Σκόρπισαν το γέλιο οι «Τσιριτσάντσουλες» στη Λακήθρα [εικόνες – βίντεο]

Σκόρπισαν το γέλιο οι «Τσιριτσάντσουλες» στη Λακήθρα [εικόνες – βίντεο]

Έτσι λοιπόν δικαίως, μετά από τόσα χρόνια, μπορούν αυθαίρετα να αυτοανακηρύσσονται «Τσίρι θεούληδες» και να μετατρέπουν την κολεκτίβα σε... θρησκεία. 

Βασισμένοι σε ένα πανέξυπνο κείμενο, που είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Τζόμπε Κοβάτα «Η Βίβλος για αθεόφοβους», οι σκόρπισαν εχθές στο γέλιο στο θεατράκι του Άλσους της Λακήθρας.

Ο κόσμος γέμισε το θέατρο (τηρήθηκαν όλες οι αποστάσεις και όροι ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές) και χάρηκε μια απολαυστική παράσταση με κεντρικό ήρωα τον «Τσίρι Θεούλη».

Οι Τσιριτσάντσουλες έφτιαξαν μία δική τους (σαφώς πιο διασκεδαστική) εκδοχή της παλαιάς διαθήκης θέλοντας, όπως αναφέρουν στο πρόγραμμα, να προβληματίσουν πάνω στην ουσία των κειμένων της Βίβλου αλλά και να διασκεδάσουν τον κόσμο.

Τα πέτυχαν και τα δύο, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος ξέσπασε σε γέλια και χειροκρότησε κατά τη διάρκεια της παράστασης.

20 χρόνια Τσιριτσάντσουλες

Η κολεκτίβα φέτος κλείνει 20 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει και στην . Οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους: «Oι Τσιριτσάντσουλες δεν είναι μια ομάδα. Είναι φιλοσοφία ζωής. Είναι τρόπος επιβίωσης, δημιουργίας, επικοινωνίας ή ακόμα και φυγής. Είναι τρόπος αντίστασης και καταγγελίας. Mε άλλα λόγια είναι ένας αυτοοργανωμένος χωροχρόνος, στον οποίο συναντιόμαστε διάφοροι περιφερόμενοι καλλιτέχνες, τρελοί ή φρόνιμοι».

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει, όμως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πολλές από αυτές τις ομάδες διαλύθηκαν ή άλλαξαν ρότα. Όμως οι Τσιριτσάνσουλες επιμένουν. Πάντα με την ίδια φιλοσοφία, την ίδια αύρα, την ίδια πίστη στον τρόπο ζωής που υπερασπίζονται. Κι αυτό τους κάνει ξεχωριστούς. Πάντα χωρίς εισιτήριο, στηρίζονται μόνο στην ελεύθερη συνεισφορά των θεατών. Πάντα χωρίς «χορηγείες» όπως ανέφεραν κι εχθές, μένουν μακριά από δεσμεύσεις και «κυκλώματα». Με έργα που πολλές φορές βουτούν βαθιά στον προβληματισμό αλλά κρατούν μία φρεσκάδα που διασκεδάζει χωρίς να αποβλακώνει, το αντίθετο.

Έτσι λοιπόν δικαίως, μετά από τόσα χρόνια, μπορούν αυθαίρετα να αυτοανακηρύσσονται «Τσίρι θεούληδες» και να μετατρέπουν την κολεκτίβα σε… θρησκεία.

Την παράσταση διοργάνωσε το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο.

Παίζουν και σκηνοθετούν τους εαυτούς τους: Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνος Μουζάκης, Ειρήνη Τηνιακού
Κινησιολογία: Ηρώ Κατσιφλώρου
Κοστούμια: Μαρία Μαρκοπούλου
Αφίσα: Νίκος Γιούσεφ
Δραματουργία, μουσικές επιλογές, παραγωγή:  2020

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η Βίβλος για αθεόφοβους» του Τζόμπε Κοβάτα
(μτφ. Παναγιώτης Σκόνδρας, εκδ. Αστάρτη 1998)

Ακούγεται μελοποιημένο το ποίημα “Κατάρα” του Αθανάσιου Χριστόπουλου.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Σάμη (13.8 – Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Σάμης) και στο Ληξούρι (14/8 – Προαύλιο 1ου Δημοτικού Σχολείου).

 

 

 

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα