Εξιχνιάστηκε σπείρα που δρούσε στο εμπόριο τροφίμων.

Εξιχνιάστηκε σπείρα που δρούσε στο εμπόριο τροφίμων.

Τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της μεσολάβησης μεταξύ εταιρείας εμπορίου τροφίμων του εξωτερικού και των εμπόρων τροφίμων, αποσπούσαν προϊόντα χωρίς να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο.

Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις απάτης σε βάρος εμπόρων τροφίμων σε περιοχές της Πέλλας, των Τρικάλων και της Κέρκυρας

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες (2) άτομα – μέλη εγκληματικής οργάνωσης που από την παράνομη δραστηριότητα απέσπασαν προϊόντα τροφίμων αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

H υπόθεση:

Η επιστάμενη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξιχνίαση περιπτώσεων εξαπάτησης εμπόρων τροφίμων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, από μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως δράστες, 56χρονος ημεδαπός και 36χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος δύο ακόμη ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απατών τετελεσμένες κατ΄εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και πλαστογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 56χρονος με την 36χρονη και έναν εκ των παραπάνω, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από την τέλεση απατών και συγκεκριμένα με το πρόσχημα της μεσολάβησης μεταξύ εταιρείας εμπορίου τροφίμων του εξωτερικού και εμπόρων τροφίμων της ημεδαπής, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέστησαν εταιρεία τροφίμων σε χώρα του εξωτερικού με φερόμενη ιδιοκτήτρια την 36χρονη και στη συνέχεια τα έτερα δύο μέλη χρησιμοποιώντας αριθμούς κινητής τηλεφωνίας και λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υπό την επωνυμία της παραπάνω εταιρείας, καθώς και τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο εμφαίνεται ως συνδρομητής έτερο άτομο, προσέγγιζαν εμπόρους τροφίμων ως εκπρόσωποι ή συνεργάτες της εταιρείας στην , προκειμένου να αποσπάσουν προϊόντα τροφίμων χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο αντίτιμο.

Προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, παρουσίαζαν τις εμπορικές συναλλαγές ως ευκαιρία για επέκταση των δραστηριοτήτων των προαναφερόμενων εμπόρων στο εξωτερικό.

Με τον παραπάνω τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέσπασαν από τρεις (3) επιχειρήσεις σε περιοχές της Πέλλας των Τρικάλων και της Κέρκυρας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των τροφίμων, διάφορα προϊόντα συνολικής αξίας 108.741,46 ευρώ, ενώ μία μεταφορική εταιρεία υπέστη ζημία ύψους 1.260 ευρώ, καθώς δεν της καταβλήθηκε συμφωνηθέν κόμιστρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.