αφορά).

Όμως ακολούθως υπήρχε μια ουσιώδης σημείωση: «Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορoνοϊού covid-19».

Δηλαδή η Ιερά Σύνοδος είπε το βράδυ της Παρασκευής ότι η τέλεση λιτανειών είναι σύμφωνη με το νομοθετικό πλαίσιο του Ιουλίου. Εφόσον αυτό αλλάξει —και λογικά αλλάζει αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά— θα ακολουθηθεί η στάση που από τις 4 Αυγούστου είχε ανακοινώσει με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος:

«Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού,για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά,χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά.Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονείτον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του. Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας,που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας». Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να τηρεί την ίδια υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας».

Στην ουσία φαίνεται ότι απλώς η Ιερά Σύνοδος απλώς δεν θέλει να φανεί ότι αυτή πρότεινε τη μη διεξαγωγή λιτανειών και αυτό να γίνει με απόφαση της Πολιτείας.

Πηγή – Περισσότερα: Protagon.gr