1 δισ. τα κέρδη των hedge funds από την καταστροφή στον τουρισμό, λόγω κορωνοϊού

1 δισ. τα κέρδη των hedge funds από την καταστροφή στον τουρισμό, λόγω κορωνοϊού

Κάποιοι κέρδισαν, και μάλιστα πολλά, μέσα στην πανδημία, «σορτάροντας» στις τιμές μετοχών της τουριστικής βιομηχανίας

Στο 1,01 δισ. δολάρια υπολογίζονται τα κέρδη που αποκόμισαν τα hedge funds από την μεγάλη μείωση στις τιμές των μετοχών του τουριστικού κλάδου, μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ortex Analytics, τα funds που «σόρταραν» στις μετοχές της τουριστικής βιομηχανίας, κέρδισαν 853.6 εκ. ευρώ (1 δισ. δολάρια), κατά τους πρώτους 7 μήνες του χρόνου, έναντι 174.1 εκ. ευρώ, την ίδια περίοδο του 2019. Την ίδια στιγμή, διαθέτουν σχεδόν 3 δισ. δολάρια σε ανοιχτές θέσεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστιες απώλειες στις τιμές των μετοχών: αεροπορικών εταιρειών, ξενοδοχείων και εταιρειών κρουαζιέρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που διέκοψαν τα σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι τουριστικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εμφανίζουν μείωση 30%  ενώ μόλις την Πέμπτη, η , η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στον κόσμο, σημείωσε απώλειες 2ου τριμήνου, ύψους 1.1. δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, μόνο από την , τα funds που επενδύουν σε «σορταρίσματα» κέρδισαν περισσότερα από 150 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Ortex

Οι ταξιδιωτικές και τουριστικές εταιρείες έχουν σήμερα 2,997 δισεκατομμύρια δολάρια shorts σε εκκρεμότητα, αυξημένα κατά 200 εκατομμύρια δολάρια από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ortex.

Τι είναι το «σορτάρισμα»

Η λήψη θέσης short σημαίνει ότι ο επενδυτής δανείζεται μετοχές από έναν χρηματομεσίτη και τις πουλάει στην ανοικτή αγορά. Μόλις οι μετοχές πέσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο, τις επαναγοράζει και τις επιστρέφει στον χρηματομεσίτη.

Πηγή πληροφοριών: Skift.com, ortex.com