Σ. Κουρής: Μία σημαντική επιτυχία για τα νησιά μας

Σ. Κουρής: Μία σημαντική επιτυχία για τα νησιά μας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Μία σημαντική επιτυχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα Ελληνικά Τυριά , που σαφώς ευνοεί και τα νησιά μας . Μετά την εξαίρεση του ελαιολάδου , των βρώσιμων ελαιών και των Ελληνικών κρασιών ήδη εξασφαλίστηκε και η εξαίρεση των Ελληνικών τυριών από τους Αμερικανικούς δασμούς . Με αυτή την επιτυχία σαφώς ανοίγει η Αμερικανική αγορά και διευκολύνει και την ομογένεια μας να προωθήσει τα προϊόντα μας .
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ σε συνεννόηση με τα Ομογενειακά σωματεία μας θα προσπαθήσει να στηρίξει τα Ελληνικά προϊόντα και να προωθήσει , , Κρασιά και Τυριά , που παράγονται στα νησιά των Ιονίων Νήσων .
Η ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ σε συνεργασία την ENTERPRISE GREECE και το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει θα αναλάβει το συνολικό εγχείρημα προβολής και προώθησης .
13/8/2020

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα σημαντική επιτυχία από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη: Εξαιρούνται�τα ελληνικά τυριά από τους αμερικανικούς δασμούς
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποίησε την Πέμπτη 13 Αυγούστου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ανδρών βρέθηκε η, ιδιαιτέρως θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην εξαίρεση των ελληνικών τυριών από τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε στον Αμερικανό Πρέσβη την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για αυτή την απόφαση και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που ενέχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Πάιατ χαιρέτισε από την πλευρά του την εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από τη λίστα των δασμών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στις στρατηγικές σχέσεις της με την Ελλάδα και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα των συντονισμένων και συνεχών προσπαθειών που καταβάλουν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥπΑΑΤ, κ. Βορίδης στην κατεύθυνση εξαίρεσης του συνόλου των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι της σημερινής εξέλιξης έχει προηγηθεί η εξαίρεση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, καθώς και του ελληνικού κρασιού από τους αμερικανικούς δασμούς, γεγονός που δημιουργεί ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στην ιδιαιτέρως σημαντική αμερικανική αγορά.
Σε δήλωσή του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι η και το Υπουργείο θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να εξαιρεθούν όλα τα ελληνικά προϊόντα από δασμούς, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών εταιρειών και να αναδειχθούν διεθνώς τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Σωτήρης Κουρής