Τρία σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα από τους σεισμούς του ’53 στην Κεφαλονιά

Συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς που από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 κατέστρεψαν την , την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.

Δείτε τρία σπάνια βίντεο από τα βρετανικά «επίκαιρα» της εποχής, τα περίφημα Pathé News που έχουν δημοσιεύσει ένα μεγάλο μέρους του ιστορικού τους αρχείου το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες βίντεο-ντοκουμέντα απ’ όλο τον κόσμο.

Στα πρώτα δύο video βλέπουμε πλάνα, όπως ακριβώς προβλήθηκαν τότε, με εικόνες από την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, το λιμάνι και τους δρόμους του Αργοστολίου, τον Άγιο Γεράσιμο και το πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε για να στεγάσει τους μοναχούς αλλά και το σκήνωμα του Αγίου, πλάνα από τα σεισμόπληκτα χωριά της Κεφαλονιάς κ.α.

Βλέπουμε επίσης τη διανομή από την ελληνική και κυρίως τη διεθνή βοήθεια που έφτασε στο νησί με ισραηλινά, βρετανικά και αμερικανικά πλοία αλλά και τους Κεφαλονίτες να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άφησε η καταστροφική μανία του Εγκέλαδου.

Το τρίτο video περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα από τα τρία νησιά που χτυπήθηκαν από τον σεισμό χωρίς όμως να προσδιορίζεται το μέρος από τα οποία προέρχονται.

Τα πλάνα και από τα τρία video εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους, ειδικά αν αναλογιστούμε το σε ποια εποχή γυρίστηκαν, και αποτελούν ένα μοναδικό ντοκουμέντο για το τι διαδραματίστηκε τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες μετά τις 12 Αυγούστου του 1953, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά.

Δείτε επίσης video με μοναδικές μαρτυρίες από τους σεισμούς από εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στην Κοργιαλένειο.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα