Ένα μικρό αλλά περήφανο αθλητικό “θαύμα” για την Κεφαλονιά.

Ένα μικρό αλλά περήφανο αθλητικό “θαύμα” για την Κεφαλονιά.

Μόλις σε λίγες ώρες λοιπόν, η Κεφαλονιά θα έχει μια ιδιαίτερη... τιμητική. Και θα απολαύσει ένα μικρό, ασήμαντο ίσως, αλλά τόσο περήφανο... ρεκόρ, διάκριση καλύτερα, στα πλαίσια ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, τελικού μάλιστα, Ανδρών-Γυναικών. 

Πολλές είναι οι φορές που η εφημερίδα αυτή στην αθλητική της στήλη έχει αναφερθεί στον στίβο της Κεφαλονιάς και στις σημαντικές στιγμές της Γυμναστικής Εταιρείας Κεφαλονιάς. Όχι χωρίς λόγο φυσικά, όσο κι αν ο κλασσικός αθλητισμός, τις περισσότερες φορές, κρατά μικρό μερίδιο… ενδιαφέροντος.

Πώς, όμως, μολονότι δεν μιλάς ή δεν γράφεις για τα δυο πιο δημοφιλή αθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, να παραλείψεις να αναφερθείς σε ένα άθλημα που χαρίζει, έστω και διακριτικά στο νησί μας, μικρές αλλά περήφανες στιγμές;

Μια… τέτοια, ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες. Και μάλιστα από τον ίδιο τον ΣΕΓΑΣ, τον φορέα που τρέχει τον ελληνικό στίβο μέσα από δομικές ελλείψεις και συχνά παραλείψεις  ακόμη και του ίδιου του κράτους, που ξανά-“ανακαλύπτει” τον κλασσικό αθλητισμό, μόνο όταν ένα μετάλλιο ενός αθλητή που προπονείται σε ανύπαρκτες εγκαταστάσεις, ανυψώνει την φήμη της χώρας μας στα τρία σκαλοπάτια του βάθρου.

Μόλις σε λίγες ώρες λοιπόν, η θα έχει μια ιδιαίτερη… τιμητική. Και θα απολαύσει ένα μικρό, ασήμαντο ίσως, αλλά τόσο περήφανο… ρεκόρ, διάκριση καλύτερα, στα πλαίσια ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, τελικού μάλιστα, Ανδρών-Γυναικών.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης του εγχώριου ανοικτού στίβου για την φετινή περίοδο, στο αγώνισμα που μας… “έμαθε” στίβο στην Κεφαλονιά, το άλμα σε ύψος, το νησί μας και ο τοπικός αθλητισμός, θα έχει την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπηθεί  σε αυτόν τον τελικό με τις 12 καλύτερες άλτριες της χώρας, από την Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλονιάς, τον μοναδικό επαρχιακό σύλλογο (υπάρχει και ο ΓΣ Κηφησιάς) που συμμετέχει όχι με μια αλλά με δυο αθλήτριες στον ίδιο τελικό. 

Η σημαντική αυτή στιγμή, για πολλούς και πολλές μη μυημένους στα αθλητικά πράγματα, ίσως να μην σημαίνει απολύτως τίποτα. Κι όμως! Αυτή την στιγμή, το ελληνικό γυναικείο ύψος, είναι από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό αγώνισμα, με τόσο υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό, με κορυφαίες αθλήτριες που ξεκινούν από ελάχιστα διαφορετικές επιδόσεις και ποτέ δεν ξέρεις πριν από κάθε αγώνα ποια από όλες θα φτάσει ψηλότερα. Κάτι φυσικά που προσελκύει όχι απλά το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου, αλλά στρέφει την προσοχή σε αυτό το αγώνισμα-πόσο μάλλον ενός τελικού-από πολλά σημεία της Ευρώπης, πολύ πιο πέρα από την ίδια την χώρα μας.

Αν λοιπόν σε έναν τέτοιο τελικό, σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία που τεράστια ονόματα “παλεύουν” μεταξύ τους για το ποια θα φτάσει πρώτη στο επόμενο ρεκόρ και πιο κοντά στην ασύγκριτα τεράστια Νίκη Μπακογιάννη, αντικρίζεις δυο Κεφαλονίτικες παρουσίες από έναν επαρχιακό σύλλογο που μόνο αυτός έχει την τιμή της διπλής συμμετοχής σε έναν τελικό, τότε δεν μιλάς απλά για επιτυχία, αλλά για ένα μικρό θαύμα. Ένα θαύμα που δεν ήρθε τυχαία ή συμπτωματικά, αλλά γιατί κάποιοι λίγοι άνθρωποι, μόνοι και συχνά αβοήθητοι, έχουν δώσει τα πάντα για να πάνε αυτό το κομμάτι της Κεφαλονιάς μπροστά…

Κι επειδή, προφανώς, ο στίβος, όπως ήδη είπαμε δεν είναι μπάλα ή μπάσκετ, για να γίνει πιο κατανοητή η μεγάλη αυτή στιγμή του τοπικού μας αθλητισμού, αρκεί ένας μη δόκιμος αλλά χρήσιμος… παραλληλισμός:

Είναι σαν έχεις ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με 12 ομάδες και οι δυο από αυτές να είναι… Κεφαλονίτικες. Ανάμεσα, δηλαδή, στις σημαντικότερες και ενίοτε πιο ιστορικές ομάδες της χώρας την τρέχουσα περίοδο. Και μάλιστα, έχοντας περάσει σε αυτό το πρωτάθλημα μετά από προκριματικούς αγώνες, όπως ακριβώς συνέβη φέτος με τα Διασυλλογικά πρωταθλήματα, τα οποία και “πέρασαν” τις συγκεκριμένες αθλήτριες στον τελικό βάση της επίδοσής τους, ανάμεσα σε τόσες άλλες συναθλήτριές τους.

Προφανώς, μικρή σημασία θα έχει η τελική κατάταξη, τόσο για την , όσο και για την , που είναι τα δυο… θαυματουργά ονόματα αυτής της επιτυχίας. Άλλωστε το… θαύμα τους το έχουν ήδη κάνει, πριν καν ξεκινήσουν την πρώτη τους προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή τους Νίκο Μεταξά που θα σταθεί δίπλα τους, παράλληλα όμως δίπλα και στους κορυφαίους προπονητές του ελληνικού στίβου με τεράστιες επιτυχίες σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις.

Σε τέτοιο επίπεδο, με αυτά τα ονόματα δίπλα τους και πιθανόν στην τελική κατάταξη μπροστά τους, αυτή η… διπλή συμμετοχή της Κεφαλονιάς, είναι από μόνη της ένα πολύτιμο δώρο.

Ένα δώρο, που κάποια στιγμή, οφείλουμε όλοι και όλες, και κυρίως οι επίσημοι φορείς και… ταγοί του τόπου, να αναγνωρίσουμε και μάλιστα έμπρακτα.

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα